Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Pedagogika voľného času Mgr. Barbora Jaslovská, PhD

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Pedagogika voľného času Mgr. Barbora Jaslovská, PhD"— Prepis prezentácie:

1 Pedagogika voľného času Mgr. Barbora Jaslovská, PhD
Pedagogika voľného času Mgr. Barbora Jaslovská, PhD. Moskovská 3, miestnosť Web: Konzultačné hodiny: utorok 13:00 – 15:00 štvrtok 12:00 – 14.00

2 Obsah kurzu PgVČ Základné poznatky o PgVČ
pojmy, funkcie, ciele, požiadavky Subjekty, ktoré sa podieľajú na výchove vo VČ rodina, škola, výchovné zariadenia V-V činnosť v čase mimo vyučovania Súčasné trendy a problémy vo výchove vo VČ

3 ZÁKLADNÉ POZNATKY O PgVČ
Pedagogika voľného času ako vedný obor PgVČ je jednou z pedagogických disciplín Definícia: „Zaoberá sa výchovou vo voľnom čase, cieľmi, podmienkami a prostriedkami výchovy vo voľnom čase, pedagogickým ovplyvňovaním či zhodnocovaním voľného času.“

4 ZÁKLADNÉ POZNATKY O PgVČ
Zaoberá sa deťmi, mládežou, dospelými v produktívnom veku, seniormi. Stanovuje teoretické východiská, vymedzuje základné pojmy, metodické postupy, praktické odporúčania pre realizáciu voľnočasových aktivít. Zahrňuje tiež otázky manažmentu voľného času a metodológiu výskumu. Veda o VČ skúma vznik voľného času, jeho historické premeny a súvislosti s vývojom spoločnosti.

5 Otázky na zamyslenie Ako sa odlišuje trávenie voľného času v minulosti a dnes? Akým spôsobom deti a mládež trávila/trávi svoj voľný čas? Aké problémy vyplývajú pre deti, prípadne rodičov z novodobých trendov trávenia voľného času?

6 ZÁKLADNÉ POZNATKY O PgVČ
Vzťah PgVČ k iným vedám a vedným disciplínam pedagogika, sociálna a špeciálna pedagogika, didaktika, dejiny pedagogiky, psychológia, vývinová, sociálna a školská pedagogika, dôležité sú tiež aspekty sociologické, filozofické, politologické a zdravotnícke.

7 ZÁKLADNÉ POZNATKY O PgVČ
PgVČ je mladý vedný odbor. Vznik sa datuje od 2. pol. 19. a 1. pol. 20. stor. V Európe vieme odlíšiť zvláštnosti systémov v krajinách západného a východného bloku. Západné krajiny kládli dôraz na pestrosť inštitúcii a ďalších subjektov, v ich autonómii – štát, súkromné subjekty, spolky, spoločnosti a pod. Krajiny východného bloku zdôrazňovali požiadavky jednotného systému, zriaďovateľov väčšiny inštitúcií pre výchovu vo VČ bol štát. V súčasnosti dochádza k zbližovaniu oboch systémov.

8 Základný pojmový aparát
E. Kratochvílová (2010) definuje voľný čas: „ako čas voľnosti a slobody, ktorý má jednotlivec mimo svojich povinností na sebarealizáciu a sebavyjadrenie podľa vlastných záujmov a potrieb.“ „Je to čas na oddych, regeneráciu síl, na relaxáciu po skončení povinností, rekreáciu, zábavu, spoločenské kontakty ako u detí, tak aj u dospelých.“

9 DISKUSIA Video-link Ktoré inštitúcie zabezpečujú výchovu vo voľnom čase? Máte skúsenosti s týmito inštitúciami? Aké problémy sprevádzajú tieto inštitúcie?

