Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
Choroby tráviacej sústavy
2
Výživa – patrí medzi najdôležitejšie činitele, ktoré ovplyvňujú zdravie človeka (90% chorôb vzniká pri stole v dôsledku nesprávnych stravovacích návykov). Najčastejšie funkčné poruchy TS: Vredy na sliznici žalúdka alebo dvanástnika Zápal žalúdočnej sliznice (gastritída) - príčina: neurofyziologické podráždenie (korenené jedlo, nikotín, psychika). Zápal slepého čreva (apendicitída) - horúčka, bolesť brucha, chirurgický zákrok.
3
Celiakia – metabolická porucha = potravinová alergia – precitlivenosť črevnej sliznice na rastlinné bielkoviny v obilí (lepok), vzácne aj na mlieko. Z potravy sa musí celoživotne vylúčiť lepok. Zápcha - príčina: málo telesného pohybu, málo vlákniny. Hnačka – prejav zápalu (kataru) čriev; - príčina: prejedanie sa, mastné jedlá, pokazené potraviny. Žlčové kamene – tvoria sa zo žlče, bránia jej odtoku, môžu vyvolať žltačku.
4
Infekčná hepatitída (žltačka) – „choroba špinavých rúk“ - vyvolaná vírusom, poškodzuje bunky pečene.
5
Použitá literatúra Ušáková, K. et al.: Biológia pre gymnáziá 6. Bratislava, Expol pedagogika, 2005, ISBN
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.