Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Geneticky modifikované potraviny

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Geneticky modifikované potraviny"— Prepis prezentácie:

1 Geneticky modifikované potraviny
Lenka Furdíková 3.L

2 Obsah Úvod 1. Čo sú GMP -Aké druhy GMP existujú 2. História GMP
-Príčiny vzniku GMP 3. Ako prebieha genetická modifikácia 4. GMP u nás a vo svete 5. Výhody -Ekonomické výhody -Lepšia výživová hodnota -Riešenie problémov s hladom 6. Riziká -Zlý vplyv na životné prostredie -Alergie a toxicita -Nepredvídateľné výsledky -Rezistencia na antibiotiká 7.Dotazník

3 Čo sú GMP Sú to potraviny obsahujúce alebo pozostávajúce z geneticky modifikovaných organizmov (GMO) GMO môžu byť baktérie, vírusy, rastliny alebo zvieratá, ktorých genetický základ bol zmenený pomocou génových technológií. Obr.č.1- rozdiel medzi GMO a GMO-free potravinami

4 Čo sú GMP Existujú 2 hlavné typy GM potravín:
Herbicídom odolné plodiny - sú schopné prežiť aj inak smrteľné dávky herbicídov Pesticídom odolné plodiny - rastliny schopné produkovať vlastné pesticídy Obr.č.2- pole s repkou po postreku herbicídmi, GM repka vpravo, obyčajná vľavo Obr.č.3- pesticídom odolná kukurica vs. obyčajná kukurica

5 História Herbert Boyer a Stanley Cohen - prvý genetický modifikovaný organizmus Rudolf Jaenisch a Beatrice Mintz - geneticky modifikované myši prvý geneticky modifikovaný liek zvaný Genetech’s Humulin geneticky modifikovaný tabak v Belgicku paradajky Flavr Savr 1995 a prvé GM plodiny na trhu Golden rice Obr.č.4- rozdiel medzi zlatou ryžou a normálnou ryžou Obr.č.5- Genetech’s Humulin

6 Príčiny vzniku 1. generácia GM potravín
uľahčenie práce pre pestovateľov 2. generácia GM potravín vyššia kvalita potravín Riešenie problému s nedostatkom potravy Obr.č.6- obilniny Obr.č.7- kukurica Obr.č.8- sója

7 Ako prebieha genetická modifikácia
6 etáp: Izolácia génu Delenie a spájanie Vloženie GM génovej kazety do kultivovaných rastlinných buniek Výber z modifikovaných rastlinných buniek Hormonálna liečba Overenie GM transformácie Obr.č.10- Geneticky modifikované rastliny v laboratóriu Cornellovej univerzity v USA. Obr.č.9- vloženie Bt génu do kukurice

8 GMP u nás a vo svete prvé schválené GM potraviny v Európe: kukurica a sója U nás: kukurica MON810 výrobky obsahujúce viac ako 0,9% geneticky upravenej zložky musia byť označené ako „výrobok obsahujúci GMO“ Obr.č.11- pestovanie GM kukurice na Slovensku

9 Obr.č.12- výskyt GMP vo svete v roku 2015

10 Výhody GMP Ekonomické výhody - menej náročné na pestovanie
- menej pesticídov - GM potraviny majú schopnosť vydržať pdlhšie Lepšia výživová hodnota - Genetickými modifikáciami je možné zmeniť zloženie plodín aby mali viac žiadaných látok ako sú vitamíny alebo bielkoviny a takisto je možné znížiť obsahy látok ktoré by mohli byť nebezpečné. Riešenie problémov s hladom Jedlé vakcíny

11 Riziká Zlý vplyv na životné prostredie
- vzniká herbicídom odolná burina - škodce sa stávajú odolnými voči pesticídu Alergie a toxicita - nové proteíny, ktoré vznikajú v GM môžu byť alergénne alebo toxické Nepredvídateľné výsledky  Rezistencia na antibiotiká

12 GM potraviny/krmivá nesmú:
mať nepriaznivý účinok na zdravie ľudí, zvierat alebo na životné prostredie zavádzať spotrebiteľa líšiť sa od potravín/krmív, ktoré by mali nahradiť do takej miery, že ich bežná konzumácia by mohla byť z hľadiska výživy nevýhodná pre konzumentov/zvieratá. Obr.č.13- označenie potravín

13 Vyhodnotenie dotazníka
18 mužov, 50 žien Graf č. 1 - Pomer mužov a žien spomedzi respondentov Graf č. 2 - Vek respondentov

14 Graf č. 3 – Vedomosť respondentov o GMO

15 Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia
Graf č.4- Rozdiely medzi GMP a normálnymi potravinami Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia Percento GMO je niečo neprirodzené a umelé 6 15,79 GMO sú väčšie 5 13,16 GMO sú odolnejšie 9 23,68 GMO majú zmenené gény GMO rastú rýchlejšie GMO majú inú chuť 4 10,53 Tab. č. 1 – Názor respondentov na rozdiely medzi GM a GM Free potravinami

16 Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia
Graf č.5-Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia Percentá vznik alergií 7 33,33 sú karcinogénne 4 19,05 horšia imunita 2 9,52 ovplyvnia prirodzený chod nášho organizmu 5 23,81 závislosť 1 4,76 poškodzujú našu DNA choroby tráviacej sústavy Tab. č. 2 – Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie

17 Graf č. 6 – Preferencie respondentov
Graf č. 7 – Kritériá respondentov pri výbere potravín

18 graf č.8- názor respondentov na označovanie GMP

19 Zdroje http://beyond-gm.org/gm-faqs/
Obr.č.1- Obr.č.2- plodin-k-herbicidum Obr.č.3- b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiX7e2Up4HUAhXKtBoKHT5PB98Q_AUICigB&biw=1280&bih =915#imgdii=t7useopRppo2CM:&imgrc=09zT_k-fXlkQ5M: Obr.č.4- Obr.č.5- Obr.č.6- Obr.č.7- Obr.č.8- Obr.č.9- Obr.č ekosystem/3/ Obr.č.11- Obr.č.12- Obr.č.13-

20 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Geneticky modifikované potraviny"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google