Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Správa za praxe Výrobná činnosť podniku

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Správa za praxe Výrobná činnosť podniku"— Prepis prezentácie:

1 Správa za praxe Výrobná činnosť podniku
2014/2015 Nicole Maďarová III. A

2 Predmetom podnikania je: spracovanie dreva
Úvod H.M.H. – Drevovýroba Kociha, s. r. o. vznikla Predmetom podnikania je: spracovanie dreva pílenie, hobľovanie a impregnovanie dreva výroba dýh, preglejok, drevotrieskových dosiek výroba drevených obalov a paliet reklamná a propagačná činnosť.

3 Firma sa skladá z dvoch činností: Výrobná činnosť Obchodná činnosť
Dodávka suroviny - dovezená guľatina sa fyzicky preberie meraním. Potom sa spočítajú m3 a guľatina sa následne rozdelí podľa kvality. Výsledkom preberania je preberací protokol. Faktúry sú väčšinou splatné do 7 až 14 dní. Pri zistení rozdielu kvality medzi preberacím protokolom a dodacím listom sa riešia reklamácie. Pri tejto fáze pracujú dvaja preberači a jeden pracovník na nakladači, ktorého pracovnou náplňou je prekladanie guľatiny na výrobnú linku.

4 Spracovanie guľatiny na stavebné rezivo
Guľatina sa dostáva na výrobnú linku, kde sa na pásových pílach rozpíli na PRIZMY. Tieto prizmy sa dopravníkom prepravia na tzv. „rozmetacie píly“, kde sa jednotlivo rozpília na: dosky, foršne, hranoly, laty. Tieto dĺžky závisia od dĺžky guľatiny. Štandardne sa pília na 4, 5, 6, 7 metrové. Tieto sortimenty sa potom balia do balíkov ktoré sa ďalej zväzujú. Pri procese pílenia pracuje v jednej zmene desať zamestnancov. Pracuje sa na dve až tri zmeny. Pri tomto procese vzniká odpad vo forme piliny a odrezkov. Odrezky sa ďalej drvia na štiepku.

5 Odbyt Vyrobené hotové výrobky sa z výroby prepravujú na sklad reziva, odkiaľ sa na základe objednávok nakladajú, a expedujú. Ako doklad pre odberateľa na stavebné rezivo je vystavený dodací list a prepravný lístok podľa ktorého sa preberie tovar. Na základe dodacích listov sa vystavujú odberateľské faktúry. Pri odbyte pracujú traja pracovníci v jednotlivých zmenách. V celej prevádzke je zamestnaných 66 zamestnancov. Z toho úkolovú mzdu dostáva 35 zamestnancov a ďalších 31 zamestnancov je platených časovou mzdou.

6 Ekonomický úsek Fakturanti riešia maloobchod,
kontrolujú dodacie listy. Vytvárajú podklady pre mzdového účtovníka a pre podvojné účtovníctvo, ktoré vykonávajú externé firmy Vystavujú faktúry odberateľom – porovnávajú v procese výroby faktúry od odberateľov s preberacím protokolom guľatiny. Ak je všetko v poriadku tak sa uhrádzajú faktúry. V prípade nezrovnalostí príde odberateľ na sklad, kde sa na mieste skontrolujú nesúhlasné kusy guľatiny, Vedie sa evidencia dochádzky, PN, dovolenky Hlavné reklamácie sú ohľadom kvality a zatriedenia do jednotlivých kvalitatívnych tried. Pri úkolových mzdách sa eviduje vykonané množstvo práce Pri časových mzdách sa eviduje počet odpracovaných hodín.

7 Ďakujem za pozornosť 


Stiahnuť ppt "Správa za praxe Výrobná činnosť podniku"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google