Diecézna škola viery 5. POMAZANIE CHORÝCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Anjelské chóry.
Advertisements

Dobrý pastier Žalm 23 (veršovaná parafráza - MBKB)
Úcta a poslušnosť Boh chcel, aby sme si po ňom ctili svojich rodičov, ktorým vďačíme za svoj život, a ktorí nám odovzdali poznanie Boha. Sme povinní ctiť.
Symboly Ducha Svätého.
Múdry, kto rozumie iným, osvietený, kto rozumie sebe.
Sr. Dominika Alžbeta Dufferová Bratislava Dom Quo Vadis
Pracovný list 5. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Dokument pápežskej Rady pre rodinu Príprava na manželstvo
Pracovný list 16. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
PodpornÉ skupinkY pre smútiacich
Ktorý Boh je pravý?.
Trest smrti v súčasnom svete
STRED BIBLIE.
Konferencia pre duchovných Nový Smokovec 22. november 2013
Krížová cesta detí /:Bol si tam, keď kríž ťažký niesol Pán:/
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Týranie a zneužívanie detí
Ako čeliť Zlému.
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
Pracovný list 13. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Oslava kresťanských tajomstiev
Duchovné rozlišovanie
Autor: Anetka Bednárová 8.C
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Pracovný list 1. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Očistec.
Najväčšia osobnosť v dejinách ľudstva bol Ježiš Kristus.
Porušuje 1. Božie prikázanie
Odkaz Jána Pavla ll. rodinám.
Úcta k Panne Márii.
Tommy's Window Slideshow
Pracovný list 16. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Pracovný list 9. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
DUŠE V OČISTCI Mária Simma.
Červené stužky HIV/AIDS.
Tommy's Window Slideshow
Sv. Ondrej.
Buď napojený na Ježiša inak budeš mimo
Sv. omša za účasti detí
16. apríla 1927 v Bavorskom mestečku Marktl sa narodil?
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
DIECÉZNA ŠKOLA VIERY 2.TÉMA BIRMOVANIE.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Pracovný list 9. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
PRED SVIATOSŤOU ZMIERENIA: 1. Modlím sa k  "Príď, Duchu Svätý, a pomôž mi, aby som spoznal svoje hriechy, úprimne ich oľutoval, vyznal a naozaj sa.
Čo je Eucharistia? Čo je Sviatosť Oltárna? Čo je sväté prijímanie?
BOH Eucharistia Dobrý dar Eucharistia grécke slová Eu – dobrý
B. Bystrica – Badín 2014 konferencia o pastorácii rodín vo farnosti
Korene viery v zmŕtvychvstanie v Starom zákone
DIECÉZNA ŠKOLA VIERY 3. TÉMA: EUCHARISTIA..
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Nebojte sa! Ján Pavol II..
VIEŠ, ČO MÁŠ ROBIŤ ? Denne seď aspoň 10 minút v tichosti.
Tradície na Slovensku- KRSTINY
Sv. alžbeta uhorská.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
“Ja riadim tvoje kroky“
Diecézna škola viery 6. KŇAZSTVO Sviatosť posvätného stavu
4. SVIATOSŤ POKÁNIA.
Jánove pašie Jn 18‒19 kompozícia jednotlivých scén:
Sviatosť manželstva Diecézna škola viery.
Naše svetlá (hviezdy) – SV. Cyril a sv. Metod
Pracovný list 13. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
PRED DVETISÍC ROKMI, PRIŠIEL NA SVET ČLOVEK...
(I. 1.) Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, (II. 2.) i v Ježiša Krista, jeho jediného Syna, nášho Pána, (II. 3.) ktorý sa počal z Ducha.
Prepis prezentácie:

Diecézna škola viery 5. POMAZANIE CHORÝCH

I. Choroba a uzdravenie v Písme starozákonné presvedčenie o náboženskom rozmere choroby Ježiš Kristus: choroba je miestom, kde sa ukazuje Božia moc Ježišove znamenia a zázraky chápať vo svetle zmŕtvychvstania uzdravenie má nielen „terapeutický“, ale aj eschatologický rozmer choroba je miesto, kde Boh ukazuje nie trest, ale svoju moc a poskytuje závdavok nášho vzkriesenia

Sviatosť pomazania chorých v tradícii Cirkvi naznačenie sviatosti: Oni šli a hlásali, že treba robiť pokánie. vyhnali mnoho zlých duchov, pomazali olejom veľa chorých a uzdravovali... (Mk 6,12-13) odkaz na ustanovenie sviatosti: Je niekto z vás chorý? Nech si zavolá starších Cirkvi; a nech sa nad ním modlia a mažú ho olejom v Pánovom mene. Modlitba s vierou uzdraví chorého a Pán mu uľaví; a ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu (Jak 5,14-15) podstatné prvky sviatosti: Ježišov prísľub, v Pánovom mene, viditeľný znak (vkladanie rúk), modlitba Cirkvi, výkon autority presbyterov, pomoc (úľava – odpustenie) učenie pápežov, koncilov, kódexu, katechizmu...

