Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Manažment ako veda - vývoj a základné pojmy

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Manažment ako veda - vývoj a základné pojmy"— Prepis prezentácie:

1 Manažment ako veda - vývoj a základné pojmy
Predmet: Manažment športu – 1. prednáška Spracoval: Ing. Jaroslav DODECKÝ, KM FM PU

2 Manažment ako veda Manažment je neustále opakujúci sa proces stanovovania cieľov, organizovania ľudských aj vecných prvkov produkčného procesu, ich koordinácie a kontroly. Je to praktická činnosť manažéra, ktorá predsta-vuje súbor aktivít na dosiahnutie cieľa.

3 Vznik manažmentu Egypťania už v treťom tisícročí p.n.l. prakticky využívali pri stavbe pyramíd plánovanie, orga-nizovanie a kontrolovanie. Do teórie a praxe manažmentu prispeli v Talian-sku najmä v oblasti kontroly, zavedení podvoj-ného účtovníctva, účtovania nákladov, použí-vania účtovného denníka a hlavnej knihy, účtovania nedokončenej výroby.

4 Vývoj manažmentu Fredrick Taylor – zakladateľ vedeckého riadenia, aplikoval mechanistický systém na riadenie výrobných pracovníkov. Pomocou časových a pohybových štúdií stanovil ideálne postupy pracovných operácií. Elton Mayo – zakladateľ školy ľudských vzťahov, kde pomocou Hawthornskej štúdie ukázal vplyv interpersonálnych vzťahov na výkonnosť a jednanie pracovníkov. Škola ľudských vzťahov pripravila návody pre vedúcich pracovníkov, ako majú jednať s podriadenými.

5 Vývoj manažmentu Douglas McGregor – prezentoval humanistický prístup k riadeniu, kde vyzdvihuje človeka a jeho potreby, individuálny rozvoj a sebaaktua- lizáciu. Tradičná TEÓRIA X – človek je lenivý a musí byť k práci donútený odmenami a tre-stom, TEÓRIA Y – práca je pre človeka prirodzenou aktivitou a radosťou.

6 Vývoj manažmentu William Ouchi – porovnáva americký individuali- stický prístup k riadeniu s japonským kolektív-nym a snaží sa spojiť prednosti oboch prístu-pov vo svojej TEÓRII Z, kde sa opiera o ameri-ckú individuálnu zodpovednosť a japonské kolektívne rozhodovanie.

7 Kontakt: dodecky@unipo.sk
Ďakujem za pozornosť  Kontakt:


Stiahnuť ppt "Manažment ako veda - vývoj a základné pojmy"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google