Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Vesmír Rasťo Korčičiak 2.A.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Vesmír Rasťo Korčičiak 2.A."— Prepis prezentácie:

1 Vesmír Rasťo Korčičiak 2.A

2 Aby sa raketa, alebo raketoplán dostala na obežnú dráhu okolo Zeme, a teda po vypnutí motorov nespadla späť na Zem, musí dosiahnuť tzv. 1. kozmickú rýchlosť. Pri nej je gravitačná sila pôsobiaca na raketu vlastne rovná dostredivej sile, a iba stáča pohyb rakety do kružnice okolo Zeme.

3 Rakety teda pri svojom lete využívajú reaktívnu silu plynov unikajúcich z trysiek motorov.

4 Ťahová sila motora závisí od množstva a rýchlosti unikania plynov z trysiek motora.
Veľkosť ich rýchlosti možno zvýšiť vhodným tvarovaním vnútra raketových motorov, alebo použitím paliva horiaceho pri vyšších teplotách.

5 Prečo raketa nespadne. Takže akonáhle raketa, či raketoplán dosiahne obežnú dráhu okolo Zeme, jej hlavné raketové motory prestávajú pracovať. Ona v skutočnosti neustále padá, jej rýchlosť je však taká veľká, že sa tým len zakrivuje jej dráha. Ak je jej rýchlosť menšia ako 1. kozmická, raketa sa približuje k Zemi, ak je jej rýchlosť väčšia, raketa sa od Zeme vzďaľuje.

6 Astronauti na orbite sú stále pod vplyvom gravitačnej sily, ktorá neustále mení smer ich rýchlosti

7 Gravitácia Gravitácia je príťažlivá sila pôsobiaca medzi hmotnými telesami. Sila, ktorou sa telesá priťahujú, je priamo úmerná súčinu hmotností telies a nepriamo úmerná štvorcu vzdialenosti medzi telesami.

8


Stiahnuť ppt "Vesmír Rasťo Korčičiak 2.A."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google