10 Historický vývoj termínu Pedagogika voľného času
Pedagogika VČ je podstatne novým termínom, ktorému predchádzali rôzne pojmy: mimotriedna výchova - prevzatá v 50. r. 20. stor. zo sovietskej školy a pedagogiky, mimoškolská výchova - spolu s ňou sa začala rozvíjať aj mimoškolská pedagogika, výchova mimo vyučovania - od 60. rokov 20. storočia ako novo navrhnutý termín, výchova v čase mimo vyučovania - začiatkom 90. rokov ako komplexnejšie chápanie tejto oblasti výchovy.

11 Základný pojmový aparát
Výchovu vo VČ z hľadiska formálnosti delíme na: formálnu výchovu –ide o štátom podporovaný systém aktivít uskutočňovaných v školách alebo vo vzdelávacích zariadeniach, informálnu výchovu – ide o výchovu, ktorá nie je inštituciovaná, no nie je koordinovaná ani organizovaná, tvorí ju hlavne vplyv rodiny, rovesníckych skupín a pod., neformálnu výchovu – neprebieha v škole, ale mimo formálny výchovný systém (zároveň ide o štruktúrovanú a cielenú formu), realizuje sa prostredníctvom dobrovoľnej činnosti.

12 Základné pojmy PgVČ voľný čas, metodika výchovy vo VČ, výchova vo VČ,
metodika výchovy mimo vyučovania, výchova mimo vyučovania, pedagóg voľného času, mimotriedna a mimoškolská výchova, vychovávateľ. výchova formálna, neformálna, informálna, teória výchovy vo VČ, teória výchovy mimo vyučovania,

13 Funkcie výchovy vo VČ výchovno-vzdelávacia, zdravotná, sociálna,
preventívna.

14 Výchovno-vzdelávacia funkcia
Spočíva v zámernom a cieľavedomom ovplyvňovaní osobnosti. Pôsobíme na psychickú, fyzickú i sociálnu stránku osobnosti. Slúži na uspokojovanie a kultiváciu potrieb (potreba seberealizácie, potreba sociálnych vzťahov) a i.

15 Zdravotná funkcia aktivity vo VČ podporujú zdravý telesný, duševný i sociálny vývin, vhodné usporiadanie režimu dňa podľa veku, individuálnych zvláštností, typu zariadenia, vedenie k zdravému stravovaniu, vytváranie zdravých stravovacích návykov, pestovanie hygienických návykov (staranie sa o telo, osobné veci, odev, obuv apod.), dodržiavanie zásad bezpečnosti práce, podpora vzťahov, riešenie konfliktov.

16 Sociálna funkcia zaisťuje bezpečnosť, dohľad nad deťmi, v čase mimo vyučovania, ktorý deti netrávia s rodičmi, spočíva v možnosti navažovať sociálne vzťahy, priateľstvá, účastníci zdokonaľujú svoje schopnosti sociálnej percepcie a komunikácie, prebieha sociálne učenie, Zariadenia (VČ) do určitej miery vyrovnávajú rozdielne podmienky rodinného prostredia.

17 Preventívna funkcia spočíva v predchádzaní negatívnych javov, ako sú nedisciplinovanosť, klamanie, krádeže, záškoláctvo, úteky z domova, agresivita, šikana, vandalizmus, experimentovanie s drogami, gemblerstvo, problémy v oblasti sexuality, prejavy netolerancie, rasizmu a pod. Vhodné voľnočasové aktivity slúžia ako primárna prevencia.

18 Otázky do diskusie Stretli ste sa už s negatívnymi prejavmi detí a mládeže v oblasti agresívneho správania, rôznych závislostí, nevhodného až extrémneho správania sa?

19 Ciele, podmienky a prostriedky výchovy vo VČ
Všeobecný cieľ výchovy vo VČ: naučiť jedinca hospodáriť s VČ, rozumne ho využívať a oceňovať voľný čas ako významnú životnú hodnotu. Špecifické ciele výchovy vo VČ: naučiť jedinca efektívne odpočívať, vedieť zvoliť účinné formy rekreácie, rozvíjať záujmy, rozvíjať špecifické schopnosti, uspokojovať a kultivovať potreby, viesť k celoživotnému vzdelávaní.

