Kompostovanie A. Minárik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
Advertisements

Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Ekosystém (ecology+system).
5.Trieda Vanesa Znachorová
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Michaela Štofaníková 1.D
Správa za praxe Výrobná činnosť podniku
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Odpad: problém či nepríjemnosť?
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
MPC Nitra, Katka Vajliková SEV SAŽP Dropie
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Chlieb z hľadiska fyziky
SPOLUPRÁCA RODINY Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT A ŠKOLY
Základné ukazovatele vývoja národného hospodárstva
ZVUK Marián Pitel.
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Základná škola Rohožník
12. Lampióny RNDr. Martin Plesch, PhD októbra 2011.
Ľad očami geografa Natália Bačíková Dagmar Cesnaková Veronika Ďatková
Alternatívne zdroje energie
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
VÁPNIK.
Týždeň zdravej výživy.
Permakultúra dizajnuje ekosystémy
ANALÝZA OBSAHOVÉHO ZAMERANIA VÝZIEV NA PREDKLADANIE ŽIADOSTÍ O NFP
Ako ušetriť energiu v domácnosti 
FYZIKA & SNEH Zuzana Miklošková, Lucia Šantová, Zuzana Ščehovičová, Jana Tomaníková, II.D.
Informačná a propagačná podpora prechodu Slovenskej republiky
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
„Každá kvapka sa počíta“
„DEŇ ZEME“ Spolu s občanmi nášho mesta Lipt. Hrádok sme sa zúčastnili akcie „DEŇ ZEME“, ktorá mala za cieľ vyčistiť a skrášliť naše životné prostredie.
Karin Blahová, II.B Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline
SILVERGAS s.r.o. Bardejov
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Uhlíková stopa výroby drevených dosiek
Uhlík Makroelementy.
Technické kreslenie REZY A PRIEREZY TELESAMI Ing. Mária Gachová.
Znečistenie vody človekom
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
9/4/2019 Firemná knižnica 2000 Nadežda Andrejčíková N. Andrejčíková.
Ekologické využitie vody a energií v domácnosti (24 jednoduchých rád)
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
Sopky z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Hypoxický tréning.
Študijný program Kvalita produkcie strojárskej techniky I. stupeň.
SPRÍSTUPNENIE DENNÉHO CENTRA RADVAŇ OZ ZA DÔSTOJNÚ RADVAŇ
Aj plyn padá k zemi Kristínka Dovalová.
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
ÚVOD Vychádzajúc z reálnej situácie úrovne vzdelania obyvateľstva v oblasti odpadov v spojitosti so životným prostredím vznikla spoločenská potreba systémovej.
Zdravá výživa.
Iný pohľad na globálne otepľovanie
ZÁKLADNÉ ÚDAJE oblasť podnikania výroba organokremičitých prípravkov
Andrej Šimko 3.D Znečistenie pôdy V okolí Prešova.
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Ako u nás len trochu iná ponuka
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Štandardy v procese spracovania bibliografických informácií i u nás.
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Aerodynamika u áut D.Jesenovský.
ALKÉNY IX.A.
Ako sa menili mestá a dediny
Ukážky z inovácie výučby v predmete
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Kompostovanie A. Minárik

Ako to funguje? Kompostovanie vyžaduje vytvorenie hromady vlhkého organického materiálu a čas, za ktorý sa materiál rozloží do humusu, čo môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov. Proces rozkladu je podporovaný drvením rastlinnej hmoty, pridávaním vody a zabezpečením riadneho vetrania pravidelným otáčaním zmesi. Červy a plesne ďalej rozkladajú tento organický materiál. Aeróbne baktérie riadia chemický proces premenou vstupov na teplo, oxidu uhličitého a amoniaka.

Čo partí do kompostu? V kompostovisku je možné kompostovať skoro všetky netoxické a chemicky neošetrené organické odpady, ktoré vznikajú v domácnosti a na záhrade: Bioodpad z domácnosti zvyšky z čistenia ovocia a zeleniny, malé množstvá varených jedál – ale nie mliečne alebo mäsové výrobky, potraviny, črepníkové kvety, zemina. Bioodpad zo záhrad kvety, štiepky, piliny, pokosená tráva, konáre, lístie, zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, zhnité ovocie , burina. Iný organický odpad popol z dreva, hobliny, hnoj, perie.

Čo nepatrí do kompostu? Čerstvo chemicky ošetrené materiály a potraviny živočíšneho pôvodu - kosti, mäso a mliečne výrobky: Druhotné suroviny :kovy, plasty, sklo, textil, papier. Chemikálie a lieky :farby, exspirované lieky, staré oleje, batérie. Iné :prach zo smetí a vysávania, časti rastlín napadnutých chorobami a chemicky ošetrené.

Prečo je dobré kompostovať? Dôvodov, prečo sa zaoberať problematikou kompostovania biologických odpadov je niekoľko. Medzi hlavné pozitíva kompostovania patria: zníženie množstva zmesových odpadov zníženie množstva skleníkových plynov, ktoré prispievajú k zmene klímy udržujú alebo vylepšujú chemické a fyzikálne vlastnosti pôdy znižujú negatívne dopady z ťažby rašeliny pomáha napĺňať povinnosti a ciele, ktoré vyplývajú z národnej a európskej legislatívy môžu znížiť ekonomické zaťaženie spôsobované nesprávnym nakladaním s odpadmi

Kde je najlepšie miesto na kompostovanie? Kompost alebo kompostovisko umiestnite tak, aby v záhrade nezavadzalo, prípadne nekazilo výhľad. Myslite však na to, že k nemu budete potrebovať dobrý prístup. Ak k nemu pôjdete s plne naloženým fúrikom odpadu určite to oceníte. Pre kompost sú rovnako dôležité i svetelné podmienky. Na slnečnom či veternom stanovišti rýchlo vysychá a stráca kvalitu. Ideálny je preto polotieň, kde sa dostane teplo, vzduch a nehrozí ani nadmerný výpar potrebnej vlhkosti.

Ako správne kompostovať? Materiál, ktorý sme nazbierali, musíme pred zamiešaním do kompostu upraviť na správnu veľkosť. Tá závisí od druhu materiálu, ktorý ideme kompostovať. Základným predpokladom pre dobrý rozklad je vyvážené miešanie materiálov. Do kompostéra by sme ich nemali dávať len tak bezhlavo. Každý druh má totiž iné vlastnosti. Kompostovanie je aeróbny proces – za prístupu kyslíka. Preto sa musíme v maximálnej miere snažiť zabezpečiť dostatočné prevzdušnenie kompostovaného materiálu.

Dá sa kompostovať aj v zime? Proces kompostovania v domácich kompostéroch prebieha po celý rok, výnimkou nie je ani zimné obdobie, kedy sa proces kompostovania síce výrazne spomalí, avšak nezastaví. Sneh pôsobí ako izolant pred prudkými mrazmi. Najlepšie je počkať, až sa sám postupne roztopí. Premiešavanie kompostu si odložme radšej na jarnú sezónu, kedy už bude teplota pre priebeh kompostovaniea priaznivejšia. Kompostujte poctivo bioodpad z kuchyne a kompost sa Vám za to odvďačí.

Ďakujem za pozornosť!