Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Náklady podniku Podstata nákladov 1.2 Klasifikácia nákladov

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Náklady podniku Podstata nákladov 1.2 Klasifikácia nákladov"— Prepis prezentácie:

1 Náklady podniku 1.1.1 Podstata nákladov 1.2 Klasifikácia nákladov
Charakteristika nákladov Podstata nákladov Klasifikácia nákladov Druhové členenie nákladov Členenie nákladov podľa položiek kalkulačného vzorca Závislosť nákladov od objemu výkonov, analýza nulového bodu zisku Variabilné náklady Fixné náklady Zdroje a prostriedky znižovania nákladov Náklady a efektívnosť

2 PODSTATA NÁKLADOV Každá činnosť podniku je spojená so spotrebou živej a zhmotnenej práce. Odpracované hodiny, spotrebovaný materiál a energia, opotrebovanie hmotného investičného majetku (strojov, prístrojov, dopravných prostriedkov) sa v naturálnom vyjadrení nedajú sčítať. Môžeme tak urobiť vtedy, keď spotrebu podnikových výrobných faktorov vyjadríme v korunách.

3 PODSTATA NÁKLADOV Náklady podniku predstavujú peňažné ocenenie
Takúto spotrebu nazývame náklady podniku a definujeme ich: Náklady podniku predstavujú peňažné ocenenie spotreby podnikových výrobných faktorov vynaložených podnikom na jeho výkony a ostatné účelovo vynaložené náklady spojené s jeho činnosťou.

4 Náklady sa často stotožňujú s pojmom výdavky
Náklady sa často stotožňujú s pojmom výdavky. Nie je to správne, lebo sú to dva odlišné pojmy. Výdavky znamenajú zmenšenie objemu finančných prostriedkov podniku, vznikajú v okamihu úhrady. Náklady predstavujú použitie, spotrebu výrobných faktorov na určité výkony, vznikajú v okamihu spotreby. Sú to syntetické ukazovatele kvality práce podniku, pretože len pomocou nich sa dá vyčísliť, koľko stojí uskutočňovanie a realizácia určitého výkonu.

5 Výdavky môžeme sledovať detailnejšie ako:
a) produktívne ( nákup materiálu, energie, odmena pracovníkom) b) neproduktívne - plánovateľné (dane, poplatky), - neplánovateľné (súdne poplatky, pokuty, penále) Rozdiely (vecné a časové) medzi nákladmi a výdavkami možno zhrnúť do týchto bodov: sú výdavky, ktoré nie sú nákladmi (reprezentácia, úhrada rozličných záväzkov, splátky úverov), náklady môžu existovať aj bez výdavkov (odpisy darovaného dlhodobého majetku), medzi nákladmi a výdavkami môže byť časový nesúlad, hoci inak sa zhodujú – napr. ½ ročného nájmu vopred.

6 Medzi výdavkami a nákladmi môže existovať časový a vecný rozdiel: Časový rozdiel vzniká vtedy, keď výdavky nie sú účelovo spojené s predmetom činnosti podniku (záloha za spotrebu vody, plynu, nájomné platené pozadu). Vecný nesúlad vzniká vtedy, keď výdavky nemajú účelový vzťah k výkonom (súdne poplatky, pokuty a penále).

7 K širšiemu použitiu nákladov pri plánovaní, evidencii
a ekonomickej analýze je potrebné urobiť klasifikáciu z rôznych hľadísk 3 členenia nákladov: druhové členenie nákladov - poskytuje prehľad o štruktúre nákladov podľa ekonomicky rovnorodých druhov, členenie nákladov podľa položiek kalkulačného vzorca – obsahuje náklady podľa ich vzťahu k výrobnému procesu, t. j. podľa miesta vzniku a účelnosti vynaloženia, rozdelenie nákladov podľa ich závislosti od objemu výkonov – pomocou koeficientu reakcie rozdeľujeme náklady na variabilné a fixné.

8 Výdavky sa stávajú nákladom až v okamihu spotreby Výdavky : Príjmy Náklady : Výnosy Výnosy sú napr. tržby, výnosy z predaja cenných papierov, výnosy z úrokov, z predaja nepotrebných zásob. Výnos je zdaniteľnou položkou. Tržba faktúra ihneď výnos daň Príjem až keď zaplatia Výnos – náklad = hospodársky výsledok / zisk, strata? Príjem – výdavok = cash flow = peňažná hotovosť Je možná situácia, že účtovne vykazujeme zisk a v pokladni nemáme ani 1,- € Technická príprava výroby má primárny vplyv na náklady, rozhoduje o ich budúcej úrovni, nesie zodpovednosť a ich znižovanie.

9 Druhové členenie Základným spôsobom klasifikácie nákladov za účelom
získania prehľadu o ich štruktúre je členenie nákladov podľa ekonomicky rovnorodých druhov nákladov. Ide o zoskupenie nákladov z hľadiska jednotlivých činiteľov vo výrobnom procese podľa toho, či súvisia so spotrebou majetku alebo so spotrebou práce. Podľa toho ich delíme na: materiálové náklady (spotreba materiálu a energie), služby (externé), mzdové a ostatné osobné náklady, dane a poplatky, iné prevádzkové náklady, odpisy a rezervy, finančné náklady, mimoriadne náklady, dane z príjmov.

