Čierne diery.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Anjelské chóry.
Advertisements

Jar 2. ročník.
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
December Nemudruj o minulosti, nesnívaj o budúcnosti, ale chop sa okamihu a uč sa od tejto chvíle.
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D
HUBBLOV VESMÍRNY ĎALEKOHĽAD
Čierne diery vo vesmíre
Mária Straňáková 3.A Banská Bystrica 2009
Pozorovanie rastlinných buniek
Gymnázium J.G.Tajovského Kvantová mechanika Doplnok
NA VIANOCE PAT A MAT.
Svet bublín Martina Ľuptáková, 3.A Šk. rok: 2008/2009.
Kruh a Kružnica.
Optika Optika Lenka Heldová III.E Lenka Heldová III.E.
ZVUK Marián Pitel.
2.1 Slnko- najbližšia hviezda 3.1 Merkúr 3.2 Venuša 3.3 Zem 3.4 Mars
Základy mikrosveta Jakub Cimerman 3.F.
Matematika a Sneh.
Kvantová mechanika.
Meteorológia.
STRED BIBLIE.
Optika. Optické zobrazovanie
Základy jadrovej Fyziky
Lineárna rovnica ax + b = 0.
Albert Einstein – život a dielo
Mechanické vlnenie Matúš Lauko 3.C.
Duchovné rozlišovanie
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Elektromagnetické vlnenie
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
HVIEZDY Holáková, Štromská.
Lineárna nerovnica.
...alebo o tom, pred čím presedíme hodiny a nekazí nám to oči
Povrchy a objemy hranatých a rotačných telies
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, Tajovského 25,
Analytická geometria kvadratických útvarov
Planéty slnečnej sústavy
Infračervené žiarenie
Gravitačné pole Zuzana Fraňová III. E.
MODEL METEOROLOGICKÉHO
Magnetické pole PaedDr. Jozef Beňuška
Vesmír Rasťo Korčičiak 2.A.
Elektrický prúd v kovoch
Čierne Diery.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
9. Vodné bomby Niektorí študenti sú neefektívni pri bitkách s balónmi naplnenými vodou, pretože sa ich balóny od nepriateľa odrazia bez prasknutia.
Brasília Patrik Kovaľ.
Sopky z chemického hľadiska
Optika Optické zobrazovanie
Balistika.
Externé pamäťové médiá
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
B A S K E T B A L Pravidlá.
Čo je elektromotor ?.
Stereometria, rezy telies
Miroslav Hudák 1.D.
ÚVER A DLH – BANKOVÁ SÚSTAVA
Teplo TEPLO - úlohy.
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
IÓNY..
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
Pomer prevrátený pomer postupný pomer.
Stredná odborná škola automobilová
Vyjadrovacie prostriedky v štatistike
Aerodynamika u áut D.Jesenovský.
Použitie počítačov v geografii (2)
Základná charakteristika médií Stavba CD-R, CD-RW a DVD
Nepriama úmernosť – tabuľka, rovnica a graf
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Čierne diery

Čo je to Čierna diera? Čierna diera je koncentráciou hmoty s takou veľkosťou, že jej gravitačná sila zabraňuje úniku akýchkoľvek častíc Gravitačné pole je také silné, že úniková rýchlosť z blízkych bodov presahuje rýchlosť svetla. Z toho vyplýva, že nič, dokonca ani svetlo, nemôže uniknúť gravitácii čiernej diery, preto sa nazýva „čierna“.

Vytvorenie čierne diery sú vytvárané kedykoľvek sa dostatočné množstvo hmoty zhustí v danom priestore vo vesmíre, vďaka procesu nazývanému gravitačné zrútenie Zvyšné jadro hviezdy sa môže v závislosti na svojej hmotnosti stať čiernou dierou

Pád dovnútra Čím bližšie sa dostane teleso k horizontu udalostí, tým dlhšie trvá fotónom, ktoré vyžaruje, uniknúť gravitačnému poľu čiernej diery. Vzdialený pozorovateľ uvidí spomaľujúci sa zostup telesa pri približovaní k horizontu udalostí, ktorý zdanlivo nikdy nedosiahne.

Ak úniková rýchlosť v nejakej vzdialenosti od stredu dosiahne rýchlosť svetla, vytvorí sa horizont udalostí vnútri ktorého musí hmota nevyhnutne prepadávať do jedného bodu vytvárajúc tak singularitu. V súčasných podmienkách sa č.d. môžu stať hviezdy, ktoré majú v záverečných fázach svojho vývoja hmotnosť minimálne 2-3 Sĺnk.

Horizont udalostí „Povrch“ čiernej diery alebo sa označuje ako horizont udalostí. Na úrovni horizontu udalostí je úniková rýchlosť rovná rýchlosti svetla. Preto sa z neho nijaké svetelné signály nemôžu dostať k vonkajšiemu pozorovateľovi. Z hľadiska vonkajšieho pozorovateľa sa čas na h.u. natrvalo zastaví. Keďže vnútro horizontu udalostí nemôžu opustiť žiadne častice, neexistuje možnosť poslať žiadnu informáciu zvnútra čiernej diery pozorovateľovi mimo nej. Z pohľadu externého pozorovateľa to vyzerá tak, akoby objektu trvalo nekonečne dlhý čas priblížiť sa k horizontu udalostí

Singularita VTR predpodvedá, že v strede čiernej diery, za horizontom udalostí, existuje singularita, miesto, kde je zakrivenie časopriestoru nekonečné a gravitačné sily sú nekonečne veľké.Čiže je to nekonečne malý bod s nekonečnou hustotou a s nulovým objemom, do ktorého sa zrúti všetká hmota pohltená č.d..

Typy čiernych dier Existujú 3 typy čierných dier: Schwarzschildova čierna diera: Táto čierna diera nerotuje, je guľového tvaru a nemá elektrický náboj. Reissnerova-Nordströmova čierna diera: Táto čierna diera je guľového tvaru a má elektrický náboj. Kerrova čierna diera: Táto čierna diera rotuje a nie je guľového tvaru, ale nie je isté či má elektrický náboj.

Pozorovanie Teória hovorí, že nemôžeme objaviť č.d. podľa svetla vyžarovaného alebo odrazeného od hmoty v ich vnútri. O prítomnosti č.d. vo vesmíre možno získať informáciu o jej gravitačnom pôsobení na blízku hviezdu alebo na okolitú medzihviezdnú hmotu. Okolo č.d. sa môže vtedy vytvoriť akreačný disk, ktorý dosiahne teplotu 106-107 K, a preto sa prejaví ako zdroj rtg. žiarenia. Ďalšie predpokladané efekty sú úzke prúdy častíc v relativistických rýchlostiach vystrekujúce popri osiach disku

Biela, sivá a červia diera Biela diera je hypotetické teleso, ktoré bolo pôvodne pod svojím RG, ale explozívnym procesom sa dostalo nad RG . Ak však opäť začne prebiehať grav. kolaps, len čo sa dostane nad svoj RG stane sa z nej sivá diera.Červia diera je hypotetická časopriestorová štruktúra spájajúca čiernu dieru s bielou.

Zánik čiernej diery Keďže každá č.d. vyžaruje fotóny, elektróny a neutrína Hawkingovým procesom zmenšuje sa jej hmotnosť.Ak by sa hmotnosť č.d nedoplňala zachytením častíc medzihviezdného plynu alebo žiarenia hviezd, vyparila by sa približne za 1066(M/Ms)3 rokov.

Ďakujem za pozornosŤ Jakub Škríba