Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B Bielkoviny okolo nás Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Čo sú vlastne bielkoviny? makromolekulové látky, zložené z aminokyselín, ktoré majú v organizme osobitné postavenie
Funkcia bielkovín štruktúrna/stavebná (tvorba buniek a tkanív organizmu) katalytická (vo forme enzýmov) transportná (pri prenose látok napr. kyslíka) pohybová (kontrakcia svalových vlákien) obranná (vo forme protilátok) nutričná (vo výžive) regulačné (vo forme hormónov)
Zdroje bielkovín Rastlinné: strukoviny, obilniny Živočíšne: mäso, mlieko, vajcia, ryby
Strukoviny výživná čiastočná alternatíva mäsa zdroj aminokyselín, hlavne neesenciálnych
Obilniny vysoko využiteľná surovina vo výžive zdroj bielkovín aj keď neplnohodnotných
Mäso Vysoká biologická hodnota Obsah všetkých esenciálnych aminokyselín Ľahšie stráviteľné bielkoviny
Mlieko a výrobky Vysoko hodnotné živočíšne bielkoviny obsiahnuté v 1l mlieka kryjú až polovicu dennej potreby bielkovín 20% priemernej energetickej potreby
Vajcia Vysoká výživová hodnota Obsahujú všetky aminokyseliny Esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a draslík
Vegetariánstvo Semivegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo Laktoovovegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo
Ochorenia Z nedostatku bielkovín: Hormonálne poruchy Málokrvnosť Spomalený rast 2. Z nadbytku bielkovín: Hypertenzia Hypertrofia pečene Dna
Ďakujeme za pozornosť ! (Nasleduje potlesk)