Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV"— Prepis prezentácie:

1 TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV
Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti PRIESTOROVÁ TVORBA TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV PRÍSTREŠOK MHD VYPRACOVAL: AK. ARCH. JURAJ HORŇÁK január 2015 „Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ“

2 Bus stop Autobusová zastávka je označené miesto určené k zastavovaniu autobusov /trolejbusov/ a na nastupovanie resp. vystupovanie cestujúcich. Autobusová zastávka môže byť združená aj s električkovou zastávkou. Zastávka sa zriaďuje pre každý smer zvlášť. V prípade autobusových terminálov hromadnej dopravy má terminál spoločné vybavenie a zázemie. Zastávky sú jednotlivé stanovištia, označená označníkom zastávky. Stanovištia na rušných miestach majú prístrešky pre posedenie, prípadne elektronický informačný systém pre cestujúcich.

3

4 Druhy zastávok Zastávka viedenského typu je názov pre stavebné usporiadanie električkovej zastávky, kde nástupište je tvorené úsekom vozovky zvýšeným na úroveň chodníka. Účelom je zvýšenie bezpečnosti dopravy a uľahčenie nástupu a výstupu. Zvýšenie vozovky má podobný účinok ako spomaľovací prah. Tento typ sa používa v miestach, kde nie je možné zriadiť nástupný ostrovček. Električková zastávka v Alicante, architekti premenili kruhový objazd na verejný priestor. Stavba električkovej zastávky bola príležitosť premeniť kruhový objazd na verejný priestor. Otvory slúžia na zníženie hmotnosti a zníženie záťaže od vetra. Svetlo a vzduch prechádza, vyhladzuje tieň a vytvára jemný vánok v letných mesiacoch.

5 Zastávka viedenského typu

6 Reklama na zastávkach Priemerná doba strávená na zastávkach prestavuje minút. Vzhľadom k tomuto faktu je reklama na zastávkach MHD neprehliadnuteľná a vyhľadávaná. ABRIBUS je typické mestské reklamné médium. Umiestňuje sa na zastávky MHD a frekventované miesta v meste. Jeho hlavným znakom je zadné podsvietenie. CITYLIGHT /podsvietená reklamná vitrína/ je typ out-doorovej reklamy. Najčastejšie býva osadený do zeme, pričom v tomto prípade môže byť obojstranný alebo jednostranný. Papier pri posuvných /citylight scroll/, musí byť dostatočne pevný, môže obsahovať až 5 striedajúcich sa motívov, ktoré upútatajú svojim pohybom.

7

8 Tram stop Električková zastávka je tvorená miestom pre zastavovanie vozidiel a tiež miestom pre pobyt a pohyb cestujúcich. K vybaveniu zastávky patrí najmä označník zastávky, vyznačenie názvu zastávky a informácie o prevádzke/cestovný poriadok/, ktoré sú umiestnené na označníku alebo na prístrešku. Zastávka môže byť vybavená prístreškom s lavičkami, odpadkovým košom, automatom na cestovné lístky. Často sa objavujú aj poštové schránky, drobné predajne /noviny, tabak, občerstvenie/. Ochranné zábradlie je zriadené medzi nástupným ostrovčekom a priľahlou vozovkou.

9

10 Dizajn Obec Krumbach podnietil súťaž na autobusovú zastávku. Cieľom projektu bolo prepojiť medzinárodných architektov so zručnosťou miestnych remeselných podnikov. Sou Fujimoto, vytvoril autobusová zastávka, ktorá sa podobá les tenkých oceľových tyčí podporujúcich točité schody. Vytvoril zastávku, kde sa ľudia môžu stretávať a kochať výhľadmi. Wang Shu a Lu Wenyi navrhli drevený úkryt založený na myšlienke camery obscury. "Objektív“ zaostrí na krajinu, symetrické, statické, slnečné svetlo svieti, pohľad je vedený do vzdialených hôr. Vylder Taillieu vytvoril zložený tvar inšpirovaný alpskými horami. Jeho zastávka je nejednoznačná, skôr sochárska improvizácia. Prístrešok Alexandra Brodsky pripomína archaickú vežu s presklenými stenami na troch stranách, ktoré tienia čakáreň.

11 Wang Shu, Lu Wenyi Vylder Taillieu Alexander Brodsky Sou Fujimoto

12 Dobrý príklad Autobusové zastávky, navrhnuté ako futuristické tubusy zo skla a ocele, sa stali ikonou v meste Curitiba v Brazílii. Vnútri niektorých staníc metra sú malé knižnice bez nutnosti registrácie. Transparentné sklenené prístrešky, chránia proti vetru a dažďu, pri nastupovaní a vystupovaní. Úroveň zastávky je na úrovni autobusu, čo umožňuje jednoduchý prístup pre telesne postihnutých resp. detského kočíka a zároveň urýchľuje prevádzku.

13

14 Použité zdroje informácií


Stiahnuť ppt "TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google