Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ktorý Boh je pravý?.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ktorý Boh je pravý?."— Prepis prezentácie:

1 Ktorý Boh je pravý?

2 Úvod Je Boh Biblie aj Bohom Koránu? V týchto dňoch narastá kultúrny konflikt medzi kresťanskými a islamskými krajinami. V čom si obidve učenia protirečia? Táto práca má ambície hľadať odpoveď na tieto otázky.

3 Teoretické východiská
x

4 Kresťanstvo Kresťanstvo je jedno zo svetových monoteistických náboženstiev. Za pôvodcu a centrálnu osobu kresťanstva sa považuje Ježiš Kristus, jeho život, smrť, zmŕtvychvstanie a jeho učenie tak, ako boli zachytené v Novom zákone. S viac ako 2 miliardami veriacich je kresťanstvo najrozšírenejším náboženstvom vo svete.

5 Dôveryhodnosť Biblie Pozoruhodná evidencia o naplnení proroctiev je len jedným z dôkazov, čo sa týka presnosti Biblie. Stovky biblických proroctiev sa konkrétne a presne naplnilo a to dokonca dávno potom, ako pisateľ proroctva zomrel.

6 „Ešte žiaden archeologický objav doteraz nevyvrátil biblické fakty
„Ešte žiaden archeologický objav doteraz nevyvrátil biblické fakty. Uskutočnilo sa mnoho archeologických nálezov, ktoré jasne a v presných detailoch potvrdzujú historické tvrdenia uvedené v Biblii. A práve toto správne zhodnotenie biblických opisov často viedlo k neuveriteľným objavom.“ Dr. Nelson Glueck

7 Vedecká presnosť Guľatosť Zeme (Izaiáš 40:22)
Takmer nekonečný rozsah hviezdneho vesmíru (Izaiáš 55:9) Zákon zachovania hmoty a energie (2 Petra 3:7) Kolobeh vody (Kazateľ 1:7) Obrovské množstvo hviezd (Jeremiáš 33:22) Zákon vzrastajúcej entropie (Žalm 102:25-27) Rozhodujúca dôležitosť krvi v životných procesoch (Leviticus 17:11) Atmosférická cirkulácia (Kazateľ 1:6) Gravitačné pole (Jób 26:7) a mnohé iné.

8 Ježiš Kristus Podľa Biblie:
je Mesiáš (Matúš 1:1, 26:64; Marek 1:1; Lukáš 2:11; Ján 1:41; 20:31); je Syn Boží (Marek 1:1; Ján 20:31); jeho narodenie bolo z panny menom Mária (Matúš 1:23; Lukáš 1:34); bol označený ako „Kráľ židovský“ (Matúš 27:11; Marek 15:2) prišiel špeciálne pre Izrael (Matúš 15:24) prišiel potvrdiť (naplniť) Tóru (Mojžišov zákon) (Matúš 5:17-18) po jeho smrti ukrižovaním vstal z mŕtvych (Matúš 28:5-10; Marek 16:9; Lukáš 24:12-16; Ján 20:10-17), a potom vstúpil do neba (Marek 16:19; Lukáš 24:51).

9 Islam Islam je arabské pomenovanie jedného z najväčších monoteistických náboženstiev. Vyznávači islamu - moslimi - majú vlastné obrady, sústavu dogiem, sväté písmo, náboženské právo, svoju filozofiu i svoje svätyne a modlitebne ako každé iné náboženstvo. Moslimi, podobne ako kresťania, veria v jediného Boha, súdny deň, anjelov, prorokov osud a sväté knihy.

10 Dôveryhodnosť Koránu Korán zahŕňa verše, ktoré v sebe nesú poznatky z oblasti vedy vo všeobecnosti. Význam týchto veršov sa podarilo objasniť až v posledných rokoch zásluhou obrovského pokroku vedy dvadsiateho storočia. Niektoré z nich však pre nás ostávajú ešte dodnes neobjasnené.

