4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Kvalita života – filozofické a ekonomické faktory vplyvu
Advertisements

December Nemudruj o minulosti, nesnívaj o budúcnosti, ale chop sa okamihu a uč sa od tejto chvíle.
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Dobrý pastier Žalm 23 (veršovaná parafráza - MBKB)
Lekcia od divých husí.
Malé dievČatko A zlatý balík.
Úcta a poslušnosť Boh chcel, aby sme si po ňom ctili svojich rodičov, ktorým vďačíme za svoj život, a ktorí nám odovzdali poznanie Boha. Sme povinní ctiť.
Symboly Ducha Svätého.
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Dokument pápežskej Rady pre rodinu Príprava na manželstvo
Rodinné právo prednáška č. 3.
SPOLUPRÁCA RODINY Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT A ŠKOLY
Rodinné právo prednáška č. 7.
Naučila som sa ....
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2003
Trest smrti v súčasnom svete
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Krížová cesta detí /:Bol si tam, keď kríž ťažký niesol Pán:/
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Sprostredkovateľská zmluva
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Týranie a zneužívanie detí
Ako čeliť Zlému.
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Ochrana súkromia medzi matfyzákmi
Oslava kresťanských tajomstiev
uvádza prezentáciu pre P. Pavlovovú
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Vypestuj Dobro 2013.
Wolfgang Amadeus Mozart
Očistec.
Najväčšia osobnosť v dejinách ľudstva bol Ježiš Kristus.
Partnerské vzťahy a rodina
Starostlivosť o rodiny profesionálnych vojakov
Tommy's Window Slideshow
Rodinné právo prednáška č. 6.
Ochrana lesov a prírody pred požiarmi
Alkohol a alkoholické nápoje
Buď napojený na Ježiša inak budeš mimo
Legalizácia marihuany (klady a zápory)
Sv. omša za účasti detí
Tehotenský test.
Intímna hygiena a pohlavné choroby
Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci
PREZENTÁCIA Z DEJEPISU
Sprostredkovateľská zmluva
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
PRED SVIATOSŤOU ZMIERENIA: 1. Modlím sa k  "Príď, Duchu Svätý, a pomôž mi, aby som spoznal svoje hriechy, úprimne ich oľutoval, vyznal a naozaj sa.
Vlak „život“ Pred časom som čítal knihu, v ktorej bol život prirovnaný k ceste vlakom. Je to výnimočne zaujímavé čítanie, pod podmienkou že ho správne.
* Politické ideológie II. (smery v politike)
BOH Eucharistia Dobrý dar Eucharistia grécke slová Eu – dobrý
B. Bystrica – Badín 2014 konferencia o pastorácii rodín vo farnosti
Keď si sa narodil, plakal si a všetci okolo teba sa usmievali.
JUDr. Miroslava Benediková
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Nebojte sa! Ján Pavol II..
VIEŠ, ČO MÁŠ ROBIŤ ? Denne seď aspoň 10 minút v tichosti.
Zakladanie živností v Maďarsku 1. prednáška
“Ja riadim tvoje kroky“
4. SVIATOSŤ POKÁNIA.
10 RUŽÍ PRE TEBA.
Sviatosť manželstva Diecézna škola viery.
Prevencia kriminality
Aktuálna situácia, ktorú poznáme z praxe:
Príbeh o anjeloch.
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2012
(I. 1.) Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, (II. 2.) i v Ježiša Krista, jeho jediného Syna, nášho Pána, (II. 3.) ktorý sa počal z Ducha.
Prepis prezentácie:

4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU Toto prikázanie je jediné priamo spojené s prisľúbením ODMENY A TRESTU: Cti otca svojho i matku svoju, aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh (Ex 20,12). Cti svojho otca a svoju matku, ako ti prikázal Pán, tvoj Boh, aby dni tvojho života dlho trvali a aby sa ti darilo na zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh! Cti svojho otca i matku, to je prvé prikázanie s prisľúbením: aby ti dobre bolo a aby si dlho žil na zemi " (Ef 6,1-3) Kto zlorečí svojmu otcovi alebo svojej matke, musí zomrieť. (Ex 21,17)

CTI OTCA I MATKU SVOJU I. Povinnosti manželov voči sebe navzájom 4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU I. Povinnosti manželov voči sebe navzájom 1. Majú sa navzájom milovať (Ef 5,25-33). Táto láska má prednosť aj pred láskou k rodičom (Mt 19,5). 2. Majú si navzájom pomáhať telesne i duchovne. Vzájomne sa majú starať aj o spásu svojich duší. 3. Majú si zachovať manželskú vernosť . 4. Majú spoločne bývať. Nesmú sa navzájom opustiť na dlhší čas bez dostatočnej vážnej príčiny. 5. Nemajú sa nenávidia, robiť si príkoria a strpčovať si navzájom život.

