Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

charakteristika a biologický význam

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "charakteristika a biologický význam"— Prepis prezentácie:

1 charakteristika a biologický význam
LIPIDY charakteristika a biologický význam Laura Čunderlíková 3.A

2 Definícia lipidov estery vyšších karboxylových kyselín a alkoholov

3 Vznik lipidov Vznikajú reakciou alkoholu s vyššou karboxylovou kyselinou Esterifikácia Kyselina palmitová + 3CH3 – (CH2 )14 – COOH - 3H2O alkohol

4 Význam lipidov stavebné látky zásobné látky zdroj a zásoba energie
obaľujú orgány funkcia tepelnej izolácie stavba bunkových membrán

5 Delenie lipidov a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry
Tuhé (maslo, masť) a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry jednoduché lipidy acylglyceroly vosky zložené lipidy fosfolipidy glykolipidy lipoproteíny izoprenoidné lipidy terpény karotenoidy steroidy Kvapalné (oleje)

6 Vosky Estery vyšších mastných kyselín a vyšších jednosýtnych alkoholov
vlastnosti: cetylalkohol (C16), stearylalkohol (C18), myricylalkohol (C22), cerylalkohol (C26) Pevné, nežltnú Ťažko sa zmydelňujú, nehydrolizujú Hydrofóbne, produkty rastlín a živočíchov

7 Vyššie karboxylové kyseliny
kyselina maslová CH3 – (CH2) – COOH kyselina palmitová CH3 – (CH2 )14 – COOH kyselina steárová CH3 – (CH2 )16 – COOH kyselina olejová CH3 – (CH2 )7 – CH = CH - (CH2 )7 – COOH kyselina linolová CH3 – (CH2 )4 – CH = CH - CH2 – CH = CH -(CH2 )7 – COOH kyselina linolénová CH3 - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH – (CH2 ) 7 - COOH

8 Kyselina palmitová Vyššia, nenasýtená, mastná kyselina
V živočíšnych a rastlinných tukoch Žltá, hnedá , nerozpustná vo vode

9 Kyselina linolová Omega- 6
Zmierňuje pocit hladu, spomaľuje rast tukového tkaniva V mlieku, mliečnych výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse

10 Vysychanie olejov Ľanový olej, makový olej
Môžeme urýchliť pridaním látok vysušovadiel (sikatív) vznikajú znehodnotené oleje, ktoré sa využívajú na výrobu fermeží

11 Hydrolýza lipidov a) kyslá hydrolýza
b) zásaditá hydrolýza = zmydelňovanie, výroba mydla, dezinfekcia

12 Bibliografické údaje http://www.chemicalize.org

13 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "charakteristika a biologický význam"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google