11 Prorok Mohamed Mohamed začal mať vízie, v ktorých sa rozprával s archanjelom Gabrielom. Jeho prikázania potom napísal vo veršoch, ktoré tvorí prvnú časť Koránu - svätej knihy Islamu. Celý Korán sa skládá zo 114 zjevení, ktoré boli prorokovi vyjavené v priebehu 22 rokov. Mezi tým začal Mohamed kázať a tvrdiť, že existuje len jeden všemohúci a vševedúci boh – Allah, a že cesta k spaseniu vedie cez úplné odovzdanie sa jeho vôli. "Oddanosť" alebo "podriadenosť" - v arabštine islam, sa stala názvom pre novú vieru a veriaci zvaní moslimovia boli tí, ktorí sa podriaďujú. V Mekke si Mohamed vytvoril skupiny prívržencov.

12 Vzťah islamu ku kresťanstvu
Moslimovia obviňujú kresťanov nielen z toho, že pokladajú Ježiša Krista za Boha, ale aj z toho, že učia o jeho ukrižovaní. Moslimovia veria, že Ježiš nebol ukrižovaný a ani nezomrel. Ukrižovaný bol iný človek, ktorý sa na Ježiša podobal. Korán však kresťanov nezaraďuje medzi neveriacich, ale aj tak sa k nim stavia negatívne.

13 Vlastná práca - výsledky

14 Izmael verzus Izák Viditeľne sa učenie kresťanstva a islamu rozdeľuje v učení o Izákovi a Izmaelovi. Izmael bol syn slúžky, ale podľa Biblie mal byť dedičom všetkých požehnaní Izák, syn Sáry. Boh Biblie je Boh poriadku a preto, že Abrahámovmu potomstvu žehnal ešte pred narodením Izmaela. Ako je to teda s Izákom? Židia aj kresťania veria, že on je dedičom zasľúbení, že jemu patrí Kanaán (dnešný Izrael), že z jeho pokolenia sa narodí Mesiáš. Kresťania prijali za Pomazaného (Krista) Ježiša z Nazareta, ktorý bol podľa rodokmeňa uvedeného v Biblii Izákov syn.

15 Jeruzalem Je zaujímavé, že si dnes robia moslimovia nárok na Jeruzalem, Chrámovú horu, kde kedysi stál Šalamúnov chrám. Tam sa uctieval Boh Abraháma, Izáka a Izraela (Jákoba), nie Boh Izmaela. Takmer celá Biblia hovorí o dôležitosti Izraelského ľudu a o mieste, ktoré si Boh Biblie vyvolil za kľúčové – kde položil svoju prítomnosť (šekinu). V Biblii je zmienka o Jeruzaleme viac ako 700-krát, avšak v Koráne ani raz.

16 Mal Boh Syna? Ďalší protiklad medzi Allahom a Jahvem je jeho vzťah k Ježišovi Kristovi. Zatiaľčo Boh Biblie ho menuje Synom Božím a Mesiášom, Allah vyslovene v Koráne tvrdí (až 7-krát), že Boh syna nepotrebuje a preto je uctievanie Ježiša ako Syna Božieho modloslužba. Považuje ho len za proroka. Popiera jeho smrť a zmŕtvychvstanie. Ale to je základný pilier kresťanstva.

17 Diskusia

18 Ktorý Boh je pravý? Z hore uvedeného textu jasne vyplýva, že Bohovia týchto dvoch na svete najväčších náboženstiev sú dve rôzne osoby. Je zrejmé, že keď začneme uctievať jednu, pôjdeme proti druhej.

19 Záver Podľa môjho názoru nie je Boh ako boh. Je dôležité si uvedomiť, že obe tieto náboženstvá idú svojou teológiou proti sebe. Je na každom jednom z nás, ktorého Boha si vyberieme.

20 Prílohy

21 Šalamúnov chrám

22 Vyše polovica ľudí na zemi verí v jedného Boha

23 Úlohou svätej vojny je pomstiť vykonané zlo
Úlohou svätej vojny je pomstiť vykonané zlo. Otázkou však zostáva, čo je tým zlom? Kedy je vojna spravodlivá?

24 Mapa svetových náboženstiev

25 Vypracovala: Ivona Abelovská
Rok: 2008 Trieda: 3. A Banská Bystrica


Stiahnuť ppt "Ktorý Boh je pravý?."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google