Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Dohľad nad ochoreniami spojených s potravinami

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Dohľad nad ochoreniami spojených s potravinami"— Prepis prezentácie:

1 Dohľad nad ochoreniami spojených s potravinami
Prof. MUDr. Martin Rusnák, CSc Katedra VZ FZaSP TU, Trnava Zdroj: Elaine Scallan, Barbara Mahon, & Danilo Lo Fo Wong: Surveillance for foodborne diseases. PART 1: Approaches to surveillance for foodborne diseases. Kapitola z knihy: Infectious Disease Surveillance, Second Edition. Edited by Nkuchia M. M’ikanatha, Ruth Lynfield, Chris A. Van Beneden and Henriette de Valk John Wiley & Sons, Ltd. Published 2013 by Blackwell Publishing Ltd.

2 Potraviny môžu byť kontaminované viac ako 250 rôznymi agensami, ktoré spôsobujú chorobu spôsobenú jedlom. Väčšina ochorení spojených s potravinami sú infekčné, spôsobené baktériami, vírusmi alebo v parazitmi. Mnohé z nich zvyčajne spôsobujú hnačku a zvracanie, ale neexistuje žiadny jediný klinický syndróm pre všetky choroby spôsobené potravinami. Väčšina z týchto agens sa môže prenášať aj inými cestami ako potravou, takže pre daného pacienta je často nejasné, či je zdrojom infekcie potravina alebo nie. rusnak.truni.sk

3 rusnak.truni.sk

4 Staphylococcus Aurreus
rusnak.truni.sk

5 Hepatitis A Norovirus Astrovirus rusnak.truni.sk

6 rusnak.truni.sk

7 Hnačka – celosvetový zdravotný problém
Hnačka, z ktorej väčšina je v spojení s potravou, je hlavnou príčinou úmrtnosti u malých detí. Hoci úmrtia na hnačku vo vyspelých krajinách poklesli, chorobnosť zostáva vysoká. Choroby spôsobené potravinami môžu mať tiež významný vplyv na cestovanie, obchod a rozvoj. Prevencia chorôb prenášaných potravinami je preto naďalej náročnou a kritickou prioritou zdravia verejnosti. Surveillance poskytuje kritické informácie pre vývoj a hodnotenie intervencií zameraných na prevenciu chorôb prenášaných potravinami. Hnačka – celosvetový zdravotný problém rusnak.truni.sk

8 Tieto zistenia zase povedú k novým preventívnym opatreniam.
Včasné odhalenie ohnísk ochorení z potravín a ich zdrojov môže viesť k kontrole akútnych ohrození verejného zdravia, napr. odstránením kontaminovaných produktov z trhu. Epidemiologické vyšetrenia môžu tiež pomôcť identifikovať medzery v poznatkoch, čo vedie k aplikovanému výskumu a identifikácii nových nebezpečenstiev pre bezpečnosť potravín alebo nebezpečných postupov manipulácie s potravinami. Tieto zistenia zase povedú k novým preventívnym opatreniam. rusnak.truni.sk

9 Ciele sledovania chorôb prenášaných potravinami
Určenie incidencie ochorenia Sledovanie trendov Identifikácia a monitorovanie vysoko rizikových populácií Detekcia ohnísk Priraďte choroby ku konkrétnym potravinám, postupom alebo situácii Priority intervencie Monitorovanie a vyhodnocovanie účinnosti preventívnych stratégií Ciele sledovania chorôb prenášaných potravinami rusnak.truni.sk

10 Syndrómy, ako je akútna gastroenteritída alebo „otrava jedlom“, sú často spôsobené látkami prenášanými potravinami. Systémy, ktoré dostávajú správy o syndrómových stavoch, často fungujú bez diagnostických laboratórnych kapacít. Nevyhnutné je použitie štandardných definícií prípadov a formulárov správ. Definícia hnačky ako troch alebo viacerých riedkych stolíc za 24 hodín, (WHO), sa často používa v krajinách, ktoré zbierajú tieto údaje. V krajinách, kde boli lekári požiadaní, aby hlásili prípady „otravy potravinami“, nedostatok jasnej definície viedol k hláseniu ťažkostí, pretože „otrava jedlom“ je skôr spôsob prenosu než ochorenia. Zatiaľ čo syndromický dohľad môže identifikovať veľké lokálne ohniská, vo svojej podstate je nešpecifický a vo všeobecnosti sa odporúča laboratórne sledovanie, ak je to možné. Dohľad nad syndrómami rusnak.truni.sk

11 Vo všeobecnosti poskytuje kvalitnejšie údaje ako dohľad založený na syndrómoch.
Laboratórne systémy dohľadu zvyčajne kombinujú informácie o chorej osobe s mikrobiologickými informáciami o patogéne. Pretože mnoho patogénov spôsobených potravinami spôsobuje podobné príznaky, laboratórna diagnostika umožňuje identifikáciu patogénu a odhaľovanie trendov v ich výskyte. Sledovanie niekoľkých patogénov z potravín môže určiť ich relatívny význam. Základné definície prípadov a konzistentné laboratórne metódy na identifikáciu patogénov sú nevyhnutné. Laboratórny dohľad môže identifikovať bodové aj difúzne národné ohniská. Laboratórny dohľad rusnak.truni.sk

