E X O D VYSOKÉ TATRY – antistresový pobyt Kežmarské Žľaby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.
Advertisements

Rožňava.
DUBAJ إمارة دبيّ.
Toskánsko.
Krajina, ktorú som navštívila
Vedúce: RNDr. Eva Vladovičová Mgr. Mária Fedorcová
Grécko.
Kultúrne a historické pamiatky Európy
Tokio Peter Giertli, III.E.
Hrad Malbork - križiacky hrad
Gymnázium J.G.Tajovského Kvantová mechanika Doplnok
Maďarsko Katedrála sv. Štefana
„Hojnú úrodu, daj nám Pane“
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
Dejiny Banskej Bystrice
Grécko (dovolenková destinácia)
Slovensko Bardejov - mestská pamiatková rezervácia Spišský hrad UNESCO
alebo Od polena ku fenoménu dnešnej hudby
Slovensko Kód ITMS projektu:
Základná škola Rohožník
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Obec Mučín Volebné obdobie
Olomouc - pamiatková rezervácia
Mgr. Denisa Sviatková 2014.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Na potulkách Sokolovcami
BENELUX Kód ITMS projektu:
VARIANT B Vedúce: RNDr. Eva Vladovičová Mgr. Mária Fedorcová
Chenonceau „zámok na vode“
Autor: Anetka Bednárová 8.C
Starostlivosť o rodiny profesionálnych vojakov
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
Ing. Vladimíra Fabriciusová, PhD.
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
Dominika Sýkorová III.B 2011/2012
Mesto Prešov.
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Sv. Ondrej.
Tehotenský test.
Kultúrne a historické pamiatky
a jeho čarovná história
Hrady Slovenska Autor: Matúš Homza.
TIBET Tibet.
Významné osobnosti Rače
V Nemecku žije najpočetnejšia turecká menšina zo všetkých štátov Európy. Kebab vymyslel a dal si patentovať istý Turek tiež až v Nemecku. Rujana najväčší.
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského
Karin Beňová Natália Nedoroščíková 5.C
Brasília Patrik Kovaľ.
Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:
Nový Zéland Zaujímavosti.
Baroková literatúra  MARTIN BORNEMISA v.hB.
Ján Vojtaššák.
Stupava Ketty ondriskova.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Zelená Štatistika.
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Veľká Morava.
Orava Paulína Valíková 7.A.
Trenčín Kyselicová.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Jozef Gregor Tajovský    Jozef Gregor Tajovský sa narodil v roku 1874 v Tajove a zomrel v roku 1940 v Bratislave. Detstvo prežil v Tajove u starých rodičov.
Centrum národného a kultúrneho života v 2. polovici 19. storočia
Štandardy v procese spracovania bibliografických informácií i u nás.
POĽSKO Kód ITMS projektu:
Objekt radnice.
Detská odborná činnosť 2009/2010.
Tatry.
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

E X O D VYSOKÉ TATRY – antistresový pobyt Kežmarské Žľaby 22. - 28. júla 2018

HISTORICKÉ PAMIATKY POD TATRAMI

OBSAH: MESTSKÁ PAMIATKOVÁ REZERVÁCIA KEŽMARSKÝ HRAD ARTIKULÁRNY DREVENÝ KOSTOL EVANIELICKÉ LÝCEUM KOSTOL SV. JURAJA SPIŠSKÁ SOBOTA KAŠTIEL STRÁŽKY

HISTORICKÉ JADRO KEŽMARKU (MESTSKÁ PAMIATKOVÁ REZERVÁCIA)

Rímsko – kat. kostol sv. KríŽa Najstaršie časti sú z pol. 13. stor. Dnešná podoba stavby pochádza z veľkolepej gotickej prestavby v r. 1444 -1498. V blízkosti kostola je renesančná zvonica z r. 1591, považovaná za najkrajšiu spišskú kampanilu. Zvonica je spojená s budovou bývalej rímsko- katolíckej ľudovej školy, prestavanej v 18.stor. z kaplnky sv. Trojice z r.1468. Túto školu navštevoval Jozef Maximilián Petzval (1807-1891).

KeŽmarský Hrad - HISTÓRIA Kežmarský hrad patrí k typu tzv. mestských hradov - spája s menom rodiny Zápoľských, prvá písomná správa je z r. 1463. Rôznymi transakciami a zálohovaním sa napokon hrad a nezákonne aj mesto Kežmarok dostalo r. 1579 do rúk rodiny Thököly. Posledným vlastníkom hradu bol Ferdinand Rueber, od ktorého si mesto r. 1702 zakúpilo hrad do svojho vlastníctva. Múzeum sa otvorilo až r. 1931po čiastočnej oprave hlavnej veže. V r. 1962-1985 sa uskutočnila generálna oprava hradu - exponáty dokumentujú vývoj mesta od jeho vzniku až po tridsiate roky 20. stor.

