Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

ZBERU KOMUNÁLNEHO ODPADU

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "ZBERU KOMUNÁLNEHO ODPADU"— Prepis prezentácie:

1 ZBERU KOMUNÁLNEHO ODPADU
VERTIKÁLNE SYSTÉMY ZBERU KOMUNÁLNEHO ODPADU autorizovaný predajca

2

3 Reálny stav stojísk pre zber odpadov na Slovensku

4 ÚSPORA PRIESTORU vertikálne systémy zaberajú výrazne menej priestoru ako nadzemné kontajnery s rovnakým objemom tento priestor sa dá využiť na rozšírenie parkovacích miest

5 ZMENA SYSTÉMU ZBERU KOMUNÁLNYCH ODPADOV

6 ZMENA SYSTÉMU ZBERU KOMUNÁLNYCH ODPADOV

7 VARIABILITA RIEŠENIA

8 CHLAD ZEME stála teplota pod úrovňou terénu spomaľuje rozklad baktérií v odpade najstarší odpad je prekrytý novším a takisto eliminuje šírenie zápachu odpad v zime zase naopak neprimŕza k zberovej nádobe/vrecu

9 ČISTOTA A HYGIENA odpad sa vyprázdňuje zo spodnej časti zberovej nádoby/vreca vhadzovací otvor sa tak neznečisťuje konštrukcia systémov zamedzuje spätnému vyberaniu odpadov občanmi obsluha a manipulácia pri vývoze je čistejšia a hygienickejšia práca

10 GRAVITÁCIA odpad sa pôsobením gravitácie a vlastnej hmotnosti sám stláča a zhutňuje napr. 1 x 5m3 polopodzemný kontajner pojme toľko odpadu ako cca. 6 x 1100 l nádoba)

11

12 BRATISLAVA

13 KOŠICE

14 ZVOLEN

15 MESTO ZVOLEN – na otázky odpovedá Ing
MESTO ZVOLEN – na otázky odpovedá Ing. Ján Velebný, Oddelenie životného prostredia a dopravy, mestský úrad Zvolen. Prečo ste sa rozhodli realizovať stojiská polopodzemných kontajnerov a aká je pre Vás najvýraznejšia výhoda, ktorú vnímate po odovzdaní do užívania? Je to progres v oblasti zberu komunálnych odpadov, ďalej estetická stránka, čistota stojísk,  znemožnenie vyberania odpadov zo zberných nádob, zníženie zápachu, zníženie počtu vývozov a zaťaženia dopravy a s tým spojených škodlivých účinkov z dopravy a záujem občanov o tento druh nádob na zber komunálnych odpadov. Aké je kritérium pre výber najvhodnejšej lokality na novú výstavbu polopodzemných kontajnerov, resp. akým problémom sa snažíte realizáciou týchto stojísk predchádzať? V našom prípade to je záujem občanov, pozemky v majetku mesta, dostupnosť pre zberovú techniku, pozemky bez alebo s minimom líniových inžinierskych sietí, minimálny výrub drevín a efektivita zberu (podľa možnosti minimalizovanie vzdialeností medzi jednotlivými stojiskami polopodzemných kontajnerov s ohľadom na prejazdy techniky).

16 TRNAVA

17 Ako hodnotíte zmenu v spôsobe zberu komunálnych odpadov?
Tento systém zberu vytvára pre zberovú spoločnosť istú úsporu nákladov spojenú so samotným zberom (menej obslužného personálu, menšia frekvencia zberu).   Spozorovali ste po realizácii navýšenie objemov vytriedených odpadov? Vzhľadom k tomu, že týchto stojísk je zatiaľ málo, nedá sa na túto otázku kvalifikovane odpovedať. Pravdou je, že pri výsype  separovaného zberu v hale na triedenie SZ sa tento odpad javí čistejší ako ten z klasických l nádob. Evidujete nejaké podnety od občanov v súvislosti so zmenou systému zberu? U občanov sa stal tento systém zberu veľmi atraktívny. Zo sídlisk sa vytratili nevkusné smetné stojiská a nahradili ich elegantné polopodzemné kontajnery. Tieto kontajnery eliminujú hneď niekoľko nepriaznivých faktorov:   - na stojisku nie je žiadny odpad mimo nádob - zásadne sa eliminoval problém s hlodavcami - nádoby už nie sú terčom bezdomovcov Ing. Bystrík Stanko riaditeľ spoločnosti FCC Trnava spol. s r. o.

