Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Parazity a choroby, ktoré spôsobujú

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Parazity a choroby, ktoré spôsobujú"— Prepis prezentácie:

1 Parazity a choroby, ktoré spôsobujú

2 Čo sú parazity? Parazit (para-okolo, sitos-výživa) je živočích, ktorý žije na úkor iného organizmu a svojím životným cyklom je s ním dlhší alebo kratší čas tesne zviazaný Parazitizmus – najzložitejší spôsob spolunažívania v prírode. Vzniká vtedy ak jeden z dvoch spolunažívajúcich organizmov nemôže bez druhého existovať, pričom tento, ktorý je veľkosťou tela obyčajne menší, sa živý tkanivami a telesnými tekutinami hostiteľa, čím mu spôsobuje škody a prípadne aj smrť. Parazitológia – veda, ktorá sa zaoberá parazitmi.

3 Vzťahy parazita k hostiteľovi
Priestorové vzťahy – endoparazity a ektoparazity Časové vzťahy – dočasné, periodické a stále Vzťah škodlivosti parazita – závisí od jeho lokalizácie, dĺžky jeho parazitácie a imunity hostiteľa Dočasné parazity sú prevažne ektoparazity, ktoré sa v tele hostiteľa nerozmnožujú ani nevyvíjajú. Hostiteľa potrebujú len na príjmanie potravy. Patria sem najmä kliešte a ploštice a iné článkonožce cicajúce krv. Periodické parazity sú parazity, ktoré parazitujú len v niektorom vývinovom štádiu životného cyklu. Stále parazity prežívajú celý život na jednom alebo na viacerých hostiteľoch. Mimo hostiteľovho tela nemôžu existovať. Vzťah škodlivosti parazita závisí od jeho lokalizácie, dĺžky jeho parazitácie a imunity hostiteľa.

4 Výskyt parazitizmu Jednobunkovce: prvoky (Protozoa)
Mnohobunkovce: helminty – červy (škrkavky, pásomnice), pavúkovce (kliešť) a hmyz (svrab)

5 Parazitózy Parazitóza – choroba vyvolaná parazitmi
Ťažká identifikácia: podobnosť príznakov s inými ochoreniami. Následky ochorení: trvalé poškodenie telesných tkanív, sprievodná príčina rakoviny, smrť (pri preniknutí do dôležitých orgánov)

6 Toxoplazmóza Parazitóza spôsobovaná prvokom Toxoplazma gondii
Spôsob nákazy: prenos od mačky, prenos surovým mäsom, prenos z matky na plod Príznaky: 80% bezpríznakovo, bolesti hrdla, únava, horúčka, bolesti svalov a kĺbov Príznaky vrodenej formy: psychické poruchy, vývojové vady, poškodenia zraku až slepota

7 Toxoplazmóza Diagnostika: vyšetrenie krvi, CT mozgu (magnetická rezonancia), biopsia, ultrasonografia plodu (pri tehotných ženách) Liečba: pri bezpríznakovom priebehu u osôb starších ako 5 rokov sa nelieči, u ostatných antibiotiká Infikovaná osoba (aj mačka) získava po prekonaní Toxoplazmózy odolnosť.

8 Toxoplazmóza Prevencia : dodržiavanie hygieny pri kontakte s mačkami, tepelná úprava mäsa pred konzumáciou, umývanie zeleniny

9

10 Toxokaróza Parazitóza spôsobená parazitickými helmintmi – škrkavkami (Toxocara canis a Toxocara cati) Spôsob nákazy: prenos od psa alebo mačky (vylučujú larvy vo svojich výkaloch),prenos konzumáciou vajíčok zle očistenou zeleninou, nedostatočne tepelne upraveným mäsom

