Maďarsko náš južný sused.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Problémy Európy.
Advertisements

Problémy Európy.
Žiar nad Hronom a okolie
Žiar nad Hronom a okolie
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Petra Túryová, Martin Ťavoda 3.C
DUBAJ إمارة دبيّ.
Toskánsko.
Krajina, ktorú som navštívila
Jamajka Michaela Rybárová.
Grécko.
HOLANDSKO.
Tokio Peter Giertli, III.E.
Madagaskar.
Slovenská republika v skratke.
Hrad Malbork - križiacky hrad
Maďarsko Katedrála sv. Štefana
Poľsko.
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
Španielsko Kód ITMS projektu:
Základné ukazovatele vývoja národného hospodárstva
Grécko (dovolenková destinácia)
Slovensko Bardejov - mestská pamiatková rezervácia Spišský hrad UNESCO
Slovensko Kód ITMS projektu:
Tunisko Urbanová Kristína 7.A 2010/2011.
Kanada P. Banská M. Tóbiszová 3.A.
Island Martin Kristály 3.A.
BENELUX Kód ITMS projektu:
(Dátum poslednej aktualizácie: )
T U R E C K O Michal Briak 3.E.
VARIANT B Vedúce: RNDr. Eva Vladovičová Mgr. Mária Fedorcová
Regióny v rámci Ázie Blízky východ (JZ Ázia)
RUMUNSKO Kód ITMS projektu:
Krajina vychádzajúceho slnka
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
Ing. Vladimíra Fabriciusová, PhD.
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
PO výhľadoch z Liptova Liptovský Ján.
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
Ruská federácia (Rossijskaja Federacija)
Mesto Prešov.
Slovensko v súčasnosti
Argentína.
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
TALIANSKO Kód ITMS projektu:
POĽSKO Miroslav Opiela 3.C.
Le Grand Louvre Musée du Louvre
V Nemecku žije najpočetnejšia turecká menšina zo všetkých štátov Európy. Kebab vymyslel a dal si patentovať istý Turek tiež až v Nemecku. Rujana najväčší.
D u d i n c e.
Migrácia, utečenci – podpora samospráv
Brasília Patrik Kovaľ.
Nový Zéland Zaujímavosti.
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Lenka Karahutová a Tomáš Bilák
HOSPODÁRSTVO ÁZIE.
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Mongolsko Mongolsko Zuzana Kaščáková.
Nemecko Kód ITMS projektu:
NÁRODNOSTI NA SLOVENSKU
Veľká Morava.
Orava Paulína Valíková 7.A.
VODSTVO ÁZIE.
Členitosť krajiny.
Centrum národného a kultúrneho života v 2. polovici 19. storočia
Vitajte v regióne pod Poľanou
VIEDEŇ Hlavné mesto Rakúska.
Zuzana Melicherčíková 3.A
POĽSKO Kód ITMS projektu:
Ako sa menili mestá a dediny
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Prepis prezentácie:

Maďarsko náš južný sused

vnútrozemský nížinatý štát (riekou Dunaj spojený s moriami) nížiny: Veľká dunajská kotlina (na Z od Dunaja, preteká ňou Tisa ) a Malá dunajská kotlina (na V od Dunaja) pohoria len na severe: Bakonský les, Matra, Bukk, Zemplínske vrchy dôležité jazerá: Balaton, Neziderské jazero (na hraniciach s Rakúskom)

podnebie: vnútrozemské s dlhým horúcim a suchým letom typy krajín: v pohoriach na S listnaté lesy, na nížinách pôvodne puszta (suchá step - najväčšia v Európe) na úrodných pôdach černozem, v súčasnosti viac ako polovica Maďarska = orná pôda Pre maďarskú pusztu sú typické vahadlové studňe Dunaj preteká na severe Maďarska pomedzi pohoria. V súčasnosti je veľká plocha puszty premenená na polia.

Ešte aj dnes sa dá na puszte obdivovať maďarská jazda. Balaton je najväčšie jazero v Strednej Európe (prezývané aj Maďarské more) - centrum cestovného ruchu

Krátka história Maďari prišli zo Strednej Ázie do Strednej Európy (Avarské kmene), kde už vtedy žili Slovania po zániku Veľkej Moravy sa územie SR stáva na 1000 rokov súčasťou Uhorska (s Maďarmi máme spoločnú históriu v jednom štáte) po 2. svet. vojne bolo Maďarsko socialistický štát dnes Maďarsko člen EÚ a NATO mena nie je Euro ale forint Mapa Uhorska (Slovensko tvorilo jeho severnú časť)

počet obyv. klesá (veľmi nízka pôrodnosť) Obyvateľstvo 10 mil. obyv. (národnostne homogénne) - Maďari (Ugrofínsky národ) tvoria aj veľké menšiny v susedných štátov počet obyv. klesá (veľmi nízka pôrodnosť) až 2/5 obyv. žijú v hlavnom meste Budapešť jazyk: maďarčina náboženstvo: katolíci Maďarsko má napäté vzťahy so susedmi (napr. aj so Slovenskom, Rumunskom...) Maďari žijú nielen v Maďarsku ale aj v okolitých štátoch. Maďari sú známi bohatým folklórom a hudbou.

