Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

APLIKÁCIA METODIKY SFUMATO® V 1.ROČNÍKU ZŠ

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "APLIKÁCIA METODIKY SFUMATO® V 1.ROČNÍKU ZŠ"— Prepis prezentácie:

1 APLIKÁCIA METODIKY SFUMATO® V 1.ROČNÍKU ZŠ
Metodiku SFUMATO® - SPLÝVAVÉ ČÍTANIE® v 1. ročníku základnej školy aplikujem na tejto škole už tretí rok.

2 Rehoľná 2, 040 18 Košice - Krásna
Mgr. FRANTIŠKA FECKOVÁ Základná škola s materskou školou sv. Marka Križina, Rehoľná 2, Košice - Krásna S l o v e n s k á r e p u b l i k a

3 Pod odborným vedením autorky metodiky
PaeDr. Márie Navrátilovej Metodiku SFUMATO® - SPLÝVAVÉ ČÍTANIE® v 1. ročníku základnej školy aplikujem už tretí rok. metodiku SFUMATO® – Splývavé čítanie® aplikujem už tretí rok

4 Prípravné obdobie O S B U A je založené na zážitkovom učení
Úvod našich vyučovacích hodín čítania sa na začiatku školského roka podstatne líši od hodín, kde používajú ostatné metodiky, a to celkovou atmosférou vyplývajúcou zo samotnej filozofie tejto metódy, pretože úvodné obdobie nazývané OSBUA je založené na zážitkovom učení, ktoré ponúka priestor na dokonalé zapamätanie si učených hlások, ale aj na vytváranie obrazov. Zážitok vytvára dokonalý priestor na zapamätanie si hlások.

5 Osvojovanie grafickej i zvukovej podoby hlásky prebieha za účasti:
Hudobných aktivít Výtvarných aktivít Dramatických aktivít Hodiny čítania sú preto plné spevu, dramatických i výtvarných činností. Zároveň prebieha príprava všetkých orgánov zúčastňujúcich sa na procese čítania a to zraku, sluchu i hlasu.

6 Hudobné aktivity Piesne pri vyvodení písmen
Vytvárajú dobrú a veselú atmosféru Ponúkajú priestor na relax . Hlásky sa učíme správne fyziologicky tvoriť tzv. volaním, syčaním či tlačením.

7 Výtvarné aktivity Pomáhajú zapamätaniu grafickej podoby písmena

8 Veselé písmenká

9

10

11 Dramatické aktivity Ponúkajú priestor na zážitok
Používanie hlasu: Volanie, šepkanie do diaľky Vyjadrenie pocitov

12 Tržnica volanie do diaľky nácvik hlasného prejavu

13 O polnoci na hrade volanie hlásky u

14 Ďalšie formy práce, ktoré efektívne pomáhajú pri osvojení a zapamätaní si hlások:
Keďže poradie vyvodenia hlások je odlišné od poradia písmen v bežnom šlabikári, v tomto období používame iné efektívnejšie formy práce na vytváranie dokonalých obrazov jednotlivých písmen. Veľmi dôležitá je práca s tabuľkami, dokresľovanie chýbajúcich častí písmen, skladanie rozstrihaných kartičiek s písmenami, pexeso, Detský mariáš, ale aj veľa ďalších.

15 Práca s tabuľkami

16 Skladanie rozstrihaných kartičiek s písmenami

17 Dokresľovanie chýbajúcich častí písmen

18 Detský mariáš

19 podobu preberaných písmen.
v tomto Cieľom práce období je dokonale naučiť žiakov grafickú i zvukovú podobu preberaných písmen. Cieľom práce s týmito pomôckami je dokonale naučiť grafickú i zvukovú podobu preberaných písmen, aby neskôr, pri čítaní mohol fungovať postup: oko vidí grafickú podobu a hlas to vzápätí vysloví.

20 Vytvárame návyk, pri ktorom oko ide z písmenka na písmenko
Učíme sa čítať spojenie dvoch hlások 1.stupeň syntézy Vytvárame návyk, pri ktorom oko ide z písmenka na písmenko Ďalší proces výučby čítania prebieha v postupných krokoch. Začíname 1. stupňom syntézy, kde sa učíme spájať dve hlásky. Vytvárame návyk, pri ktorom oko ide z písmenka na písmenko. V tejto fáze ešte stále pracujeme na tabuľkách, čo tvorí podstatnú časť našej práce na čítaní. Na nich precvičujeme dokonalú analýzu a syntézu, čo je výbornou prípravou na písomné diktáty. Z tabule žiaci čítajú tlačenú i písanú podobu dvojpísmenkových spojov.

21 Učíme sa čítať spojenie troch hlások 2.stupeň syntézy
Ak už žiaci ovládajú tento krok, pristupujeme k  spojeniu troch písmen. Prácou na tabuľkách precvičíme dokonalú analýzu všetkých hlások v trojpísmenkovom slove. Na tabuli žiaci čítajú trojpísmenkové slová presne podľa metodických odporúčaní.

22 Učíme sa čítať spojenie štyroch hlások
3.stupeň syntézy Stálym upevňovaním návyku očných pohybov ísť z písmenka na písmenko vytvárame 3. stupňom syntézy je spojenie štyroch hlások. Tu precvičíme štvorpísmenkové slová najprv bez dĺhej samohlásky, na záver vyvodíme dlhú samohlásku. Stálym upevňovaním návyku očných pohybov ísť z písmenka na písmenko vytvárame dynamický stereotyp. Dynamický stereotyp

23 Môžeme začať čítať zo šlabikára
Hromadné čítanie Pomalé tempo Interpretácia textu V tomto štádiu začíname čítať texty zo šlabikára. Hromadným čítaním nacvičujeme správnu intonáciu vo vete. Žiaci nemajú vôbec žiadne problémy plynulo čítať text a dokonca rozumejú tomu, čo prečítali. Prevláda ešte výrazne pomalé tempo. To však neurýchľujeme, práve naopak žiakov vedieme k tomu, aby čítali pomaly. Tak zabránime prípadným chybám, ktoré by mohli nastať. Všetky texty v šlabikári čítame hromadne. Žiaci si pritom prstom ukazujú, čítaný text. Keďže sa už nemusíme venovať technike čítania, ostáva nám dosť času i na dramatizáciu šlabikárových či čítankových textov.

24 Výsledkom práce s touto metódou sú dobre čítajúce deti, bez počiatočných čitateľských neúspechov.
My už vieme čítať!

25 Ďakujem za pozornosť!


Stiahnuť ppt "APLIKÁCIA METODIKY SFUMATO® V 1.ROČNÍKU ZŠ"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google