Choroby tráviacej sústavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Typológia listov Kód ITMS projektu:
Advertisements

Ekosystém (ecology+system).
Patrícia Pastoreková, III.L 2012/2013
Crohnova choroba Zdenko Otruba,3.C.
Dedičné choroby človeka
Veronika Majerová Veronika Zástavková Banská Bystrica 2009
Dýchacia sústava Frederika Gilianová 3.B.
Fungovanie nervového systému počas vedomia a nevedomia
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
Crohnova choroba Maroš Sámel 3.L.
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
Spánok Michaela Šalková 3.L.
Chlieb z hľadiska fyziky
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
Povinne hlÁsenÉ ochorenia
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
Základná škola Rohožník
MODERNIZÁCIA VZDELÁVANIA NA SÚKROMNEJ HOTELOVEJ AKADÉMII
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
Čo spôsobuje naše ochorenia?
LARYNGITÍDA Dominika Jankóšiková III.L.
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Nádorové ochorenie prsníka
Market – trh Ing – dej, činnosť
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
Dohľad nad ochoreniami spojených s potravinami
VÁPNIK.
Týždeň zdravej výživy.
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, Tajovského 25,
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Gravitačné pole Zuzana Fraňová III. E.
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Clostridium difficile
Tráviaca sústava Lucia Kováčiková 3.A GJGT 2011/2012.
Vplyv vína na ľudský organizmus
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
Intímna hygiena a pohlavné choroby
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Geneticky podmienené choroby
Ploskavce, okrúhlovce.
MODERNIZÁCIA VZDELÁVANIA NA SÚKROMNEJ HOTELOVEJ AKADÉMII
Rebarbora Matej Babej 3.a.
VPLYV NÁVYKOVÝCH LÁTOK NA ĽUDSKÝ ORGANIZMUS
Súťažno - vzdelávacia aktivita
Imunitný systém človeka
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
Zmes čudáctva a talentu
Živočíšna a rastlinná bunka
TUKY, SLADKOSTI, SOĽ ZŠ S MŠ HLADOVKA.
Biosyntéza a metabolizmus bielkovín (Chémia - 3.ročník)
Indikácie pre dezinfekciu rúk a používanie rukavíc
Geneticky modifikované potraviny
Zdravá výživa.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
B. Rychlý Cytopathos, Bratislava
Vírusy (Vírusové ochorenia).
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
ZÁSADY HLASOVEJ HYGIENY
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Mutácie.
Hygiena rúk v ambulantnej starostlivosti
Kyselina acetylsalicylová
Prepis prezentácie:

Choroby tráviacej sústavy

Výživa – patrí medzi najdôležitejšie činitele, ktoré ovplyvňujú zdravie človeka (90% chorôb vzniká pri stole v dôsledku nesprávnych stravovacích návykov). Najčastejšie funkčné poruchy TS: Vredy na sliznici žalúdka alebo dvanástnika Zápal žalúdočnej sliznice (gastritída) - príčina: neurofyziologické podráždenie (korenené jedlo, nikotín, psychika). Zápal slepého čreva (apendicitída) - horúčka, bolesť brucha, chirurgický zákrok.

Celiakia – metabolická porucha = potravinová alergia – precitlivenosť črevnej sliznice na rastlinné bielkoviny v obilí (lepok), vzácne aj na mlieko. Z potravy sa musí celoživotne vylúčiť lepok. Zápcha - príčina: málo telesného pohybu, málo vlákniny. Hnačka – prejav zápalu (kataru) čriev; - príčina: prejedanie sa, mastné jedlá, pokazené potraviny. Žlčové kamene – tvoria sa zo žlče, bránia jej odtoku, môžu vyvolať žltačku.

Infekčná hepatitída (žltačka) – „choroba špinavých rúk“ - vyvolaná vírusom, poškodzuje bunky pečene.

Použitá literatúra Ušáková, K. et al.: Biológia pre gymnáziá 6. Bratislava, Expol pedagogika, 2005, ISBN 80-89003-81-8.