Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Povrch tela KOŽA Biológia 7. ročník.
Advertisements

Kristína Fábryová 5.B ZŠ Mariánska ul. Prievidza
Svalové tkanivo, kontrakcia
Asparágus lekársky (Špargľa)
Dedičné choroby človeka
Fungovanie nervového systému počas vedomia a nevedomia
Pozorovanie rastlinných buniek
Endokrinné žľazy a účinky hormónov na život človeka.
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
Liečivé účinky Marihuany
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
KRV lat. sanguis.
KRV Natália Adamove, Barbora Huštáková 3.L.
Spánok Michaela Šalková 3.L.
Tehotenstvo a pôrod Tehotenstvo a pôrod Simona Pinková III.L
Choroby tráviacej sústavy
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
charakteristika a biologický význam
Michaela Činčurová Peter Siman 3.D 2009/2010
Človek – chemická továreň
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
Endokrinné žľazy - vplyv hormónov na život človeka
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
Simona Mlynáriková 3.E, GJGT 2010/ 2011
Genetické choroby človeka a možnosti ich prevencie
ENDOKRINNÉ ŽĽAZY- účinky hormónov na život človeka
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Nádorové ochorenie prsníka
MERANIE Krvného TLAKU V ZÁVISLOSTI OD VEKU a námahy
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
FARBOSLEPOSŤ.
Elektromagnetické vlnenie
VÁPNIK.
Týždeň zdravej výživy.
Choroby hormonálnej sústavy
Choroby obehovej-cievnej sústavy
Biochémia makroergických molekúl
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Alkohol a alkoholické nápoje
Vaše PODNIKANIE Získava
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Uhlík Makroelementy.
Adriána Steinhübelová, III. A
Vplyv vína na ľudský organizmus
Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
Intímna hygiena a pohlavné choroby
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Imunitný systém človeka
Vaše PODNIKANIE Získava
Hypofýza Natália Bohálová, 3.C.
Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí
Zdravá výživa.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Vírusy (Vírusové ochorenia).
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
autor : Viktória Vitikáčová
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Mutácie.
Kyselina acetylsalicylová
«Ako myslíš srdcom, taký si» Príslovia 23:7
DOBRÉ A ZLÉ (TUKY, SLADKOSTI, SOĽ) a FITNESS TÍNEDŽERA
Prepis prezentácie:

Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C

Všeobecná charakteristika vitamínov organické látky nevyhnutné pre život ľudské telo ich nedokáže všetky syntetizovať, preto by sme ich mali prijímať z potravy nepredstavujú pre organizmus zdroj energie sú zložkou enzýmov zúčastňujú sa na redoxných dejoch v organizme pôsobia proti oxidačným dejom v organizme

Vlastnosti vitamínov ľahko podliehajú oxidácii z chemickej stránky to môžu byť deriváty heterocyklických zlúčenín, napríklad vitamín B, deriváty sacharidov, napríklad vitamín C a podobne

Rozdelenie vitamínov Vitamíny rozpustné vo vode (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B5, vitamín B6, niacín, folacín, vitamín B12, biotín, vitamín C) 2. Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín F)

Vitamíny rozpustné v tukoch Vitamín A (retinol) má kladný vplyv na normálny vývoj zrakových nervov, na normálnu stavbu buniek, normálny rast, tvorbu kostí, zubov, vlasov, pokožky a sliznice chráni pred žalúdočnými vredmi funguje ako antioxidant spomaľuje starnutie Avitaminóza: šeroslepota, mäknutie rohovky, zhrubnutie kože, tvorba akné

Denná dávka: ženy: 0,8 mg muži: 1 mg Hypervitaminóza: bolesti hlavy, strata chuti do jedla, lúpanie kože, strata vlasov, v extrémnych prípadoch zväčšenie pečene a sleziny, poruchy videnia, kóma a smrť Zdroje: pečeň, živočíšne výrobky (vajcia, syry, maslo, mlieko, olej pečene tuniaka) beta – karotén : palmový olej, červená paprika, mrkva, syr niva, petržlen, kapusta Denná dávka: ženy: 0,8 mg muži: 1 mg

Vitamín D (kalciferol) Funkcie: stimulovanie črevnej resorpcie vápnika a fosforu, sprostredkovanie premeny kostí, premena minerálov v kostiach, ovplyvňovanie sekrécie inzulínu, prolaktínu, protinádorové činidlo, posilňovanie imunitného systému Avitaminóza: krivica - rachitída, osteomalácia - mäknutie kostí, osteoporóza - rednutie kostí