II. Stretnutie chorého s Kristom homo sapiens = homo patiens (človek rozumný = človek trpiaci) choroba, utrpenie a bolesť sú výzvou prehodnotiť priority života svet nemá riešenie; Cirkev má sviatosť, ktorá prekračuje horizont časnosti príklady svätých, blahoslavených a Božích služobníkov (škola viery a obety)

III. Sviatostný znak SKRZE TOTO SVÄTÉ POMAZANIE A PRE SVOJE LÁSKAVÉ MILOSRDENSTVO NECH TI PÁN POMÁHA MILOSŤOU DUCHA SVÄTÉHO. (Amen) A OSLOBODENÉHO /OSLOBODENÚ/ OD HRIECHOV NECH ŤA SPASÍ A MILOSTIVO POSILNÍ. (Amen) matéria: olivový olej požehnaný biskupom na Zelený štvrtok súrny prípad: rastlinný olej, musí byť požehnaný kňazom PANE, POŽEHNAJ + TENTO OLEJ A TOHTO CHORÉHO /TÚTO CHORÚ/, KTORÉHO /KTORÚ/ NÍM POMAŽEME, ABY SA MU /JEJ/ UĽAVILO.

Forma pomazania chorých formula + pomazanie olejom (čelo a dlane) vysluhovateľ: biskup kňaz (diakon nie) prijímateľ sviatosti: každý veriaci v nebezpečenstve života zdravý úsudok o situácii (veľkodušnosť pri posudzovaní) extrema unctio: nie časová krajnosť, ale krajná účinnosť sviatosti opakovanie pomazania: raz za 2 roky alebo zhoršené zdravie pred operáciou: možno vyslúžiť možno vyslúžiť aj chorým deťom, ktoré užívajú rozum človeku v bezvedomí: áno za predpokladu, že by si žiadal sviatosť

Podmienečné pomazanie ak je istota, že človek zomrel: nemožno vyslúžiť ak nie je istota, či ešte žije, má sa vyslúžiť bez podmienky pomazanie sa nemá vysluhovať tým, ktorí žili v zatvrdlivosti v hriechu (a sú v bezvedomí) účinky sviatosti pomazania chorých: duchovná úľava pokoj a odvaha odpustenie hriechov navrátenie zdravia (ak je to na spásu) príprava na prechod do večnosti

IV. Vysluhovanie sviatosti pomazania chorých Riadny obrad: (u chorého doma, v nemocnici, v liturgickom zhromaždení): liturgický pozdrav, uctenie Eucharistie, pokropenie príbytku, sviatosť zmierenia (spytovanie a ľútosť), Božie slovo, prosby, vkladanie rúk, modlitba nad olejom, pomazanie, modlitba, Otče náš, sv. prijímanie, modlitba, požehnanie. V nebezpečenstve smrti: * súvislý obrad pokánia, pomazania a viatika, *pomazanie bez viatika, *skrátený obrad pokánia, pomazania a viatika, *pomazanie chorému, ktorý stráca vedomie a *podmienečné pomazanie. Viatikum: „posledná sviatosť“ nie je pomazanie, ale Eucharistia ako „pokrm na cestu do večnosti“ = via-te-cum (=na cestu s tebou). Záloh večného života; majú ho prijať všetci, ktorí môžu prijať Eucharistiu. Vyznanie viery, odpustky. Viaticum môže vyslúžiť aj diakon, resp. ustanovený mimoriadny vysluhovateľ sv. prijímania.

V. Pastoračné postrehy Pri chorom je potrebné pripraviť: obrus, krížik, sviece, svätenú vodu, vetvičku na pokropenie, vatu, pre chorého pohár vody po skončení obradu: vatu a požehnaný olej spáliť; nie do koša! okrem spovede majú byť prítomní domáci, aj ďalší blízki ľudia príbuzní: žiadať pomazanie pre chorého v nemocnici alebo v zariadení soc. služieb ľudové misie a svetový deň chorých: príležitosť na prijatie sviatosti pomazania chorých nečakať na zlepšenie alebo zhoršenie zdravotného stavu pomazanie chorých vysluhovať na základe aspoň predpokladaného súhlasu, nie nasilu pri náhlom umieraní: vzbudiť s umierajúcim ľútosť nad hriechmi v každom „rodinnom“ telefónnom zozname má byť číslo farského úradu, číslo na p. farára.