Bloková schéma procesora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Centrálny Dátový Archív
Advertisements

Osnova prednášky Synchronizácia v Jave
NEINTERAKTÍVNA KOMUNIKÁCIA Mgr. Gabriela Zbojeková, ZŠ TURZOVKA.
Editovanie nových záznamov Modifikácia zadaní
Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch
Základy Ethernetu Dávid Miľo 3.A.
Algorithmic Chemistry in Genetic Programming Informatics and Information Technologies Student Research Conference, 2006 Vojtech Szöcs Vedúci projektu:
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Ďalšie sekvenčné obvody
Peter Kajaba Operačné Systémy.
Gymnázium J.G.Tajovského Kvantová mechanika Doplnok
Miestna akčná skupina STREDNÝ LIPTOV
Svet bublín Martina Ľuptáková, 3.A Šk. rok: 2008/2009.
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Publicita malého projektu
7., 8. Signalizácia realizovaná LED - diódou
Riziká informačných technológií
Druhy softvéru a aplikačné programy
Intel procesor Lukáš Beď 4.A
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Bity a bajty.
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Zabezpečovací a prístupový systém Informácie o výrobkoch
RNDr. Gabriela Kovesiová
Rekurzívne funkcie.
FARBOSLEPOSŤ.
Elektromagnetické vlnenie
Úvod do jazyka C Algoritmizácia úloh.
AMD Am386.
Prioritná os č. 6: TECHNICKÁ POMOC Odbor technickej pomoci
Cisco a Internetové siete
ŠTVORUHOLNÍKY spracovala Mgr. Jaroslava Lošáková
Návod: Online objednávací systém EPMEB.SK
Microsoft Engineering Excellence
Základné pojmy spojené s BIOS
Národný projekt Elektronické služby MPSVR SR na úseku výkonu správy štátne sociálne dávky, sociálna pomoc a pomoc v hmotnej núdzi Ministerstvo práce,
MODEL METEOROLOGICKÉHO
Intel
Letecké vlastnosti vrtuľníkov
INFORMAČNÁ BEZPEČNOSŤ 9
Integrované riešenia EPM (Enterprise Project Management)
Databázové systémy.
EU project guidelines Mgr. Mária Tunová
Intímna hygiena a pohlavné choroby
Sčítačka Mikulášová.
Infraštruktúra pre skupinové štúdie so sledovaním pohľadu
9., 10. Snímač realizovaný tlačidlom
SEKVENČNÁ ORGANIZÁCIA
Katalóg dát = systémový katalóg = data dictionary
(Digitálny prezentačný materiál)
Informačné zdroje v heterogénnom prostredí a KIS nového tisícročia
Vedúci diplomovej práce: prof. Ing. Stanislav Marchevský, Csc.
Implementácia a zabezpečenie prevádzky systému ARL – spolupráca knižnice a firmy Dobrý den, vážení a milí, dovolte mi aby som Vam v mene svojom i v mene.
Dopady aktívnych opatrení trhu práce na zvyšovanie zamestnanosti
Posudky.
Kognitívne schopnosti a ich špecifiká u detí s intelektovým narušením
Použitie počítačov v geografii (2)
Opakovanie sekvencia postupnosť príkazov (príkaz je povel, ktorý počítač alebo iné zariadenie pozná a dokáže vykonať) vykonávanú v takom poradí, v akom.
Stredná odborná škola - Szakközépiskola Rákocziho 23, Kráľovský Chlmec
Operačný systém Gabriel Horos.
Výkonové aktívne filtre
 Miriam Spodniaková Pfefferová
VYHĽADÁVANIE LETECKÝCH ZÁJAZDOV
Internet Gabriel Horos.
Rozpoznávanie obrazcov a spracovanie obrazu
Kapowtech RoboSuite Team10.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Použitie počítačov v geografii (2)
HELLA SLOVAKIA Signal-Lighting s.r.o.
Prepis prezentácie:

