RUMUNSKO Kód ITMS projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Typológia listov Kód ITMS projektu:
Advertisements

5.Trieda Vanesa Znachorová
Žiar nad Hronom a okolie
Žiar nad Hronom a okolie
Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
DUBAJ إمارة دبيّ.
Krajina, ktorú som navštívila
HOTELOVÁ AKADÉMIA Jána Andraščíka Bardejov
Jamajka Michaela Rybárová.
Grécko.
Francúzsko Rozloha: km2 Hlavné mesto: Paríž
Kultúrne a historické pamiatky Európy
Tokio Peter Giertli, III.E.
Madagaskar.
Krajina ktorú som navštívila
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, , Banská Bystrica
Chorvátsko Kód ITMS projektu:
Slovenská republika v skratke.
Poľsko.
Ostrovy Talianska Kód ITMS projektu:
Španielsko Kód ITMS projektu:
TANAP NAPANT Lucia Máliková Šk.r. 2005/ D.
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Grécko (dovolenková destinácia)
Meteorológia.
Slovensko Kód ITMS projektu:
Na potulkách Sokolovcami
BENELUX Kód ITMS projektu:
(Dátum poslednej aktualizácie: )
T U R E C K O Michal Briak 3.E.
Č e s k o  Česko je vnútrozemský hornatý štát. Hlavné mesto je Praha.
Wolfgang Amadeus Mozart
Krajina vychádzajúceho slnka
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
Najväčšie prístavy sveta
PIENINY KRÍŽOM-KRÁŽOM
PO výhľadoch z Liptova Liptovský Ján.
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Ruská federácia (Rossijskaja Federacija)
Mesto Prešov.
Argentína.
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
Sv. Ondrej.
TALIANSKO Kód ITMS projektu:
POĽSKO Miroslav Opiela 3.C.

Le Grand Louvre Musée du Louvre
D u d i n c e.
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského
Brasília Patrik Kovaľ.
Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:
(Dátum poslednej aktualizácie: )
ŠTRUKTÚRA TURISTICKEJ PONUKY. Bezpečnostné faktory turizmu
Rozprávka o nenásytnej Batérii
Ostrovy Španielska Kód ITMS projektu:
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Mongolsko Mongolsko Zuzana Kaščáková.
Poklady Karibiku.
Nemecko Kód ITMS projektu:
NÁRODNOSTI NA SLOVENSKU
Orava Paulína Valíková 7.A.
Trenčín Kyselicová.
Bulharsko Kód ITMS projektu:
Vitajte v regióne pod Poľanou
VIEDEŇ Hlavné mesto Rakúska.
Zuzana Melicherčíková 3.A
POĽSKO Kód ITMS projektu:
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Prepis prezentácie:

RUMUNSKO Kód ITMS projektu: 26110130519 Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika – moderná škola tretieho tisícročia RUMUNSKO Vzdelávacia oblasť: Človek a spoločnosť Predmet Cestovný ruch Ročník, triedy: Štvrtý, 4.A, 4.B, 4.D Tematický celok:  Juhovýchodná Európa. Vypracoval:  Mgr. Soňa Kostková Dátum:  Február 2013

Základné údaje Oficiálny názov krajiny: Rumunsko Hlavné mesto: Bukurešť Rozloha: 237 500 km² Počet obyvateľov: 22 335 551 (v roku 2002) Národnostné zloženie: Rumuni – 89,5%, Maďari – 6,6%, Rómovia – 2,5%, iní – 1,4% Náboženstvá: pravoslávni – 86,7%, rímsko-katolícke – 4,7%, reformovaná cirkev – 3,2%, iné – 5,4% Štátne zriadenie: republika Hlava štátu: prezident Forma vlády: parlamentná demokracia Pospájať pojmy s obrázkami

Podnebie Podnebie Rumunska ovplyvňuje kontinentálne podnebie. Studené zimy a horúce letá sú typické pre väčšinu územia. Hlavné mesto má priemernú teplotu vzduchu v januári mínus 3 stupne Celzia a v júli až 23 stupňov Celzia. Zrážky sú tu primerané, dosahujú iba 580 mm ročne.

