Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Lesy SR,š.p. Banská Bystrica Odštepný závod Palárikovo
Advertisements

=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
Lekcia od divých husí.
Samuel Bubica, ZŠ Ulica mieru,4.B. 2012/2013
5.Trieda Vanesa Znachorová
Učivo z prírodovedy Stavovce.
TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.
Marek Babinec Myšiak Hôrny.
SPOLOČENSTVO Prečo niektoré živočíchy žijú v skupinách?
Kanada Adam Smädo Igor Buriš.
DUBAJ إمارة دبيّ.
Krajina, ktorú som navštívila
HOTELOVÁ AKADÉMIA Jána Andraščíka Bardejov
Jamajka Michaela Rybárová.
Grécko.
Tokio Peter Giertli, III.E.
Madagaskar.
DIVY SVETA Rekordy prírody.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Poľsko.
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
Španielsko Kód ITMS projektu:
Matematika a Sneh.
Grécko (dovolenková destinácia)
Meteorológia.
Tunisko Urbanová Kristína 7.A 2010/2011.
Natália Laurenčiková Netopier škola mieru 4.B
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
Ľad očami geografa Natália Bačíková Dagmar Cesnaková Veronika Ďatková
(Dátum poslednej aktualizácie: )
T U R E C K O Michal Briak 3.E.
Regióny v rámci Ázie Blízky východ (JZ Ázia)
Permakultúra dizajnuje ekosystémy
Najväčšie prístavy sveta
Ing. Vladimíra Fabriciusová, PhD.
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
Planéty slnečnej sústavy
ŠTVORUHOLNÍKY spracovala Mgr. Jaroslava Lošáková
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
Ruská federácia (Rossijskaja Federacija)
Mesto Prešov.
Argentína.
Galapágy Jakub Gera.
MODEL METEOROLOGICKÉHO
Chorda – pevná, ohybná a pružná oporná os tela
TALIANSKO Kód ITMS projektu:
orangutany A PALMOVÉ OLEJE
Viem, čím budem a prečo Milan Cák 4 . B.
SNEH (z hľadiska biológie)
Brasília Patrik Kovaľ.
Nový Zéland Zaujímavosti.
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Balistika.
VIEŠ, ČO MÁŠ ROBIŤ ? Denne seď aspoň 10 minút v tichosti.
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
HOSPODÁRSTVO ÁZIE.
ZÁMORSKÉ OBJAVY LAURA GROSSMANOVÁ B.
Deň Zeme Romana Jelenčíková 7.A.
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Výsledky projektu „V našej škole je pohoda“ za šk. rok 2011/12
Iný pohľad na globálne otepľovanie
Mongolsko Mongolsko Zuzana Kaščáková.
Austrália-zaujímavé miesta
Vírusy (Vírusové ochorenia).
VODSTVO ÁZIE.
Vitajte v regióne pod Poľanou
TIBET Kornietová.
Tatry.
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C

Arktída

- Arktída je oblasť okolo severného pólu Zeme, oproti Antarktíde, ktorá sa nachádza v okolí južného pólu. Arktída zahŕňa Severný ľadový oceán (obklopuje severný pól) a časti Kanady, Grónska (súčasť Dánska), Ruska, USA (Aljaška), Islandu, Nórska, Švédska a Fínska. - Arktická oblasť sa skladá z ľadom pokrytého oceánu (niekedy je považovaný za severné rameno Atlantického oceánu)obklopeného permafrostom bez stromov. V posledných rokoch poklesol nárast morského ľadu. Život v Arktíde zahŕňa organizmy žijúce v ľade, zooplanktón, fytoplanktón, ryby, morské cicavce, vtáky, zvieratá žijúce na pevnine, rastliny a ľudí. - Arktída je unikátnou oblasťou medzi ekosystémami Zeme. Kultúry sa tu adaptovali na extrémne studené podmienky života. - V súčasnosti sa arktická oblasť kvôli globálnemu otepľovaniu zmenšuje. Jednou z hlavných príčin tohto zmenšovania je strata morského ľadu. Predpokladá sa, že k úplnému roztopeniu morského ľadu dôjde medzi rokmi 2040 a 2100. -Nedá sa určiť najväčší vrch keďže sa nachádza prevažne na mori.

