Stupava Ketty ondriskova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.
Advertisements

Rožňava.
Jadrový reaktor, jadrová elektráreň
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Spojené Arabské Emiráty
HOTELOVÁ AKADÉMIA Jána Andraščíka Bardejov
Vedúce: RNDr. Eva Vladovičová Mgr. Mária Fedorcová
Grécko.
Kultúrne a historické pamiatky Európy
Tokio Peter Giertli, III.E.
Hrad Malbork - križiacky hrad
Maďarsko Katedrála sv. Štefana
Poľsko.
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
Dejiny Banskej Bystrice
alebo Od polena ku fenoménu dnešnej hudby
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)
E X O D VYSOKÉ TATRY – antistresový pobyt Kežmarské Žľaby
Aktuálne otázky terminológie
Obec Mučín Volebné obdobie
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Na potulkách Sokolovcami
VARIANT B Vedúce: RNDr. Eva Vladovičová Mgr. Mária Fedorcová
Autor: Anetka Bednárová 8.C
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
Ing. Vladimíra Fabriciusová, PhD.
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
Dominika Sýkorová III.B 2011/2012
Mesto Prešov.
Predstavenie Projektu Rudolf Horváth Združenie DEUS
Slovensko v súčasnosti
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
Manažment kultúry Predmet: Manažment športu – 8. prednáška
Kultúrne a historické pamiatky

Le Grand Louvre Musée du Louvre
Hrady Slovenska Autor: Matúš Homza.
PREZENTÁCIA Z DEJEPISU
  Budova na prenájom  .
Významné osobnosti Rače
Staroveký Rím.
D u d i n c e.
Migrácia, utečenci – podpora samospráv
Brasília Patrik Kovaľ.
Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:
Nový Zéland Zaujímavosti.
Regióny a regionálny rozvoj
Zelená Štatistika.
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Mongolsko Mongolsko Zuzana Kaščáková.
KLÁRA JARUNKOVÁ * Mgr. Dana Trebuľová.
Austrália-zaujímavé miesta
Veľká Morava.
Orava Paulína Valíková 7.A.
Trenčín Kyselicová.
Jozef Gregor Tajovský    Jozef Gregor Tajovský sa narodil v roku 1874 v Tajove a zomrel v roku 1940 v Bratislave. Detstvo prežil v Tajove u starých rodičov.
GEMERSKÁ VES - GÖMÖRFALVA
ŠKOLSKÝ PROJEKT Zameranie mestského cintorína v Lučenci
Centrum národného a kultúrneho života v 2. polovici 19. storočia
Vitajte v regióne pod Poľanou
VIEDEŇ Hlavné mesto Rakúska.
POĽSKO Kód ITMS projektu:
Ako sa menili mestá a dediny
Objekt radnice.
Európsky kontaktný bod pre program Európa pre občanov
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Stupava Ketty ondriskova

Moja obec Štát- Slovensko Kraj – Bratislavsky kraj Okres – Malacky Región - Bratislava, resp. Záhorie Rozloha - 67,5 km² (6 750 ha) Obyvateľstvo - 10 235 (31. 12. 2014) Primátor - Roman Maroš Prvá zmienka: 1271 Iné názvy: Marianka

park Môj dom Kaštieľ levi stupava pajuštun

Jánošíkov rybník

Kultúra a historické pamiatky Dóm kultúry Kaštieľ Kostol sv. Štefana uhorského kráľa stĺp

Dom kultúry

Pamiatky - kaštieľ Kaštieľ - Pôvodne na jeho mieste stál vodný hrad a patril ku kráľovským hradom. V roku 1280 bol dôležitým strediskom pajštúnskeho panstva a počas svojej existencie menil majiteľov. Ničivý požiar v roku 1947 spustošil pôvodnú nádheru kaštieľa a následná rekonštrukcia nepriaznivo zmenila jeho vzhľad. V súčasnosti kaštieľ slúži ako domov dôchodcov. 

Kostol Kostol sv. Štefana uhorského kráľa - bol postavený pôvodne ako kostolný hrad v polovici 14. storočia. Začiatkom 18. storočia bola pristavená kaplnka a v roku 1764 Pálffiovci začali rozsiahlu Neďaleko fary sa nachádza ďalšia významná sakrálna stavba - baroková kaplnka s Kalváriou z rokov 1709 - 1713. Pred kostolom je umiestnený trojičný stĺp z polovice 18. storočia.