11 Toxokaróza Príznaky: bolesti brucha, únava a kašeľ, horúčka, vracanie a hnačky, bolesti svalov Príznaky druhej fázy: kožné vyrážky, astmatické problémy, zväčšenie lymfatických uzlín Syndróm larva migrans: larva migrans cutonea (migrácia cez kožu), larva migrans visceralis(migrácia do vnútorných orgánov), larva migrans ocularis(migrácia do očí)

12 Toxokaróza Diagnostika: biopsiou(vyšetrenie sa neujalo), laboratórna metóda ELISA ( v prípade pozitívneho nálezu vyvolá v tele reakciu) Liečba: veľmi dlhá, antihelmintiká (negatívne vedľajšie účinky), spoliehať sa na prevenciu Prevencia: pravidelné odčervovanie psov a mačiek, dodržiavanie hygienických návykov pri manipulácii s cudzími zvieratami, pravidelné odstraňovanie výkalov psov a mačiek z verejného priestranstva, oplotenie detských ihrísk a prekrytie pieskovísk, dôsledné umývanie zeleniny a spracovávanie mäsa

13

14 Echinokokóza Pôvodcom sú opäť parazitické helminty, konkrétne pásomnice Echinococus granulosus – parazituje v tenkom čreve psa a Echinococus multilocularis(pásomnica líščia) – parazituje v črevách líšky alebo vlka Spôsob nákazy od psa: prehltnutie vajíčok zo srsti alebo z jazyka, možná aj nákaza trusom prenášaným muchami Spôsob nákazy pásomnicou líščou: kontaminovanou vodou alebo lesnými plodmi Človek sa najčastejšie môže nakaziť prehltnutím vajíčok ku ktorému dochádza pri nehygienickom kontakte so psom, ktorý môže mať vajíčka na jazyku alebo na srsti. Je možná aj nákaza trusom psov, ktorý je prenášaný muchami.

15 Echinokokóza Príznaky: tvorba okrúhlych cýst(výrastkov), príznaky sú špecifické, vzhľadom na lokalizáciu cýst, ktoré sú plné nových zárodkov napádajú dôležité orgány hostiteľ a spôsobujú tlak na jeho orgány Diagnostika: náhodná pri RTG alebo CT vyšetrení Liečba: chirurgický zákrok Prevencia: dodržiavanie hygieny pri kontakte so psami, pravidelné odčervovanie psov, umývanie zeleniny a ovocia, najmä lesných plodov

16

17 Svrab Pôvodcom je parazit z hmyzu – zákožka svrabová (ektoparazit)
Spôsob nákazy: od psa, tesným telesným kontaktom s nakazeným človekom (napríklad pri sexuálnom styku), počas spánku v nedostatočne hygienicky upravených perinách. Príznaky: nočné svrbenie, zmeny na pokožke pripomínajúce ekzém (najčastejšie v pazuchách, na bradavkách a na prstoch) Svrab býval často považovaný za chorobu, ktorá sa vyskytuje len v nižších spoločenských vrstvách, ale v poslednej dobe je jeho výskyt zaznamenávaný u všetkých vrstiev. Nakazení sa často škrabú čím si zanášajú do vzniknutých rán baktérie, ktoré môžu ochorenie ešte skomplikovať.

18 Svrab Po preniknutí sa zákožka svrabová usadí v koži hostiteľa,  začne si vytvárať chodbičky a vylučovať vajíčka, z ktorých sa neskôr vyvinú larvy Diagnostika: mikroskopické dokázanie prítomnosti parazitov vo vzorke kože (najspoľahlivejšia metóda) Liečba: emulzie Prevencia proti opätovnému nakazeniu: ošetrenie posteľného prádla vodou nad 90°C, uskladnenie prádla do sáčkov (izolácia od potravy) Je dôležité preliečiť aj sexuálnych partnerov a rodinných príslušníkov, lebo v opačnom prípade hrozí opätovné nakazenie.

19 Ďakujem za pozornosť 


Stiahnuť ppt "Parazity a choroby, ktoré spôsobujú"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google