Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Orava Paulína Valíková 7.A.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Orava Paulína Valíková 7.A."— Prepis prezentácie:

1 Orava Paulína Valíková 7.A

2 Región Orava Región Orava sa nachádza v Žilinskom kraji a tvoria ho okresy Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Oravský región môžeme rozdeliť na dve časti: južnú časť - Dolná Orava s centrom Dolný Kubín a severnú časť – Horná Orava . Orava susedí na severe s Poľskom, z juhozápadu s regiónom Liptov a zo západu s Kysucami a Horným Považím. 

3

4 Na Orave sa nachádzajú aj významné kultúrne pamiatky: Oravský hrad, Skanzen Múzeum oravskej dediny v Zuberci, Evanjelický drevený kostol v Leštinách, Evanjelický artikulárny kostol v Istebnom... Skanzen Múzeum oravskej dediny v Zuberci

5 Oravský hrad Oravský hrad je jeden z najkrajších hradov na Slovensku nachádzajúci sa v obci Oravský Podzámok . Nachádza sa vo výške 112 m nad hladinou rieky Orava. Je to výrazná dominanta oravského regiónu, patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Vznikol v 13.-tom storočí.

6

7 Rieka Orava Orava je rieka na Orave, vzniká sútokom dvoch zdrojníc: pravostrannej Bielej Oravy a ľavostrannej Čiernej Oravy, ktorá priteká z Poľska.

8 Turistika na Orave Na juhozápade ju hradia hrebene Západných Tatier, juh krasové Chočské vrchy, juhovýchodnú hranicu Oravy tvorí Spišská Veľká Fatra. Západná hranica vedie hrebeňom Malého a Veľkého Rozsutca, pokračuje Kysuckou vrchovinou a spája sa v Kysuckých a Oravských Beskydách, na spomínanej slovensko – poľskej hranici. Najkrajšou časťou Oravy sú Západné Tatry a ich oravská časť nazvaná Roháče.

9 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Orava Paulína Valíková 7.A."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google