Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Elektrické spotrebiče

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Elektrické spotrebiče"— Prepis prezentácie:

1 Elektrické spotrebiče
Sára Šarišská 8.E

2 Obsah Práčka Chladnička Vysávač Mixér Záver

3 Práčka Práčka alebo prací stroj je stroj určený na pranie bielizne, teda odevov a iného domáceho textilu ako uterákov a pokrýviek. Termín práčka sa obvykle vzťahuje na stroje používajúce vodu ako základný čistiaci roztok, na rozdiel od čistenia nasucho, ktoré používa alternatívne čistiace tekutiny a obvykle sa realizuje v špecializovaných servisoch. Prvú práčku zostrojil Jacob Christian Schäffern v roku

4 chladnička Chladnička alebo (neodborne) ľadnička je zariadenie tvorené skriňou obsahujúcou chladiaci stroj, ktoré slúži na uchovanie potravín pri nízkej teplote (v chladničke asi 5 °C, v mraziacom boxe až −20 °C). Povrch voľne stojacich chladničiek je obyčajne biely alebo kovovo lesklý, aby sa znížil prívod tepla z okolia, oproti inej farbe sa tým zvýši odrazivosť povrchu. Predchodca chladničky sa volal ľadnička . Bola to tepelne izolovaná dvojplášťová skriňa chladená ľadom, do ktorej sa vkladal prírodný ľad. Ten sa postupne topil a ochladzoval vnútro chladničky na stálu teplotu 0 °C.

5 vysávač Vysávač (zastarano lux) je elektrické zariadenie, ktoré využíva vzduchový kompresor na vytvorenie podtlaku na vysávanie nečistôt a prachu, najčastejšie z podlahy pokrytej kobercom. Nečistoty sú prúdom nasávaného vzduchu strhávané cez hadicu do vysávača, kde sú následne od vzduchu oddelené (filtrom, odstredivo, v kvapaline, komorami ...) alebo sú zvláštnym potrubím odvedené mimo čisteného priestoru (toto zariadenie sa nazýva centrálny vysávač). Niektoré vysávače sú schopné vysávať aj vzduch s vodou.

6 Mixér Mixér je elektrický kuchynský prístroj, ktorý slúži na mixovanie potravín. Používa sa k tvorbe pyré z ovocia, zeleniny, šlahania a mixovania potravín a tekutín, hnietenia cesta či drtenia ľadu. Skladá sa z nerezových sekacích nožov či šlahacej metly, ktorá poháňa elektrický motor. Ten je umiestnený v plastovom kryte, na ktorom sa nachádzajú ovládacie tlačidlá. K mixérom sa prikládá plastová či sklenená nádoba, do ktorej sa vkladá mixovaná potravina. Mixéry sa rozlišujú podľa konštrukcie, účelu, objemu nádoby, výkonu prístroja a počtu rýchlostí. Mixér v roku 1922 vynaliezol Stephen Poplawski.

7 Ďakujem za pozornosť!


Stiahnuť ppt "Elektrické spotrebiče"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google