Sídla hl.mesto Budapešť - 2 mil. obyv. (vzniklo zlúčením Budína - bývalé sídlo uhorských kráľov a Pešti) - priemyselné, politické a kultúrne centrum štátu - sídlo vlády a parlamentu - cestovný ruch (veľké kúpele s termálnymi prameňmi, historické pamiatky) Budapešť na rieke Dunaj má mnohé historické pamiatky, ktoré sú zapísané aj v zozname UNESCO. Termálne kúpele v Budapešti

Debrecín Miškovec (Miskolc) Segedín Pécs (péč) Gyor (ďér) Hospodárstvo poľnohospodárstvo: veľa úrdonej pôdy a teplé a suché podnebie = pestovanie obilnín, slnečnice, kukurice teplomilná zelenina (papriky, paradajky, melóny, marhule, broskyne...) a vinič (oblasť na SV v Zemplínskych vrchoch je svetoznáma Tokaj - zasahuje aj do SR) nerastné suroviny: bauxit (na výrobu hliníka) - priemysel: strojársky (autá, vagóny, poľnohosp. stroje...), chemický (spracúvajú ropy dovážanú ropovodom Adria) potravinársky (známe maďarské špeciality)

Vinohradnícka oblasť Tokaj je jednou z najznámejších na svete, zasahuje do dvoch štátov Maďarska a Slovenska.

Maďarské špeciality

Ktoré slovenské mesto je s Ostrihom spojené mostom cez rieku Dunaj? Cestovný ruch CR dôležitý pre hospodárstvo najnavštevovanejšia Budapešť, Balaton, oblasť Tokaj NP Hortobágy (puszta s mokraďmi) NP Aggtelek (jaskyne prepojené so Slov. Krasom) – jaskyňa Baradla (najvyšší stalagmit) Ostrihom (veľká bazilika) Ktoré slovenské mesto je s Ostrihom spojené mostom cez rieku Dunaj? Jaskyne Aggteleku Pozrite si krátke video o krásach Maďarska.

Začni zlepšovať slovensko-maďarské vzťahy : Prihlás sa do skupiny ešte dnes a pozvi aj priateľov! 

Opakovanie a úlohy Porovnajte povrch Maďarska s povrchom SR. Ktorý európsky veľtok spája Maďarsko s Čiernym morom a aj Slovenskom ? Ktorá veľká rieka krátko pretekajúca východom SR, tečie cez značnú časť Maďarska, aby sa tam napokon vliava do Dunaja ? Čo je to puszta? Ako sa dnes využíva ? K akej jazykovej rodine patria Maďari ? V ktorých štátoch je veľká maďarská menšina ? Ako sa volá mena Maďarska ? Koľko obyvateľov žije v Maďarsku a ktoré je najväčšie mesto Maďarska ? Vymenuj a na mape ukáž najväčšie mestá Maďarska. Skús vypátrať v slovenčine používané slová, ktoré pochádzajú z maďarčiny.

Maďarský jazyk obsahuje takisto veľa slov slovenského pôvodu. ... Čerešne sú ”cseresnye”, (čerešne), doska je ”deszka”, (deska), dvor je ”udvar”, (udvar), chyba je ”hiba”, (hiba), kačica je ”kacsa”, (kača), kľúč je ”kulcs”, (kulč), kosa je ”kasza”, (kasa), kráľ je ”király”, (kiráj), krčma je ”kocsma”, (kočma), krstiť je ”keresztelni”, (kerestelni), lopata je ”lapát”, (lapát), močiar je ”mocsár, (močár), obed je ”ebéd”, (ebéd), oblok je ”ablak”, (ablak), ponos je ”panasz”, (panas), potok je ”patak”, (patak), pusta je ”puszta”, (pusta), sekera je ”szekér”, (sekér), seno je ”széna”, (séna), slama je ”szalma”, (salma), stôl je ”asztal”, (astal), somár je ”szamár”, (samár), sukňa je ”szoknya”, (sokňa), sused je ”szomszéd”, (somséd), škola je ”iskola”, (iškola), tanier je ”tányer”, (táner), tehla je ”tégľa”, ( tégľa), ulica je ”utca” (utca), večera je ”vacsora”, (vačora), vidiek je ”vidék”, (vidék), vidly sú ”villa”, (villa) Maďarský jazyk obsahuje takisto veľa slov slovenského pôvodu. ...