Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Priama a nepriama úmernosť

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Priama a nepriama úmernosť"— Prepis prezentácie:

1 Priama a nepriama úmernosť
Praktická matematika Priama a nepriama úmernosť

2 Priama úmernosť koľkokrát jeden z dvojice údajov zväčšíme (zmenšíme), toľkokrát sa zväčší (zmenší) aj druhý údaj pomer medzi dvomi údajmi sa nemení napríklad: Z 8 kg zberového papiera sa vyrobí 5 kg recyklovaného papiera. Koľko kg recyklovaného papiera sa vyrobí z kg zberového.

3 Nepriama úmernosť koľkokrát jeden z dvojice údajov zväčšíme (zmenšíme), toľkokrát sa zmenší (zväčší) druhý údaj napríklad: Turista má prejsť 10 km. Platí, že čím rýchlejšie pôjde, tým kratší čas mu to bude trvať.

4 Poďme počítať historické úlohy
Na istom mieste je proviant na 60 dní pre vojakov. Príde tam o 800 vojakov viac. Na akú dobu im proviant vystačí? Ak 4 kopisti (odpisovači nôt) rozpíšu koncert za 3 dni, koľko to bude trvať 6 kopistom? 20 mužov navŕši násyp za 36 dní, ak budú denne pracovať 10 hodín. Koľko hodín denne musí pracovať 30 mužov, ak má byť násyp hotový za 16 dní?

5 Poďme počítať modernejšie úlohy
Ak pri rýchlosti sťahovania z internetu 2 500KB za sekundu trvá stiahnutie súboru 35 sekúnd, koľko by to trvalo pri rýchlosti 5 MB/s? Auto ide rýchlosťou 55 km/h. Koľko metrov prejde za 1 sekundu? Odhaduje sa, že jeden pohárik alkoholu predĺži reakčný čas o 20 %. O koľko metrov sa tým predĺži vzdialenosť od okamihu, keď zbadá nebezpečenstvo a začne brzdiť? Bude to o 20 % viac, o 20 % menej, o viac alebo menej ako 20 %? Správa v novinách: „Pri telefonovaní sa reakčný čas vodiča predĺži o 0,5 až 1,5 sekundy. To pri rýchlosti 110 km/h predĺži brzdnú dráhu o 14 m.“ Je správa v poriadku? Chýba v nej niečo? Ak áno čo, ak nie prečo.

6 koniec


Stiahnuť ppt "Priama a nepriama úmernosť"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google