Bloková schéma procesora

Bloková schéma procesora Akumulátor (register Acc) – je to najuniverzálnejší pracovný register procesora, v ktorom sa obvykle nachádza jeden z operandov a tiež sa v ňom uchováva výsledok operácie. Zápisníková pamäť – je to blok pracovných registrov BC, DE, HL, ukazateľ zásobníka SP, programový čítač PC Programový čítač – obsahuje adresu inštrukcie, ktorá sa bude vykonávať po ukončení práve prebiehajúcej inštrukcie. Obsah čítača sa cez register adresy a budič adresovej zbernice vysiela na vonkajšiu adresovú zbernicu mikroprocesora

Bloková schéma procesora ALU ( Arithmetic Logic Unit ) slúži na realizáciu aritmetických, logických a rotačných inštrukcií. Dáta, ktoré ALU spracováva, prichádzajú z Acc a pomocných registrov 1,2. Výsledok operácií sa uchová späť do registra Acc Register príznakov – príznaky sú jednotlivé bity C, P, AC, Z, S, ktoré slúžia programátorovi ako testovacie podmienky v procese vetvenia programu Register inštrukcií – slúži na uloženie operačného kódu inštrukcie, prečítanej z pamäti. Dekóder inštrukcií – dešifruje operačný kód inštrukcie a tak získa informácie o type inštrukcie, ktoré pošle radiču časovacích obvodov

Bloková schéma procesora Radič časovania – z prijatých informácií vytvára časovú postupnosť riadiacich signálov pre vnútorné obvody procesora v rytme hodinového taktovacieho signálu, privedeného na procesor. Zbernice – procesor má okrem vonkajšej dátovej zbernice ešte tzv. vnútornú dátovú zbernicu, ktorá slúži na komunikáciu a prenos dát medzi jednotlivými blokmi procesora. Kvôli ochrane pred preťažením vnútornej zbernice je zaradený budič zbernice, ktorý výkonove posilňuje vonkajšiu zbernicu. Rovnako je posilnená aj adresová zbernica procesora.

Bloková schéma procesora Ukazateľ zásobníka SP ( Stack Pointer ) – ukazuje na vrchol tzv. zásobníkovej pamäte, umiestnenej v RAM-ke, ktorá slúži na dočasné uchovávanie návratových adries pri používaní podprogramov, na programové uloženie obsahu pracovných registrov a pod.

Inštrukčný cyklus

Činnosť procesora Inštrukčný cyklus (IC) je doba potrebná na vykonanie jednej inštrukcie IC sa začína výberom inštrukcie programu z pamäte, adresa ktorej sa vyšle po adresovej zbernici smerom k pamäti. Inštrukcia obsiahnutá v adresovanej pamäťovej bunke je z dátovej zbernice prečítaná procesorom a uložená do registra inštrukcií. Po dekódovaní operačného kódu inštrukcie v dekóderi inštrukcií sa testuje, či je potrebné načítať ešte ďalšie bajty inštrukcie alebo nie. V prípade 2-bajtovej alebo 3-bajtovej inštrukcie dôjde ku dodatočnému načítaniu potrebných operandov inštrukcie.

Činnosť procesora 5. Po výbere a dekódovaní celej inštrukcie nastáva samotné vykonanie inštrukcie, pri ktorom dochádza ku generovaniu potrebných riadiacich signálov v obvodoch časovania a riadenia. 6. Na konci spracovania každej inštrukcie sa testuje, či bolo požadované prerušenie procesora. Ak nebolo, procesor ukončí daný inštrukčný cyklus a začína ďalší inštrukčný cyklus, t.j. ide prečítať a vykonať nasledujúcu inštrukciu programu. V prípade, že prišla požiadavka na prerušenie, tak procesor po ukončení práve prebiehajúcej inštrukcie vykoná odskok do podprogramu na obsluhu prerušenia.

Činnosť procesora Pred odskokom do podprogramu si však ešte procesor uloží do zásobníka ( Stack Memory ) tzv. návratovú adresu v hlavnom programe. Inštrukcie podprogramu vykonáva procesor úplne rovnako ako inštrukcie hlavného programu 7. Po ukončení podprogramu sa procesor sa vracia na návratovú adresu ho hlavného programu a pokračuje vo vykonávaní nasledujúcej inštrukcie.