Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Lesy SR,š.p. Banská Bystrica Odštepný závod Palárikovo
Advertisements

Ing. Stela Jendrišáková, PhD. CVRV – VÚTPHP Piešťany Mládežnícka 36
Svalové tkanivo, kontrakcia
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Všeobecná štruktúra bunky
Endokrinné žľazy a účinky hormónov na život človeka.
Liečivé účinky Marihuany
MPC Nitra, Katka Vajliková SEV SAŽP Dropie
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
Všeobecná štruktúra bunky
KRV lat. sanguis.
KRV Natália Adamove, Barbora Huštáková 3.L.
Spánok Michaela Šalková 3.L.
Tehotenstvo a pôrod Tehotenstvo a pôrod Simona Pinková III.L
Choroby tráviacej sústavy
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
Rodinné právo prednáška č. 7.
Michaela Žačková 3.A Nukleové kyseliny.
charakteristika a biologický význam
Človek – chemická továreň
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
ODKIAĽ JEDLO POCHÁDZA? Zisťuj, skúmaj, pozoruj, povedz iným odkiaľ sa berie jedlo v našom regióne.
Endokrinné žľazy - vplyv hormónov na život človeka
Základná škola Rohožník
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
Mliekujeme.
VÁPNIK.
Týždeň zdravej výživy.
PROTOLYTICKÉ REAKCIE.
Biochémia makroergických molekúl
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Alkohol a alkoholické nápoje
Ochorenia CNS človeka a zvierat spôsobené priónmi
Vaše PODNIKANIE Získava
Srdcovo-cievna sústava človeka
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Adriána Steinhübelová, III. A
Vplyv vína na ľudský organizmus
Znečistenie vody človekom
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Topic : Sustainable Construction LFS Kirchberg am Walde, Austria
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Imunitný systém človeka
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
Vaše PODNIKANIE Získava
Živočíšna a rastlinná bunka
Hypofýza Natália Bohálová, 3.C.
Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí
Biosyntéza a metabolizmus bielkovín (Chémia - 3.ročník)
Geneticky modifikované potraviny
Zdravá výživa.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Vírusy (Vírusové ochorenia).
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Malé molekuly ako inhibítory amyloidnej agregácie
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
ŠTART Skúšobný test s predmetu „ Príprava obyvateľstva na
Mutácie.
Oživenie slovenského kapitálového trhu - rozprávka či skutočnosť?
ALKÉNY IX.A.
Enzýmy David Čmejrek 3.D.
«Ako myslíš srdcom, taký si» Príslovia 23:7
Stavba Baktérií Tomáš Poliačik, 3.E.
Prepis prezentácie:

Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B Bielkoviny okolo nás Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B

Čo sú vlastne bielkoviny? makromolekulové látky, zložené z aminokyselín, ktoré majú v organizme osobitné postavenie

Funkcia bielkovín štruktúrna/stavebná (tvorba buniek a tkanív organizmu) katalytická (vo forme enzýmov) transportná (pri prenose látok napr. kyslíka) pohybová (kontrakcia svalových vlákien) obranná (vo forme protilátok) nutričná (vo výžive) regulačné (vo forme hormónov)

Zdroje bielkovín Rastlinné: strukoviny, obilniny Živočíšne: mäso, mlieko, vajcia, ryby

Strukoviny výživná čiastočná alternatíva mäsa zdroj aminokyselín, hlavne neesenciálnych

Obilniny vysoko využiteľná surovina vo výžive zdroj bielkovín aj keď neplnohodnotných

Mäso Vysoká biologická hodnota Obsah všetkých esenciálnych aminokyselín Ľahšie stráviteľné bielkoviny

Mlieko a výrobky Vysoko hodnotné živočíšne bielkoviny obsiahnuté v 1l mlieka kryjú až polovicu dennej potreby bielkovín 20% priemernej energetickej potreby

Vajcia Vysoká výživová hodnota Obsahujú všetky aminokyseliny Esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a draslík

Vegetariánstvo Semivegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo Laktoovovegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo

Ochorenia Z nedostatku bielkovín: Hormonálne poruchy Málokrvnosť Spomalený rast 2. Z nadbytku bielkovín: Hypertenzia Hypertrofia pečene Dna

Ďakujeme za pozornosť ! (Nasleduje potlesk)