Cestovný ruch Rumunsko – to sú Karpaty, kláštory na severe, Čierne more, Dunajská delta, no najmä legenda o grófovi Draculovi, ktorá preslávila krajinu vo svete najviac. Na turistov čakajú v Rumunsku neobmedzené možnosti trekovania, divoké horolezecké túry, prudké horské rieky a jaskyne v Karpatoch, ktoré doteraz nezasiahla moderná civilizácia. Podľa oficiálnych zdrojov navštívili krajinu za prvých osem mesiacov tohto roka takmer dva milióny turistov, v minulom roku päť miliónov. V podstate všetky štátne podiely v zariadeniach cestovného ruchu sú už sprivatizované a ostáva ešte sprivatizovať niekoľko zariadení, kde však štát už nedosahuje väčšinový podiel.

Oblasti cestovného ruchu Trasa grófa „ Dracula „ Stavili tu však najmä na valašské knieža z 15. storočia Vlada Tepesa, viac známeho pod prezývkou gróf Dracula. Jednou z úspešných turistických trás je práve „trasa Dracula“, po ktorej turisti po prvýkrát prešli v roku 1990. Vedie po hradoch, kde sa podľa sprievodcov „zaručene“ narodil, žil a zomrel gróf Dracula. Trasa sa začína v hlavnom meste Bukurešť, kde si možno pozrieť aj zrúcaninu Curtea Veche (Svätý dvor). Stretnutie s Draculom je na programe pri obede v jednej z miestnych zatemnených reštaurácií. Uprostred jedenia zrazu začne fúkať silný vietor, zhasne svetlo a z tmy prichádza sám obávaný gróf.

Vlado Tepes a jeho sídlo

Banát Banát je makroregiónom pri maďarských hraniciach s prevažne nížinatým až pahorkatinným reliéfom, bohatou etnickou štruktúrou a historickými mestami Oradea, Arad a Timisoara. Neďaleké Apusenské hory sú plné stalaktitových jaskýň, drevených kostolíkov a vidieckych slávností.

Bukurešť Bukurešť je skutočne kontroverzným mestom, cestovateľmi označovaný ako „Paríž východu“, ale aj „peklo na zemi“. Z jeho elegancie na začiatku 20. storočia ostali len široké bulváry s prázdnymi výkladmi, komunistický režim pridal obrovské predmestia plné panelových sídlisk a Ceausescu, okrem toho že nechal zbúrať polovicu starého centra mesta, obohatil Bukurešť o najväčšiu atrakciu, ktorá nenechá nikoho chladným – monštruózny Palác ľudu

Čiernomorské pobrežie Letovisko Mamaia je jedno z najväčších a zároveň aj najstarších letovísk na čiernomorskom pobreží Rumunska. Mamaia sa nachádza len pár kilometrov od známej Constanţy, s ktorou je prepojená plážovou promenádou. Mamaia je dlhá iba 8 km a široká zhruba 300 metrov.

Mangalia, Costinesti, Constanta Letovisko Mangalia je jedno z najjužnejších stredísk čiernohorského pobrežia Rumunska. Mesto sa nachádza zhruba 40 km južne od Constanty – centra rumunského pobrežia Constanţa je mesto v juhovýchodnom Rumunskunsku na pobreží Čierneho mora. Má rozlohu 124,89 km² a okolo 310-tisíc obyvateľov

Cvičenia Ukáž na mape Rumunsko a uveď základné údaje o krajine. Charakterizuj podnebie . Opíš strediská cestovného ruchu : Mamaia, Mangalia, Constanta Ako sa volá mamutí monument v Bukurešti ? Doplň údaje do obrysovej mapy.

Použité zdroje http://www.slovenskezahranicie.sk/sk/stranka/80/rumunsko http://sk.wikipedia.org/wiki/ http://www.europskaunia.sk/rumunsko http://www.destinacie.sk/krajiny/rumunsko/info.html