Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Zmes čudáctva a talentu

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Zmes čudáctva a talentu"— Prepis prezentácie:

1 Zmes čudáctva a talentu
Aspergerov syndróm Zmes čudáctva a talentu

2 Aspergerov syndróm (AS)
Priraďuje sa mu aj diagnóza vysoko funkčný autizmus. Vyskytuje sa častejšie u chlapcov ako u dievčat. V pomere 4 : 1. U dievčat sú znaky menej nápadné. Jedným z príznakov AS je nedostatok empatie. Takýto človek nevie primeraným spôsobom prejavovať vlastné pocity, emócie druhých ľudí ho mätú. Nevie z tvárí vyčítať emócie, nevie, ako sa kto cíti. Ďalším príznakom sú obmedzené sociálne schopnosti. Stránia sa spolužiakov, majú málo kamarátov. Nevedia dobre komunikovať s ostatnými, nevedia dobre dešifrovať neverbálnu komunikáciu. Nevedia nadväzovať a udržať si priateľstvo.

3 Aspergerov syndróm (AS)
Reč je pedantsky presná. Vyjadrujú sa ako hovoriace slovníky. Vedú monológ a nie dialóg. Výroky druhých si vysvetľujú doslovne. Nevedia rozlíšiť vtip alebo iróniu. Sú prehnane citliví na kritiku a majú strach zo zlyhania. Venujú sa intenzívne jednému záujmu - napr. zvieratám, dopravným prostriedkom. Týmto záujmom sú pohltení a venujú mu všetok voľný čas a o ničom inom nerozprávajú.

4 Aspergerov syndróm (AS)
Majú nerovnomerne rozložené schopnosti. Majú napr. výbornú dlhodobú pamäť a intenzívne sústredenie, ale iba v súvislosti s vecami, ktoré ich zaujímajú. Často používajú nezvyčajné riešenia určitých problémov. K činnostiam, ktoré ich nezaujímajú, majú nulovú motiváciu. Často sa u nich prejavujú poruchy učenia a bývajú nemotorní. Majú problémy s koordináciou, rovnováhou. Môžu mať aj problémy s písmom a rukopisom. Dlhodobú pamäť majú veľmi dobrú, vedia si vybaviť podrobnosti z minulosti. Majú fotografickú pamäť. Majú veľmi citlivé zmysly. Jedinec s AS vníma bežné podnety ako neúnosne silné. Len očakávanie, že sa podnet náhle objaví v ňom dokáže vyvolať nezvládateľnú úzkosť a paniku. K najbežnejším abnormalitám patrí precitlivenosť na zvuky a dotyky. Niekedy aj na chuť, intenzitu svetla a na vône. Hluk neznášajú.

5 Aspergerov syndróm (AS)
V každodennej činnosti majú zavedené rituály. Majú radi nemenný režim, presne vymedzené časy a cestičky. Dodáva im to istotu a poriadok vo svete, ktorý sa im zdá byť neprehľadný. Veľký problém je pre nich prispôsobovať sa zmenám. V dospievaní si jedinec s AS začne uvedomovať, že mu chýba spoločnosť a začne ju vyhľadávať. Chce sa zapojiť do aktivít so spolužiakmi, ale pre jeho zvláštne správanie ho ostatní odmietajú a vysmievajú. To ho môže dostať až do stavu depresie. Mávajú aj pocity intenzívnej úzkosti. Napríklad prestávky bývajú pre žiakov s AS veľmi záťažové. Pre nich to je zmes hluku a rôznych aktivít. Tak isto je pre nich stresujúca aj cesta mestskou dopravou.

6 Aspergerov syndróm (AS)
Úzkosť vyvoláva sociálny kontakt, škola, zmyslové podnety, zmeny - všetko spolu. Redukuje ju tým, že sa veľmi intenzívne začne venovať svojim záľubám, ešte viac trvá na svojich rituáloch a dochádza k zvýrazneniu prejavov AS. Vtedy by mohol dostať pár dní voľna zo školy, aby si mohol odpočinúť. Dôležité je, aby mohol žiak s AS vyhľadať u učiteľa individuálnu pomoc, aby mal čas iba na neho. Ideálne by bolo, keby mohol mať asistenta, a ak nie sú možnosti, tak aspoň občasnú pomoc od spolužiaka. Vzhľadom k vrstovníkom majú dospievajúci s AS oneskorený citový vývin, dospievajú neskôr. Nemajú rovnaké záujmy ako ostatní adolescenti.

7 Aspergerov syndróm (AS)
Lekár Hans Asperger napísal: Zdá sa, že pre úspech vo vede alebo umení je aspoň trochu autizmu potrebného. Veľký pokrok v týchto oblastiach musíme pripísať mnohým jedincom s AS.


Stiahnuť ppt "Zmes čudáctva a talentu"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google