Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Advertisements

Kristína Fejková VIII.A
Lekcia od divých husí.
Asparágus lekársky (Špargľa)
Patrícia Pastoreková, III.L 2012/2013
Toskánsko.
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
KRV lat. sanguis.
KRV Natália Adamove, Barbora Huštáková 3.L.
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Praktická matematika Percentá – daň, DPH.
Náboženský extrémizmus
„Hojnú úrodu, daj nám Pane“
História PAPIERa Celík, Hajdu, Lukáčová, Luptáková, Moravčík 2010.
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
Druhy softvéru a aplikačné programy
Matematika a Sneh.
ODKIAĽ JEDLO POCHÁDZA? Zisťuj, skúmaj, pozoruj, povedz iným odkiaľ sa berie jedlo v našom regióne.
Štylistika syntaktických prostriedkov
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
Skloňovanie neutier II
Riešenie krízových situácií
Duchovné rozlišovanie
Market – trh Ing – dej, činnosť
Chenonceau „zámok na vode“
Med Elixír zdravia.
Občianske združenie Campanula
Kto som? Vyslobodíš ma? V.Jančová.
Vypestuj Dobro 2013.
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Maša Haľamová slovenská poetka
Slovensko v súčasnosti
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Metódy používané na vyučovaní
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Názov aktivity: Alenkine obliečky
Nezdaniteľné časti základu dane
Žijeme aktívne a zdravo
Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
Adriána Steinhübelová, III. A
Vplyv vína na ľudský organizmus
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Geneticky podmienené choroby
TAXONÓMIE CIEĽOV V PSYCHOMOTORICKEJ OBLASTI (A.J.HARROW)
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
História a vývoj telefónu a nácvik správneho telefonovania
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Brasília Patrik Kovaľ.
BOH Eucharistia Dobrý dar Eucharistia grécke slová Eu – dobrý
Sopky z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
Dopady aktívnych opatrení trhu práce na zvyšovanie zamestnanosti
Miriam Halvoňová Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Daňové raje a schránkové firmy
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
Zelená Štatistika.
Iný pohľad na globálne otepľovanie
ÚVER A DLH – BANKOVÁ SÚSTAVA
Víno v literatúre.
Tvorivosť a podnikavosť
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
Pomer prevrátený pomer postupný pomer.
ZÁSADY HLASOVEJ HYGIENY
Vitajte v regióne pod Poľanou
Sneh a ľad v slovenskom jazyku a literatúre
Sopka z fyzikálneho hľadiska
ČOKOLÁDA Oblasť: Dejepis Vypracovali: Adam Bučko Ivana Dobríková
Použitie počítačov v geografii (2)
Prepis prezentácie:

Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry Veronika Daňová Terka Kurtová Evka Medzihorská Dominika Raffajová, II.B

Hypotéza Staršia generácia/45+/ si vie víno nie len vychutnávať, ale aj ako ho degustovať a podávať na rozdiel od mladších generácií.

Vínne etikety Viete čítat vínne etikety? Geografické vínne etikety Odrodové vínne etikety Zadné etikety

Podávanie vína Správne servírovanie

Podávanie vína Správna teplota Žiadna ľadová dreň Žiadne varené víno

Podávanie vína Správny tvar pohára Biele víno Červené víno

Vhodnosť vín a jedál

Správne ladenie vín a jedál Svetlé jedlá – svetlé víno Pozor na omáčku Tažké mäso – tažké červené víno

Degustácia Someliér, viete kto to je? Žiadna servírka!

Someliér Musí: Mať prehľad o ušlachtilých nápojoch Vedieť opísať ich sentorické vlastnosti – ohodnotiť ich kvalitu Správne zladiť jedlá s vínom

Rozlišovanie dobrého vína od zlého Podľa čoho rozlišujete dobré víno od zlého? rozlišovanie dobrého vína od zlého   áno nie chuť nechuť 18 - 29 r 7 5 30 - 44 r. 6 2 45+ r. 1 3

Vzhľad vína

Vôňa vína Chuť vína

Vinobranie

Zaujímavosti „If God forbade drinking, would He have made wine so good?“ (Cardinal Richelieu (Mirame)) Špecifické pojmy súvisiace s vínom Čírenie Dekantovanie Magnum

Prívlastky vína Dlhé víno Elegantné víno Hebké víno Hladké víno Bezduché víno Víno bez tela Fádne víno

Mladšie a staršie vína

Záver Mladšia generácia má čo dohánať za staršou generáciou, ale v určitých oblastiach sú si podobné.

Bibliografia Jens Priewe: Víno, praktická škola, Bratislava:Ikar,2001. ISBN-80-551-0178-7 Vinári regiónu : Vína sveta, Bratislava : Slovart, 2004. ISBN-80-551-0178-7 Tom Stevenson : Svetová encyklopédia vín, Bratislava: Ikar, 2000. ISBN-80-7118-817-4 http://sk.wikipedia.org/wiki/Someli%C3%A9r / 30-04-2011/ http://www.rodina-peniaze.sk/zaujimavosti.209/ako-ochutnavat-a-podavat-vino.21076.html/28-04-2011/ http://www.agroserver.sk/news/ako-chuti-vino/ 28-04-2011/ http://www.spolocenskaetiketa.sk/tag/stolovanie/28-04-2011/

Ďakujeme za pozornosť