KeŽmarský Hrad - PôDORYS

KeŽmarský Hrad - FOTOGRAFIE

Ev. drevený artikulárny kostol Prvá stavba dreveného kostola stála už r. 1687. V r. 1717 bol kostol za neuveriteľné tri mesiace postavený do dnešnej podoby. Kostol je stavaný v slohu ľudového baroka. Mohutná maľovaná klenba sa opiera o štyri točité stĺpy a obvodové múry. Je zapísaný v zozname UNESCO.

artikulárny kostol - interiér

Evanielické lýceum Prvé správy o kežmarskej mestskej škole sú z roku 1383 – 1392. Je predpoklad, že prvý typ školy, farská, existoval už o storočie skôr. S príchodom reformácie dostala škola po roku 1531 charakter protestantského gymnázia. V roku 1787 pri osemtriednom gymnáziu vznikli akademické triedy s kated-rou filozofie, práva a teológie, čím sa škola zmenila na lýceum. V roku 1852 sa lyceálne triedy zrušili a škola bola opäť gymnáziom. Medzi najznámejších študentov a vyučujúcich patrili literáti: P. J.Šafárik, bratia Ján a Samo Chalupka, Janko Kráľ, Jonáš Záborský, P. O. Hviezdoslav, Ladislav Nádaši – Jégé, Martin Kukučín, Janko Jesenský, Martin Rázus, Ivan Stodola, maliari Peter Bohúň, Ladislav Medňanský, prírodovedci, fyzici a matematici Fridrich Hažlinský, Aurel Stodola, Jur Hronec atď. V budove je dnes umiestnená najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe, má 150 000 zväzkov všetkých možných odborov i svetových jazykov.

Spiš. Sobota –kostol Sv. Juraja Stavba z polovice 12. st. je najstaršou v Spišskej Sobote. Z pôvodného neskoro-románskeho kostola sa zachovali niektoré fragmenty. Začiatkom 16. storočia bol vybavený gotickou výzdobou – piatimi oltármi.

Spiš. Sobota –kostol Sv. Juraja Kostol je dvojloďový, čiže v strede kostola je stĺp. Je to typický prejav spišskej gotickej architektúry. Na Spiši sa zachovalo ešte 17 dvojlo-ďových kostolov. Inde na Slovensku také nenájdete.

kostol Sv. Juraja - INTERIéR Gotický krídlový oltár

kostol Sv. Juraja - INTERIéR Hlavný oltár pochádza z dielne Majstra Pavla z Levoče.

SpišSKÁ Sobota - námestie

STRáŽky - KAŠTIEĽ Kaštieľ Strážky je národná kultúrna pamiatka, nachádzajúca sa v meste Spiš-ská Belá v miestnej časti Strážky. Kaštieľ je skvostom renesančnej architektúry na Slo-vensku. Za kultúrnu pamiatku bol vyhlá-sený spolu s priľahlým parkom 30.10.1963 . Kaštieľ bol postavený na základoch hradu z 13. storočia počas rokov 1570 – 1590. Z pôvodne gotickej po-doby bol prestavaný v renesančnom duchu a v 18. storočí bol barokovo-klasicisticky upravený. História: https://www.sng.sk/sk/strazky/navsteva/historia-kastiela

STRáŽky - GALÉRIA V kaštieli sa nachádzajú expozície SNG, ktorá kaštieľ získala r. 1972 prevodom po smrti majiteľky Margity Czóbelovej. V parku je naištalo- vaná expozícia plastiky, v kaštieli je okrem zbierky historickej knižni- ce a mobiliára kaštieľa aj expozícia Ladislav Mednyanszký a Strážky a expozícia Portrét 17. – 19. storočia na Spiši.

ZDROJE: http://www.kezmarok.sk/navstevnik/ http://www.hrady.sk/kezmarok.php?image=list&image=279 http://panoramy.sme.sk/panorama/326/kezmarok/?pr=326 http://www.pokladyslovenska.sk/index.php/historia/110-spiska-sobota http://www.dokostola.sk/kostol/412278-farsky-kostol-sv-juraja http://sk.wikipedia.org/wiki/Spi%C5%A1sk%C3%A1_Sobota https://sk.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1tie%C4%BE_v_Str%C3%A1%C5%BEkach