Hypervitaminóza: toxikóza, zvápenatenie mäkkých tkanív, slabosť, nechutenstvo, vracanie Zdroje: slnečné žiarenie, tuniak, kakaové maslo, rybí olej, žĺtok, tvrdý syr, maslo, tvaroh, mlieko, materské mlieko, pečeň Denná dávka: 10 mikrogramov pre ženy ,deti aj mužov

Vitamín K (fylochinón) Funkcie: nevyhnutný pre syntézu protrombínu potrebný k regenerácii kostí pomáha pri trombóze vencovitých ciev podporuje správnu funkciu pečene podporuje dlhovekosť Avitaminóza: spomalené zrážanie krvi krvácavosť z nosa nedostatok krvných doštičiek

Hypervitaminóza: možná porucha krvného obrazu, precitlivelosť a alergické kožné reakcie Zdroje: kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičková kapusta, hlávková kapusta, karfiol, tmavá zelená listová zelenina, ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa Denná dávka: deti: 15-100 mikrogramov dospelí: 70-140 mikrogramov

Vitamín E (tokoferol) Funkcie: antioxidant pozitívne vplýva na stabilitu membrán buniek spomaľuje starnutie ochrana proti senilite ochrana proti praskaniu červených krviniek pôsobí proti ateroskleróze a srdcovým infarktom Avitaminóza: samovoľné potraty, svalová distrofia, poruchy krvného obehu, slabá cirkulácia krvi, degenerácia pohlavných žliaz

Hypervitaminóza: brušné bolesti, nauzea, vracanie a hnačka, žalúdočné a tráviace ťažkosti Zdroje:sójový olej, ovsené vločky, kukurica, olivový olej, celozrnná ryža, žĺtok, sardinky, zelenina, maslo, pšeničná múka, vajce, syr niva, materské mlieko, mlieko Denná dávka: 10 mg pre mužov a 8 mg pre ženy

Vitamín F (kyselina arachidonová) Funkcie: bráni ukladaniu cholesterolu v artériách pomáha zvládnuť choroby srdca uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených tukov poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov Avitaminóza i hypervitaminóza: spomalenie rasu dermatitída ekzém akné

Zdroje: rastlinné oleje obilné klíčky slnečnicové semená sójové bôby orechy, mandle avokádo

B – komplex Vitamíny rozpustné vo vode Patria sem vitamíny: B1-B17, Biotín (tiež sa nazýva Vitamín H,ale patrí do B-komplexu), Inozitol, Cholín, Kyselina paraaminobenzoová, Kyselina listová Nie je možné ich skladovať v tele, akýkoľvek prebytok sa vylúči. Je potrebný ich neustály príjem. Ich účinnosť sa zvyšuje, ak sa užívajú spoločne.

Vitamín B1 Funkcie: pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu je nevyhnutnou súčasťou asi tridsiatich enzýmov dôležitý pre premenu alkoholu a rozvetvených mastných kyselín odštepuje CO2 v Krebsovom cykle, podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín Avitaminóza: problémy s koncentráciou, únava, depresia, podráždenosť, strata chuti do jedla pri úplnom nedostatku: beri - beri

Hypervitaminóza: bolesti hlavy, kožné reakcie, potenie, zrýchlený tep Zdroje: paradajky, hlávkový šalát, hrach, špargľa, slnečnicové semená, celozrnná múka, hrášok, špenát, kvasnice, ryža, kukurica Denná dávka: muži 1,2mg/deň ženy 1,1mg/deň

Vitamín B2 zúčastňuje sa na: telesnom raste, obnove červených krviniek, uvolňovaní energie zo sacharidov je nevyhnutný pri raste a delení buniek chráni kožu, nechty a vlasy. Avitaminóza: únava, poruchy osobnosti, porucha vstrebávania železa, anémia

Hypervitamnóza: svrbenie pokožky precitlivenosť očí na svetlo či slnko Zdroje: vajcia, pečeň, špenát, nízkotučný jogurt, kvasnice, vlaššké orechy, mlieko, brokolica, losos, makrela, baranina, bravčovina Denná dávka: muži 1,3mg/deň ženy 1,1mg/deň

