Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B"— Prepis prezentácie:

1 Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Bielkoviny okolo nás Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B

2 Čo sú vlastne bielkoviny?
makromolekulové látky, zložené z aminokyselín, ktoré majú v organizme osobitné postavenie

3 Funkcia bielkovín štruktúrna/stavebná (tvorba buniek a tkanív organizmu) katalytická (vo forme enzýmov) transportná (pri prenose látok napr. kyslíka) pohybová (kontrakcia svalových vlákien) obranná (vo forme protilátok) nutričná (vo výžive) regulačné (vo forme hormónov)

4 Zdroje bielkovín Rastlinné: strukoviny, obilniny Živočíšne:
mäso, mlieko, vajcia, ryby

5 Strukoviny výživná čiastočná alternatíva mäsa
zdroj aminokyselín, hlavne neesenciálnych

6 Obilniny vysoko využiteľná surovina vo výžive
zdroj bielkovín aj keď neplnohodnotných

7 Mäso Vysoká biologická hodnota
Obsah všetkých esenciálnych aminokyselín Ľahšie stráviteľné bielkoviny

8 Mlieko a výrobky Vysoko hodnotné živočíšne bielkoviny obsiahnuté v 1l mlieka kryjú až polovicu dennej potreby bielkovín 20% priemernej energetickej potreby

9 Vajcia Vysoká výživová hodnota Obsahujú všetky aminokyseliny
Esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a draslík

10 Vegetariánstvo Semivegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo
Laktoovovegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo

11 Ochorenia Z nedostatku bielkovín: Hormonálne poruchy Málokrvnosť
Spomalený rast 2. Z nadbytku bielkovín: Hypertenzia Hypertrofia pečene Dna

12 Ďakujeme za pozornosť ! (Nasleduje potlesk)


Stiahnuť ppt "Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google