Asparágus lekársky (Špargľa)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Lesy SR,š.p. Banská Bystrica Odštepný závod Palárikovo
Advertisements

Jar 2. ročník.
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
Ekosystém (ecology+system).
Učivo z prírodovedy Stavovce.
TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.
Marek Babinec Myšiak Hôrny.
(c) Koman ACH 2006/2007.
Znečisťovanie ovzdušia
DUBAJ إمارة دبيّ.
Jamajka Michaela Rybárová.
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
Litva Comenius 2015.
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
Liečivé účinky Marihuany
MPC Nitra, Katka Vajliková SEV SAŽP Dropie
Madagaskar.
KRV lat. sanguis.
KRV Natália Adamove, Barbora Huštáková 3.L.
Chlieb z hľadiska fyziky
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Návrh kritérií výberu chránených druhov rastlín národného významu
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
ZVUK Marián Pitel.
charakteristika a biologický význam
Štatistika a spracovanie údajov
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry
Natália Laurenčiková Netopier škola mieru 4.B
Obec Mučín Volebné obdobie
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
ENDOKRINNÉ ŽĽAZY- účinky hormónov na život človeka
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
FARBOSLEPOSŤ.
VÁPNIK.
Permakultúra dizajnuje ekosystémy
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Srdcovo-cievna sústava človeka
„DEŇ ZEME“ Spolu s občanmi nášho mesta Lipt. Hrádok sme sa zúčastnili akcie „DEŇ ZEME“, ktorá mala za cieľ vyčistiť a skrášliť naše životné prostredie.
Červené stužky HIV/AIDS.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Legalizácia marihuany (klady a zápory)
Adriána Steinhübelová, III. A
IMELO BIELE Juliána Gardošová 3.D.
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
D u d i n c e.
Karin Beňová Natália Nedoroščíková 5.C
Lipeň tymianový (Thymallus thymallus) – druh európskeho významu
Aj plyn padá k zemi Kristínka Dovalová.
(Dátum poslednej aktualizácie: )
VIEŠ, ČO MÁŠ ROBIŤ ? Denne seď aspoň 10 minút v tichosti.
NA BICYKLI BEZPEČNE Otestuj svoje vedomosti z dopravnej výchovy.
Iný pohľad na globálne otepľovanie
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Orava Paulína Valíková 7.A.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
MINERÁLNE VODY.
Nastavte na tejto snímke vlastné pozadie – konkrétne dvojfarebný prechod, ktorý pôjde „šikmo nahor“
ŠTART Skúšobný test s predmetu „ Príprava obyvateľstva na
Vitajte v regióne pod Poľanou
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Stredná odborná škola automobilová
ALKÉNY IX.A.
Prepis prezentácie:

Asparágus lekársky (Špargľa) Lenka Sovičová III.D

Charakteristika: výška: 30 – 150 cm listy- premenené na drobné šupinky dvojdomá trváca bylina výška: 30 – 150 cm listy- premenené na drobné šupinky kvety: drobné, žltozelené plody: červené bobule Asparágus lekársky na jar vyháňa zo zeme mladé dužinaté výhonky – špargľu. Asparágus je dvojdomá trváca, 30–150 cm vysoká, bohato vetvená rastlina. Vetvy má šikmo odstávajúce, listy šupinovité. Bočné konáriky sú sploštené a nahradzujú listy, ktoré sú premenené na drobné šupinky. Okvetné lístky sú drobné, belavé až žltozelené. Má červené guľaté plody, ktoré síce nie sú toxické, ale už zopár bobúľ vyvolá žalúdočnú nevoľnosť. Využíva sa koreň (podzemok), vňať. Doteraz sa opísalo okolo stopäťdesiat divo rastúcich druhov Asparágusu na celom svete, ale asparágus lekársky je jediným druhom pestovaným ako zelenina Už starí Egypťania a Gréci ho priviezli do južného Talianska a Francúzska.

Výskyt: od nížin po pahorkatiny lúky, dubiny, kroviny, háje vápenatá pôda Druh rastie od nížin do subalpínskych polôh na lúkach, na okrajoch dubín, na krovinatých úbočiach, v húšťavách i hájoch, v lesostepných a suchomilných trávnych spoločenstvách. Má rád vápenatú pôdu.

Zber a úprava: Zber: apríl-máj Výhonky Predmetom zberu sú výhonky . Zbierajú sa v apríli (máji). Používajú sa čerstvé. Keď sa používajú ako zelenina , výhonky musia byť biele, bez chlorofylu, preto sa nechávajú v tme. Kde si zachovávajú dužnatosť a nedrevnatejú. Ak sa sušia bežne, zmenia farbu na sivastú. Za mlada majú sladkastú chuť a staršie sú bez chute.

Liečivé vlastnosti:  obsahové látky:  aminokyseliny, najmä asparagín (amid kyseliny jantárovej), arginín, saponíny, cukry a slizy rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, zosilňuje sťahy srdca a spomaľuje jeho rytmus koreň - farmaceutické prípravky liečba obličkových kameňov Rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, zosilňuje sťahy srdca a spomaľuje jeho rytmus. Zápar z DROGY sa využíva pri srdcových ťažkostiach, hypertónii, pri ochoreniach sleziny a pečene. Inak špargľa ako zelenina je dietetikum s miernym močopudným pôsobením. Koreň býva zložkou farmaceutických prípravkov. Používa sa pri ochoreniach dolných močových ciest alebo ako pomocný liek pri obličkových kameňoch.

Príprava: Koreň : Zápar: 3% odvar 2 – 3 šálky denne Biela špargľa: - škrabkou na zemiaky opatrne olúpať Zápar: 3% odvar z koreňa 2 – 3 šálky denne. Na trhu je dostupná špargľa biela a zelená. Zelená špargľa si zachováva výraznú zeleninovú chuť a podiel vitamínu C je podstatne vyšší ako pri špargli bielej, ktorá je jemnejšia. Bielu špargľu treba škrabkou na zemiaky opatrne olúpať od hlavičky smerom dole, suchšie konce odrezať. Jemnú zelenú špargľu lúpať netreba. Odrezky sa dajú použiť na polievku. Aby sa pri varení výhonky nepolámali, môžu sa pred vložením do vriacej vody zviazať silnejšou niťou do zväzku. Vhodné je na varenie použiť aj hrniec s košíkom.

Zaujímavosť:  Nie je vhodná pri ťažkostiach so : žlčníkom, lámkou, cukrovkou Dekoratívny prvok do kytíc Nemecko – múzeum špargle Od roku 1975 – špargľová kráľovná Špargľa nie je vhodná ako hlavné jedlo (má priveľa minerálnych solí), nie je vhodná ani pre chorých na žlčník, lámku, cukrovku, pri močovom piesku a pod. Asparágus je pestovaný v záhradách, používa sa ako dekoratívny prvok do kytíc. Používa sa aj v ľudovej medicíne ako liečivá rastlina. V niektorých regiónoch to špargľou naozaj žije a na špargli sa vybudovali základy miestneho turizmu. Tak napríklad v hlavnom meste nemeckej špargle – v juhobavorskom Schrobenhausene navštívia múzeum špargle desatisíce ľudí ročne a od roku 1975 si dokonca volia aj svoju špargľovú kráľovnú.

Ďakujem za pozornosť Zdroje: http://www.liecive.herba.sk/index.php/novinky-liecivych- rastlin/herbar/1046-asparasgus-lekarsky-spargla-chrest-asparagus- officinalis.html http://www.herbar.org/databaza/rastlina/asparagus-lekarsky-spargla/