Domy Z architektonických pamiatok v meste si pozornosť zasluhujú zachovalé a funkčné meštianske domy v barokovom a klasicistickom štýle na Hlavnej ulici, budova chudobinca z roku 1850. Sedliacke domy nájdeme v Máste a na Novej ulici. Postupne sú reštaurované historické budovy ako budova fary, stará pošta, strážny domček, grófsky mlyn v Parku a ďalšie.

Zaujímavým dokladom výsad a práv je Stĺp hanby - pranier, postavený v roku 1766, ku ktorému boli pripútaní zlodeji, cudzoložnice a výtržníci. Používal sa ako nástroj výkonu trestu až do konca 18. storočia. V roku 1988 bol pranier zrekonštruovaný a prenesený na terajšie miesto.

Synagóga Židovská synagóga - roku 1800 zorganizovala židovská obec zbierku na výstavbu synagógy, pričom veľká väčšina príslušníkov obce prispela aj fyzickou prácou. Synagóga bola postavená r. 1803 a dodnes si zachovala svoj pôvodný výzor. Má romery 17 x 23,5 m, múry sú hrubé a masívne. Aj dnes ako chátrajúca budova pôsobí mohutne svojou architektonickou krásou. Židovská synagóga v Stupave je kultúrnou pamiatkou, zapísanou do zoznamu pamiatok v roku 1988.

Osobnosť Keramikár Ferdiš Kostka Štefan Putz priniesol do obce znalosť výroby dokonalejšej keramiky. O dobré meno dieľne sa postarali aj Ján Kostka a Ferdinand. V slávnej tradícii pokračoval Ferdiš Kostka (1878-1951). Venoval sa aj figurálnej tvorbe, ktorá ho preslávila. Stal sa prvým národným umelcom v histórii ČSR. Jeho diela možno obdivovať v Stupave, ale i v zbierkach múzeí v Bratislave a zahraničí.

História Stupava bola osídlená už v dobe bronzovej. Prvými obyvateľmi boli Kelti. Neskôr sa stalo susedom Rímskeho impéria. Prvým miestom na slovenskom brehu, ktoré Rimania obsadili bol Devín. Vtedy zrejme vznikla veľká pevnosť v Iži pri Komárne a menšia stanica v Stupave. Z pevnosti kontrolovali veľkú časť Záhoria a Bratislavskej brány.

História Nasledovalo trvalé osídlenie Slovanmi, o čom svedčia i nálezy slovanského pohrebiska s keramickými predmetmi zo 6 . - 9. storočia. Pohrebisko sa nachádza v miestnej časti Mást. Výskum pohrebiska dokladá nielen úroveň včasnostredovekej materiálnej kultúry a remeselnej úrovne, ale i sociálnu a spoločenskú diferenciáciu spoločnosti. Podľa keramiky a pohrebných obradov je evidentné, že išlo o slovanské populácie bez zásahu staromaďarských prvkov do ich materiálnej kultúry, kontinuálne prežívajúcej aj po príchode Maďarov na stredné Podunajsko.

Na prelome 10. a 11. storočia vzniká Uhorský štát. Belo IV Na prelome 10. a 11. storočia vzniká Uhorský štát. Belo IV., uhorský kráľ, v darovacej listine po prvýkrát spomína Stupavu v roku 1269 pod názvom Ztumpa. V druhej polovici 13. storočia bol na území Stupavy vybudovaný hrad známy pod menom Pajštún . Majitelia hradu sa neskôr presťahovali do pohodlnejšieho kaštieľa v Stupave, ktorý vlastnil rod Pálfiovcov. Miestne trhovisko a slávne trhy boli známe v celom okolí. Obyvatelia sa zaoberali najmä poľnohospodárstvom, chovom domácich zvierat. Začiatkom 20. storočia vznikajú cementáreň, konzerváreň a pálenica.

Erb, vlajka , pečať

kronika Štatút mestského kronikára Mesta Stupava Mesto Stupava vydáva v zmysle §4 ods.3, písm. n) zákona SNR č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov Štatút mestského kronikára Mesta Stupavy.

Vlastné fotky

História

Testy Klikni ktorý kostol je Stupave

Testy Klikni ktorý je