Vitamín B3 Funkcie: podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, kože a nervov pomáha zlepšovať krvný obeh je potrebný pri uvoľňovaní energie zo sacharidov a udržiavaní správnej hladiny krvného cukru pomáha udržiavať zdravý mozog, zmierňuje depresie a úzkostné stavy znižuje hladinu cholesterolu Avitaminóza :pelagra, nespavosť, podráždenie, nepokoj a neschopnosť sa sústrediť

Hypervitamióza: strata chuti do jedla, hnačka, bolesť hlavy, vyčerpanie, poruchy spánku Zdroje: tuniak, losos, pečeň, zeler, kuracie prsia, cereálie, bravčovina, hydina Denná dávka: muži 16mg/deň ženy 14mg/deň

Vitamín B5 Funkcie: je súčasťou koenzýmu A, podieľa sa na tvorbe buniek v našom tele je nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu ovplyvňuje činnosť nadobličiek zvyšuje obsah glukózy v krvi Avitaminóza:hnačka, zápaly tráviaceho traktu, dermatitída, kožné zápaly, zrýchlený tep, únava, poruchy spánku Zdroje: karfiol, brokolica, pečeň, slnečnicové semená, kvasnice, hríby,celozrnné výrobky Denná dávka: 5mg/deň

Vitamín B6 Funkcie: reguluje metabolizmus bielkovín prospieva k tvorbe červených krviniek významnú úlohu hrá tiež v krvotvorbe pri tvorbe hému u detí je dôležitý pre správne tempo psychomotorického vývoja posilňuje imunitný systém Avitaminóza: dermatitída, chudokrvnosť, poruchy imunity, rastu, spánku, vypadávanie vlasov

Hypervitaminóza: neuropatia Zdroje: špenát, cesnak, kapusta, karfiol, banány, kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky Denná dávka: 1,3mg/deň

Vitamín B7 Funkcie: chráni pred ekzémami a kožnými zápalmi posilňuje rast vlasov, chráni pred vypadávaním a šedivením zlepšuje premenu glukózy na energiu zúčastňuje sa pri tvorbe mastných kyselín Avitaminóza: dermatitída, strata vlasov, bolesť svalov, zvracanie, únava, anorexia, chudokrvnosť Zdroje: vaječné žĺtko, sója, pečeň, hrach, mrkva, špenát, droždie, cibuľa Denná dávka: 30μg/deň

Vitamín B9 Funkcie: je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín dôležitý pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA Avitaminóza: chudokrvnosť, predčasný pôrod, reprodukčné problémy, poruchy vstrebávania, hnačka Hypervitaminóza: alergia, poruchy trávenia, nespavosť Zdroje: šošovica, cvikla, karfiol, špargľa, pečeň, hlávkový šalát, špenát, brokolica, hrášok, kvasnice, vajcia, mlieko Denná dávka: 400µg/deň

Vitamín B12 Funkcie: Dôležitý pre metabolizmus, nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému, pomáha pri obnove nervových buniek a tvorbe DNA Avitaminóza: degenerácia nervov a kostnej drene, nervové poruchy, dermatitída, jeho nedostatok tiež urýchľuje atrofiu počas starnutia, u starších žien zvyšuje riziko osteoporózy Zdroje: losos, kreveta, pečeň, vajcia, červené mäso, mlieko

Vitamín C (kyselina askorbová) Funkcie: pôsobenie pri tvorbe kolagénu, vstrebávanie živín (vápnik, železo, aminokyseliny), neutralizácia rakovinotvorných dusitanov zvyšovanie účinnosti imunitného systému, regenerácia tkanív znižovanie hmotnosti Avitaminóza: skorbut, únava, malátnosť, zníženie počtu červených krviniek, poruchy väzivových tkanív, zdurené ďasná, pomalé hojenie rán, krvácanie z nosa, časté prechladnutia, nadváha

Hypervitaminóza: hnačka, nafukovanie, vetry, môžu sa tvoriť obličkové kamene Zdroje: kiwi, rakytníkové bobule, čierne ríbezle, šípky, citrón, grapefruit, jahoda, malina, pomaranč, grapefruit, zo zeleniny: brokolica, karfiol, kel, kapusta, paprika, šalát, kaleráb, zemiaky varené Denná dávka: deti: 40-50 mg dospelí: 60 mg

Ďakujeme za pozornosť.