CTI OTCA I MATKU SVOJU II. Povinnosti detí voči rodičom 4. prikázanie II. Povinnosti detí voči rodičom 1. Láska - musí byť vnútorná i vonkajšia. Keď sú rodičia odkázaní na ich pomoc, musia im ju poskytnúť. Tak napríklad: ak sú rodičia v ťažkej núdzi, dieťa nesmie vstúpiť ani do rehole. 2. Úcta - musí byť vnútorná i vonkajšia. Prejavuje sa slovami, úkonmi, správaním sa. 3. Poslušnosť - viaže deti vo všetkom, čo je mravne dobré a to až do veku dospelosti. Povinnosť lásky a úcty neprestáva ani v dospelosti. Rodičia však nemôžu prikázať deťom ich budúci životný stav, nemôžu im prikázať vstup do rehole ani kňazský stav, v tomto ich deti nemusia poslúchnuť. CTI OTCA I MATKU SVOJU

CTI OTCA I MATKU SVOJU III. Povinnosti rodičov voči deťom 4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU III. Povinnosti rodičov voči deťom 1. Láska. Rodičia musia svoje deti milovať vnútorne, želať im dobro a tiež im ho zabezpečiť, chrániť ich pred zlým. Nesmú uprednostňovať niektoré z detí pred inými. 2. Telesná starostlivosť. Dať im a starať sa o ich život už od chvíle počatia. V dobe tehotenstva sa matka musí chrániť všetkého, čo by mohlo poškodiť zdravý vývoj dieťaťa (alkohol, fajčenie, silné stresy a podobne). Matka po pôrode je povinná živiť svoje dieťa vlastným mliekom. Ospravedlňuje iba fyzická či morálna nemožnosť.

4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU III. Povinnosti rodičov voči deťom - pokračovanie Rodičia sa majú o deti materiálne starať podľa svojich možností, majú sa postarať o ich primerané vzdelanie a zanechať im podľa možností aj nejaké dedičstvo. Povinnosť materiálnej starostlivosti trvá dovtedy, kým deti nie sú schopné sa o seba postarať, ale niekedy aj neskôr, ak sa ich deti ocitli v ťažkej núdzi. 3. Duchovná starostlivosť. Predovšetkým sú rodičia povinní deti vychovávať. 1. Dobrý príklad. Nedávať im pohoršenie. 2. Naprávať ich chyby. Kto mlčí, je spoluvinným. 3. Dozerať na ne.

4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU: III. Povinnosti rodičov voči deťom - pokračovanie 5. Používať prostriedky na odstránenie zlých vplyvov, ktoré sú nebezpečné pre ich duchovný vývoj. 4. Zabezpečiť náboženské vedomosti. Majú deti naučiť sami, alebo s pomocou iných všetko, čo má kresťan poznať pre svoju spásu.

CTI OTCA I MATKU SVOJU IV. Povinnosti štátu voči rodine 4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU IV. Povinnosti štátu voči rodine Politické spoločenstvo má povinnosť vážiť si rodinu, pomáhať jej a zabezpečovať, najmä: 1. slobodu zakladať si rodinu, mať deti a vychovávať ich v zhode s vlastným morálnym a náboženským presvedčením, 2. ochranu stability manželského zväzku a rodinnej ustanovizne, 3. slobodu vyznávať svoju vieru, odovzdávať ju iným, vychovávať v nej deti pomocou nevyhnutných prostriedkov a inštitúcií, 4. právo na súkromné vlastníctvo, slobodu podnikania, právo na prácu, na bývanie

CTI OTCA I MATKU SVOJU IV. Povinnosti štátu voči rodine 4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU IV. Povinnosti štátu voči rodine 5. podľa ustanovení štátu právo na lekársku starostlivosť, na príspevok pre staré osoby, na rodinné prídavky, 6. ochranu bezpečnosti a zdravia, ochranu pred nebezpečenstvami ako sú drogy, pornografia, alkoholizmus a pod., 7.zabezpečiť rodine slobodu vytvárať s inými rodinami spoločenstvá, a tak sa spoločne prezentovať pred svetskými autoritami.