10 Charakteristickou črtou je ekonomická jednotnosť
jednotlivých nákladových položiek, pretože obsahujú len jeden nákladový druh. Význam druhového členenia je v tom, že: umožňuje zistiť, koľko z nákladov tvoria materiálové náklady, odpisy a mzdy a to absolútne i relatívne, zmeny vo vzťahu nákladových druhov odrážajú zmeny v charaktere výroby a podmienkach práce podniku, rozpočet v druhovom členení umožňuje väzbu plánu nákladov s čiastkovými plánmi podniku. členenie je dôležité pre rozbor práce v podniku, pretože umožňuje robiť mnoho ekonomických záverov, napr. o raste produktivity práce, o zvýšení technickej úrovne, o znížení objemu živej práce. Umožňuje určiť základné smery a činitele znižovania nákladov. Druhové členenie nákladov však plne nezodpovedá všetkým Požiadavkám plánovania, evidencie a rozboru nákladov. preto sa používajú aj iné členenia.

11 Členenie podľa položiek kalkulačného vzorca
Podstata týchto nákladov spočíva v tom, že všetky náklady sa rozdeľujú podľa ich vzťahu k výrobnému procesu (činnosti podniku), teda podľa toho, aké použitie môže mať ten istý druh nákladov. Napríklad palivo sa môže použiť na technologické účely alebo na vykurovanie. Mzdové náklady sa môžu rozdeliť na mzdy základných výrobných robotníkov, na mzdy pomocných robotníkov alebo na platy riadiacich pracovníkov, na príjmy spoločníkov a odmeny členov orgánov spoločnosti. Pretože členenie nákladov v kalkuláciách vlastných nákladov sa predpisuje kalkulačnými vzorcami, označuje sa ako členenie podľa položiek kalkulačného vzorca. Používa sa pri plánovaní a evidencii ako prehĺbenie druhového členenia nákladov.

12 Rozdielny charakter činnosti podniku spôsobuje
odlišnosti názvu kalkulačnej položky (iné položky sa vyskytnú v poľnohospodárskom podniku a iné v obchodnom podniku). Výrobný podnik má vo všeobecnosti nasledovný kalkulačný vzorec: priamy materiál, priame mzdy, ostatné priame náklady, priama réžia, 1.– 4. Vlastné náklady výroby správna réžia, odbytové náklady, 1.– 6. Vlastné náklady realizovaného výkonu. zisk alebo strata. 1.– 7. Predajná cena.

13 Uvedený kalkulačný vzorec si podniky môžu upraviť podľa vlastných podmienok a potrieb pridaním (vynechaním) niektorých položiek a usporiadaním nákladov podľa ich významu pri tvorbe výrobku (výkonu). V podnikových kalkulačných vzorcoch možno priamy materiál členiť v kalkulačnom vzorci do niekoľkých položiek, napr. suroviny, základný materiál, polotovary, obaly, nakupované výrobky, pohonné hmoty atď.

14 Náplň jednotlivých položiek je nasledovná: Priamy materiál tvorí nevyhnutný materiálový prvok výrobného procesu. Do tejto položky sa zahŕňa spotreba surovín a základného materiálu, výrobkov, polotovarov a služieb kooperujúcich podnikov, prípadne i pomocného materiálu, technologického paliva a technologickej energie. Ďalej sem patria pracovné predmety, ktoré prechádzajú do výrobku a tvoria jeho základ, prípadne sú nutnými zložkami pri jeho vyhotovení. Priame mzdy sú mzdy priamo súvisiace s uskutočňovaním príslušného výkonu. Sú to mzdy robotníkov za odpracovaný čas alebo za určitú odvedenú prácu, prípadne iných pracovníkov, pokiaľ ich mzda súvisí s výrobným procesom. Ďalej sem zahrňujeme príplatky, doplatky ku mzde a odmeny.

15 V položke ostatné priame náklady sú také náklady, ktoré nie sú obsiahnuté v priamych nákladoch napr. odpisy, patenty, licencie, náklady na opravy a udržiavanie, náklady na technický rozvoj, náklady na prevádzku strojov a zariadení, príspevky na sociálne poistenie pripadajúce na priame mzdy. Výrobná réžia je súhrnom nákladov súvisiacich s riadením a obsluhou výrobného procesu. Členenie výrobnej réžie závisí od konkrétnych podmienok podniku. Patrí do nej najmä: materiál, palivo, energia, mzdy, príplatky a doplatky k mzde, ostatné osobné náklady, náklady na prípravu a zábeh nových zariadení. Do správnej réžie patria všetky časovo rozlíšené prvotné a druhotné náklady, súvisiace s riadením a správou podniku, všeobecnou obsluhou výrobnej a nevýrobnej činnosti podniku, prepravné, výkony spojov, poplatky, Odbytové náklady sa skladajú z odbytovej réžie a priamych odbytových nákladov: náklady na obaly, prepravné, propagácia, reklama.

16 Význam klasifikácie nákladov podľa
Vytváranie nákladových položiek v druhovom (ekonomickom) i kalkulačnom (účelovom) členení je niekedy totožné. Význam klasifikácie nákladov podľa kalkulačných položiek je v tom, že umožňuje: sledovať náklady podľa účelu ich vynaloženia a miesta vzniku, čo je dôležitou podmienkou racionálneho vnútropodnikového riadenia, uskutočňovať rozbor vlastných nákladov jednotlivých výrobkov daného podniku a porovnávať ich s nákladmi iných podnikov, odkrývať rezervy znižovania nákladov a zistiť dosiahnutú úsporu, zostavovať kalkulácie vlastných nákladov jednotlivých výrobkov.


Stiahnuť ppt "Náklady podniku Podstata nákladov 1.2 Klasifikácia nákladov"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google