12 rusnak.truni.sk

13 Integrovaný dohľad nad potravinovým reťazcom
Integrovaný dohľad nad potravinovým reťazcom rozširuje zber údajov nad rámec ľudí, aby zahŕňali aj zvieratá a potraviny. Obvykle sa počet prípadov špecifických pre patogény hodnotí v kontexte údajov o prevalencii infekcie u zvierat a kontaminácie potravín. Integrovaný dohľad nad potravinovým reťazcom umožňuje hodnotenie zdrojov ľudských chorôb a odhad zaťaženia chorobami prenášanými potravinami v dôsledku špecifických kombinácií patogénov a komodít. Integrovaný dohľad nad potravinovým reťazcom tak môže pomôcť pri hodnotení potreby kontrolných opatrení a hodnotenia účinnosti osobitných zásahov v oblasti bezpečnosti potravín. Integrovaný dohľad nad potravinovým reťazcom rusnak.truni.sk

14 Stratégie surveillance chorôb prenášaných potravinami
Rutinný dohľad nad povinne hlásenými chorobami Poskytuje informácie o miestnych a národných trendoch chorôb, rizikových populáciách a vplyve preventívnych aktivít upozorní verejné zdravotné úrady na potenciálne ohniská (ak je oznámenie včas) Laboratórne subtypovanie patogénov Detekcia ohnísk spôsobených bežnými kmeňmi Rozpoznáva malé alebo geograficky rozptýlené ohniská na pozadí výskytu „sporadických“ prípadov (molekulárne metódy subtypizácie). Dozor na mieste odoslania Poskytuje užitočné informácie, ak nie je možné národné pokrytie Poskytuje príležitosť na zber podrobnejších informácií Stratégie surveillance chorôb prenášaných potravinami rusnak.truni.sk

15 Použitie registrácie smrti a záznamy o prepustení z nemocnice
obmedzeným spôsobom prispievajú k pochopeniu závažných chorôb; môžu byť užitočné pri monitorovaní trendov závažného ochorenia Systémy podávania sťažností na choroby z potravín Identifikujú zhluky chorôb prenášaných potravinami na základe sťažností širokej verejnosti Výkazy ohnísk Poskytujú informácie o súvislosti medzi špecifickými patogénmi a špecifickými potravinami Identifikujú potraviny a rizikové faktory, ktoré sú najčastejšie spojené s ohniskami nákazy v potravinách rusnak.truni.sk

16 Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky a regionálne veterinárne a potravinové správy webové sídlo organizácie: vykonáva úradnú kontrolu potravín: stárenia (zrenia) liehovín výroby, manipulovania a umiestňovania na trh potravín živočíšneho pôvodu rastlinného pôvodu vrátane čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny, zemiakov a ostatných poľnohospodárskych produktov v poľnohospodárskej prvovýrobe na základe analýzy rizika vrátane potravín s niektorými zložkami živočíšneho pôvodu, nápojov, cukrárskych výrobkov, zmrzliny a vody v spotrebiteľskom balení, geneticky modifikovaných, a poľnohospodárskych produktov predávaných priamo konečnému spotrebiteľovi, 5. a poľnohospodárskych produktov označených údajmi podľa § 9b. zákazu nekalých obchodných praktík, dodržiavania povinností pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho, dodržiavania požiadaviek podľa zákona o reklame Kompetencie orgánov pri výkone úradných kontrol potravín rusnak.truni.sk

17 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálne úrady verejného zdravotníctva, vykonávajú úradnú kontrolu potravín: v prevádzkarňach verejného stravovania vrátane výroby cukrárskych výrobkov, zmrzliny a prípravy hotových pokrmov a jedál na predajných miestach, vo vzťahu k epidemiologicky rizikovým činnostiam osôb vo výrobe, manipulácii a umiestňovaniu na trh, výživových doplnkov, materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami, potravín určených na osobitné výživové účely, ako aj detskej výživy a dojčenskej výživy, nových potravín, z hľadiska používania zdrojov ionizujúceho žiarenia na ožarovanie potravín a kontroly dodržiavania zákazu pridávania rádioaktívnych látok do potravín, v súvislosti s prídavnými látkami do potravín, a kontrolu zákazu nekalých obchodných praktík, a kontrolu dodržiavania povinností pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho, rusnak.truni.sk

18 Slovenská obchodná inšpekcia www.soi.sk
Pri predaji potravín vykonáva kontroly zamerané na ochranu spotrebiteľa najmä kontroly : dodržiavania poctivosti predaja z hľadiska správneho účtovania dodržiavania času predaja označovania výrobkov predajnou cenou vydávania dokladov o kúpe a správnosti ich náležitostí správnosti postupu pri vybavovaní reklamácií zákazu diskriminácie spotrebiteľov. Slovenský metrologický inšpektorát vykonáva kontrolu zhody skutočného obsahu s menovitým množstvom v spotrebiteľskom balení. rusnak.truni.sk

19 rusnak.truni.sk

20 rusnak.truni.sk

21 rusnak.truni.sk

22 rusnak.truni.sk

23 Surveillance ochorení spojených s potravinami je dôležitou súčasťou dozoru nad zdravím obyvateľstva
Vykonáva sa na základe hlásení podozrení na ochorenie – syndromologicky, na základe laboratórnych výsledkov Dozor vykonáva viacero organizácií Zhrnutie rusnak.truni.sk


Stiahnuť ppt "Dohľad nad ochoreniami spojených s potravinami"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google