- Arktická klíma je charakteristická studenými zimami a chladnými letami. Zrážky sa väčšinou prejavujú vo forme snehu. Ročné zrážky sú menej ako 50 cm. Priemerné zimné teploty sú okolo −40 °C, pričom najnižšia nameraná teplota bola −68 °C. Pobrežná arktická klíma je ovplyvňovaná oceánom, čo je dôvodom vyšších teplôt a častejšieho sneženia ako vo vnútorných oblastiach. - Arktída je oblasťou tundry. Darí sa tu krom, tráve, bylinám, lišajníkom a machom. Stromy tu nerastú, len v najteplejších oblastiach môžu kry dosiahnuť výšku dvoch metrov. V chladnejších oblastiach je Arktída bez porastu. Čo sa týka zvierat, žije tu napríklad polárny zajac, lumík, pižmoň severský a sob. Medzi dravce patrí líška a vlk, medveď biely. Medzi morské cicavce patrí tuleň, mrož a niekoľko druhov veľrýb - Nachádzajú sa tu rozsiahle zdroje plynu, ropy a minerálov a zásobáreň asi jednej pätiny pitnej vody na svete. Významný je tu rybolov a vzrastá aj počet turistov, pretože ide o jednu z posledných neprebádaných oblastí na svete. Pôvodným obyvateľstvom sú Inuiti, ktorí vytlačili z územia tzv. Tunitov.

Antarktída

- Antarktída alebo zastarano Antarktis (z gréčtiny, to je „opak Arktídy“, resp. „protiľahlá voči Arktíde“) je najjužnejší svetadiel nachádzajúci sa okolo južného pólu Zeme. Je takmer celá trvalo zaľadnená a zaberá plochu 13,2 mil. km². Obklopujú ju okrajové moria Atlantického oceánu, Tichého oceánu a Indického oceánu. Je to najchladnejší svetadiel, má spomedzi všetkých svetadielov najväčšiu priemernú nadmorskú výšku (2 280 m n. m.) a najnižšiu priemernú vlhkosť vzduchu. Nemá žiadne stále obyvateľstvo. Antarktída je medzinárodnou oblasťou (Antarktída je nedotknuteľná od roku 1959 a nebude nikdy nikomu patriť. Je to neutrálne pásmo, kde sa nemôže vyvíjať vojenská technika a nesmú sa konať jadrové skúšky alebo skúšky zbraní. Táto zmluva chráni aj živočíchy a zakazuje lovenie tuleňov a veľrýb. Prirodzene ochraňuje aj faunu) , iba na ostrovoch majú niektoré štáty meteorologické alebo rybárske základne. - Antarktída má niekoľko svojich prvenstiev. Je to najchladnejší, najhornatejší, najjužnejší a najveternejší kúsok našej matky zeme. Z 90% je pokrytý ľadom

- Kedysi bola Antarktída miestom s obrovským nerastným bohatstvom a so zvieratami, ktorých lov prinášal obrovské zisky. Napríklad od roku 1904 (Nóri vynašli strieľajúcu harpúnu) do roku 1966 bolo v moriach okolo Antarktídy zabitých neuveriteľných 175 250 veľrýb. Toto lovenie neprestalo ani dnes. Rybárske člny, prevažne japonské, každoročne ulovia asi tristo veľrýb. Antarktída v sebe ukrýva aj obrovské nerastné bohatstvo uhlia, ropy a minerálov. Od roku 1991 je však akákoľvek ťažba našťastie zakázaná. - Podnebie tohoto kontinentu je veľmi suché (150 – 200 mm zrážok ročne), čiže drvivú väčšinu územia tvorí polárna púšť. Taktiež tu bola nameraná aj najnižšia teplota na Zemi, konkrétne −89,2 °C, ktorú namerali na ruskej (vtedy sovietskej) výskumnej stanici Vostok. Sú tu dve ročné obdobia, dlhá a studená zima a krátke (max. 1 mesiac), studené (max. denné teploty do 7 °C) leto.

- Arktída zaberá územie okolo severného pólu a Antarktída zas územie okolo južného pólu. Aj jej názov, ktorý pochádza z gréčtiny prezrádza, že je Arktíde protiľahlá. - Prvým dobyvateľom severného pólu bol Robert Peary v roku 1909. O dva roky Roald Amundsen dosiahol južný pól. - Arktída je územie patriace až ôsmym štátom, Antarktída nepatrí nikomu. Nesmie sa na nej ťažiť a loviť. Arktída je pritom ozajstnou zásobárňou nerastných surovín a miestom vhodným na rybolov. - Typickým živočíchom Antarktídy je tučniak, ktorý má prednosť aj na cestách. Arktídu zas vystihuje ľadový medveď. - Obe, aj keď tak rozdielne krajiny, sú najchladnejšími miestami na zemi vôbec. - Prechádzajú nimi všetky poludníky a vyskytujú sa polárne noci a dni.

Zdroje - www.wikipedia.org - http://server.sk/zaujimavosti/priroda/arktida-verzus-antarktida/ - http://toprozdily.cz/rozdil-mezi-arktidou-a-antarktidou/ - http://rozdiely.sk/rozdiel-medzi-antarktidou-a-arktidou/

Ďakujem za pozornosť