Prečo vtáky vedia lietať?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Frazeológia.
Advertisements

Povrch tela KOŽA Biológia 7. ročník.
Lesy SR,š.p. Banská Bystrica Odštepný závod Palárikovo
Jar 2. ročník.
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
December Nemudruj o minulosti, nesnívaj o budúcnosti, ale chop sa okamihu a uč sa od tejto chvíle.
Svalové tkanivo, kontrakcia
Lekcia od divých husí.
Samuel Bubica, ZŠ Ulica mieru,4.B. 2012/2013
Vitajte mamičky Vitajte nám, vitajte nám mamy, mamky, mamičky. Zasmejte sa, pozdvihnite starostlivé hlavičky.
5.Trieda Vanesa Znachorová
Učivo z prírodovedy Stavovce.
TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.
Marek Babinec Myšiak Hôrny.
SPOLOČENSTVO Prečo niektoré živočíchy žijú v skupinách?
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
(c) Koman ACH 2006/2007.
DUBAJ إمارة دبيّ.
Grécko.
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
MPC Nitra, Katka Vajliková SEV SAŽP Dropie
Choroby tráviacej sústavy
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
ZŠ s MŠ Malý Čepčín 2013 – – 4. ročník
Energia.
Odolné sídliská – Mgr. Silvia Halková (BROZ)
ŽRALOKY Eva Strečková, 3.C 2009/2010.
Meteorológia.
CHEERLEADING Úvod.
Povinne hlÁsenÉ ochorenia
FILMOVÉ ROZPRÁVKOVÉ HÁDANKY
Natália Laurenčiková Netopier škola mieru 4.B
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
VÁPNIK.
Permakultúra dizajnuje ekosystémy
PO výhľadoch z Liptova Liptovský Ján.
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Kompostovanie A. Minárik.
Slovensko v súčasnosti
MODEL METEOROLOGICKÉHO
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Chorda – pevná, ohybná a pružná oporná os tela
orangutany A PALMOVÉ OLEJE
ŠPECIÁLNA MATERSÁ ŠKOLA BYTČA
Viem, čím budem a prečo Milan Cák 4 . B.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
DO OKNA NIEČO NARAZILO. BOL TO VTÁČIK!
SNEH (z hľadiska biológie)
Ploskavce, okrúhlovce.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
(Digitálny prezentačný materiál)
LUNÁRNY KALENDÁR NA MESIAC
Nový Zéland Zaujímavosti.
Miriam Halvoňová Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Aj plyn padá k zemi Kristínka Dovalová.
(Dátum poslednej aktualizácie: )
NA BICYKLI BEZPEČNE Otestuj svoje vedomosti z dopravnej výchovy.
Zdravá výživa.
Iný pohľad na globálne otepľovanie
Teplo TEPLO - úlohy.
Mária Hrnčárová, Marek Mažáry 3.E
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
VODSTVO ÁZIE.
Goralský kroj, moja hrdosť a ozdoba
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Zrážky 7. ročník.
Prepis prezentácie:

Prečo vtáky vedia lietať? Prírodoveda 3. ročník Mgr. Ľudmila Kuzmiaková Mgr. Dana Jašková

Hlavné znaky vtákov Vedia lietať. Znášajú vajíčka. Predné končatiny majú ako krídla. Sú pokryté perím. Majú zobák. Dýchajú pľúcami.

Stavba tela hlava krk trup krídla nohy chvost

Stavba tela Patria medzi stavovce /kostra, chrbtica/, kosti sú ľahké, pevné a duté – vyplnené vzduchom, predné končatiny sa premenili na krídla, na nohách majú 3 prsty smerujúce dopredu a 1 smerujúci dozadu, čo im umožňuje dobré uchopenie konára pri sedení.

Pokrytie tela Telo pokrýva perie: - udržuje telesnú teplotu, - pomáha im lietať. Vtáky majú dva druhy peria: 1. spodné perie – páperie – je mäkučké a udržiava teplo pri koži, 2. vrchné perie – je na povrchu, umožňuje let a chráni pred vlhkom (vodou),... zástavica osteň brko

Rozmnožovanie Znášajú vajcia s tvrdou škrupinou. Vo vajíčku je: - bielok - žĺtok - zárodok. Zohrievaním vajíčka telom vtákov sa zo zárodku vo vajíčku vyvinie mláďa. O vyliahnuté mláďatá sa starajú rodičia. Ktorý vták sa nestará o svoje vajíčka?