18 TEPLIČKA NAD VÁHOM

19 Ľuboš Mrázik zástupca starostu
Ako hodnotíte význam tohto stojiska, jeho využitie a aké sú Vaše plány v súvislosti s polopodzemnými kontajnermi do budúcna? Pilotné stojisko polopodzemných kontajnerov MOLOK, ktoré sme vybudovali v našej obci hodnotíme veľmi pozitívne. Zber a separáciu odpadu sme doteraz riešili  klasickým kontajnerovým spôsobom, ktorý má viacero nedostatkov, napr. malá kapacita nádob, nádoby zaberajú veľkú plochu, neporiadok okolo nich, estetická stránka.... Vybudovaním tohto stojiska sme eliminovali všetky tieto nedostatky. Dokonca si dovolím tvrdiť, že aj disciplína občanov pri separácií je vyššia ako pri klasických stojiskách. Preto sme sa rozhodli pokračovať  v tomto trende a postupne vybudovať tento systém aj v iných lokalitách našej obce. Pevne dúfam, že sa nám podarí v krátkej dobe vyčleniť finančné prostriedky a nájsť vhodné pozemky na realizáciu. Ľuboš Mrázik zástupca starostu Obec Teplička nad Váhom Prispieva tento moderný systém zberu komunálnych odpadov podľa Vás aj ku ekologickej výchove našej novej generácie? Aj keď sa ekologickej výchove mládeže intenzívne venujú na školách, som presvedčený, že osadením pilotného stojiska v lokalite školského a športového areálu, teda miesta, kde sa pohybuje mladá generácia, sme prispeli k preneseniu ich teoretických vedomostí do praxe.

20 TRENČÍN

21 referent pre životné prostredie Mesto Trenčín
Ako reagujú na nové inštalácie stojísk polopodzemných kontajnerov občania? Priniesla Vám realizácia stojísk polopodzemných kontajnerov možnosť využiť ušetrený priestor pre statickú dopravu, resp. sú pripravené také projekty s víziou do budúcna? Na území mesta boli vybudované prvé dve stojiská s polopodzemnými kontajnermi v r Po kladnej odozve od občanov sa vybudovali ďalšie 2 stojiská v r Z dôvodu pozitívnych ohlasov a žiadostí od občanov sme sa rozhodli pokračovať v budovaní ďalších stojísk. V tomto roku by malo byť na území mesta Trenčín vybudovaných 16 väčších stojísk s polopodzemnými kontajnermi, ktoré budú určené pre komunálne odpady a aj pre všetky zložky triedeného odpadu. Bc. Zuzana Čachová referent pre životné prostredie Mesto Trenčín Okrem estetického vzhľadu a väčšej čistoty na stojiskách je pre nás významným prínosom aj úspora priestoru, čím získavame možnosť pre vytvorenie nových parkovacích miest.

22 NITRA

23 Vzhľadom na fakt, že ste prvé mesto na Slovensku, kde boli už v roku 2013 inštalované kontajnery MOLOK, vedeli by ste percentuálne vyjadriť náklady vynaložené počas tohto obdobia na servis a údržbu? Polopodzemné kontajnery sú v meste Nitra postupne inštalované od roku V súčasnosti ich je prevádzkovaných takmer 200ks. Počas tohto obdobia sme nemuseli riešiť závažnejší problém, súvisiaci s ich opravami a údržbou. V rámci údržby bolo od začiatku vymenených približne 6 ks vriec a boli vykonané drobné mechanické opravy. Náklady na opravy a údržbu počas 4 rokov nedosahovali ani 1% z hodnoty investície. Ing. Miloš Ballay technicko – prevádzkový manažér Nitrianske komunálne služby, s. r. o.

24 NEMŠOVÁ

25 Ing. Iveta Jurisová prednosta mestského úradu Nemšová

26 ĎAKUJEM VÁM ZA POZORNOSŤ.
Jana Penjaková


Stiahnuť ppt "ZBERU KOMUNÁLNEHO ODPADU"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google