Vtáky môžeme deliť na: voľne žijúce domáce

Podľa pohybu na: bežce plavce letce

Sťahujú sa podľa okolností z miesta na miesto. Podľa zmeny miesta na: sťahovavé stále prelietavé Žijú stále na tom istom mieste a sú schopné prispôsobiť sa meniacim sa životným podmienkam. V dôsledku zhoršených životných podmienok sú schopné preletieť veľa kilometrov za lepšími podmienkami a vracať sa na pôvodné miesto. Sťahujú sa podľa okolností z miesta na miesto.

Patria medzi stavovce /kostra, chrbtica/. Poznámky: zástavica Vtáky (1. časť) Patria medzi stavovce /kostra, chrbtica/. Kosti majú ľahké a duté – vyplnené vzduchom. Predné končatiny sa premenili na krídla. Sú pokryté perím. Majú dva druhy peria: 1. spodné perie – páperie – je mäkučké a udržiava teplo, 2. vrchné perie –umožňuje let a ochraňuje... Vtáky (2. časť) Dýchajú pľúcami. Majú zobák – na získavanie potravy. Znášajú vajíčka s tvrdou škrupinou. Vo vajíčku je bielok, žĺtok a zárodok. Zohrievaním vajíčka telom vtákov sa zo zárodku vo vajíčku vyvinie mláďa. O vyliahnuté mláďatá sa starajú rodičia. osteň brko

Vrabec domový je stály vták Vrabec domový je stály vták. Má zavalité telo, sfarbené od sivej do hnedej farby s čiernymi škvrnami a krátkym zobákom. Živí sa semenami, obilím, drobným hmyzom a zvyškami jedál. Stavia si neupravené hniezda z trávy. Ročne hniezdi 2-4x, znáša 5-6 vajec. O mláďatá sa stará. Drozd čierny v minulosti to bol lesný vták, dnes žije v blízkosti človeka. Má čierne perie a žltý zobák. Často si ho mýlia s vranou. Hniezdo si stavia na stromoch, kríkoch, budovách. Živí sa hmyzom, červami, zvyškami jedál, bobuľami, ovocím. Ročne hniezdi až 4x. Je spevavec. Mláďatá kŕmi.

Lastovička obyčajná je sťahovavý vták, prilieta v marci a v septembri odlieta. Má čierno sfarbené perie, na brušku biele. Má dlhé a štíhle krídla, vidlicovitý chvost. Živí sa hmyzom, ktorý chytá v letení. Hniezda si stavia v blízkosti ľudských príbytkov z bahna, slín a stebiel tráv. Hniezdi 2x do roka, znáša 4-6 vajíčok. Mláďatá kŕmi. Sokol myšiar je dravý vták. Perie má svetlosivé až hnedé, s čiernymi škvrnami. Živí sa myšami, hrabošmi, veľkým hmyzom, žabami, jaštericami. Ku koristi sa spúšťa prudko k zemi, so stiahnutými krídlami. Hniezda si nestavia, používa hniezda väčších vtákov, ale napr. i balkóny ľudí. Znáša 4-6 vajíčok. Kŕmi mláďatá.

Labuť veľká je čiastočne sťahovavý vták Labuť veľká je čiastočne sťahovavý vták. Jej perie je biele, dlhý oblúkovite zahnutý krk s oranžovým zobákom s čiernym čelovým hrbolčekom, čierne nohy. Živí sa vodnými rastlinami, ale dá sa prikrmovať i človekom – staré pečivo. Hniezdo si stavia v blízkosti jazera, znáša 4-8 zelenkavobielych vajec. Mláďatá nekŕmi. Sýkorka veľká je stály a prelietavý vták. Obýva listnaté lesy, parky a sady. Je pestro sfarbená, má žlté bruško a čiernu čiapočku. Živí sa voškami, húsenicami, pavúkmi, semenami. V zime ju prikrmujeme. Hniezdo si stavia v dutinách stromov, puklinách múrov, búdkach. Znáša 10-13 bielych, bledočervených škvrnitých vajec 2x do roka. Mláďatá kŕmi.

Je tučniak naozaj vták? Telo majú štíhle, pokryté hustým šupinkovitým perím, ktoré dokonale chráni pred mrazom a svojou hladkosťou pred trením pri plávaní pod vodou. Na súši chodia tučniaky vzpriamene a nemotorne, lebo nohy majú posunuté pod telom, ktoré slúžia vo vode ako kormidlo. Tučniak cisársky patrí medzi najväčšie druhy tučniakov, hniezdi v Antarktíde . Dosahuje výšku 1 m. Charakteristický je spôsob hniezdenia tučniakov. Samica znesie jedno vajce, ktoré si nakotúľa na nohy a zvrchu ho prikryje kožným záhybom na bruchu. Tučniaky sa živia rybami, ktoré obratne lovia v mori. Nie je schopný lietať.