20 Podmienky výchovy vo VČ
Z hľadiska vnútorných podmienok: veľký význam má znalosť vekových špecifík, skupiny pre voľnočasové aktivity sú vekovo heterogénne (napr. oddiely na letnom tábore, rodinná skupina v detskom domove), činnosti musia byť primerané, prínosné a zaujímavé pre všetky zastúpené vekové skupiny. Z hľadiska vonkajších podmienok: Špecifické sú priestory, v ktorých výchova prebieha, požiadavky na vybavenie sú odlišné podľa typu zariadenia či inštitúcie. Tiež sociálne prostredie má svoje odlišnosti. Stretávajú sa tu jedinci starší s mladšími, z odlišného rodinného prostredia, s odlišnými skúsenosťami.

21 Prostriedky výchovy K dosahovaniu výchovných cieľov pri rešpektovaní podmienok volí pedagóg výchovné prostriedky. V širšom zmysle sú to predmety a javy, ktoré vychovávajúci využíva k dosiahnutiu stanovených cieľov. Výchovné subjekty (napr. školy, školské zariadenia), obsah výchovy, výchovné metódy a formy, materiálne prostriedky.

22 Zásady pre výchovu vo VČ
Uvedené požiadavky (zásady) platia pre všetky oblasti výchovy - rodinnú, predškolskú, školskú výchovu, pre výchovu vo voľnom čase. Patria sem: z. pedagogického ovplyvňovania VČ, z. dobrovoľnosti, z. jednoty a špecifickosti vyučovania a výchovy mimo vyučovania, z. aktivity, z. sebarealizácie, z pestrosti a príťažlivosti, z. zaujímavosti, z. odpočinkového a rekreačného zamerania, z. citlivosti a citovosti, z. sociálneho kontaktu.

23 Prehľad subjektov, ktoré sa podieľajú na výchove vo VČ
Význam rodiny pre utváranie vzťahu k voľnému času. Od rodičov nemôžeme očakávať profesionálny prístup, väčšinou nemajú pedagogické vzdelanie. Medzi členmi rodiny existujú silné emocionálne väzby. Kvalita týchto vzťahov je pre výchovné pôsobenie rodiny podstatná. Rodina určuje do značnej miery životný štýl členov. Využívanie VČ je jedným z jeho ukazovateľov. Od rodičov sa deti učia chápať VČ ako hodnotu, hospodáriť s ním a napĺňať ho určitými aktivitami.

24 Rodičia / rodina Majú pôsobiť ako pozitívny vzor.
Spoločne trávia svoj VČ s deťmi. Podporujú záujmy detí.

25 Podiel školy na pedagogickom ovplyvňovaní VČ
prepojenie vyučovania a záujmových činností, vyhranené záujmy sú významným činiteľom pri voľbe povolania, učitelia sú vzorom v plnení si povinností, ale aj vo využívaní VČ, okrem ZŠ a SŠ sa na pedagogickom ovplyvňovaní VČ podieľajú - základné umelecké školy a jazykové školy.

26 Prehlaď školských výchovných zariadení, ktoré sa podieľajú na výchove vo VČ
Termín školské výchovné zariadenia vymedzuje školský zákon, poslanie jednotlivých zariadení určujú príslušné vyhlášky. Vieme ich rozdeliť do 3 skupín: školské zariadenia pre záujmové vzdelávanie, školské výchovné a ubytovací zariadenia, školské zariadenia pre ústavnú a ochrannú výchovu.

27 Školské výchovné zariadenia pre záujmové vzdelávanie
školský klub detí školské stredisko záujmovej činnosti centrum voľného času školský internát školské hospodárstvo stredisko odbornej praxe

28 Školské výchovné zariadenia pre záujmové vzdelávanie
táborová činnosť, záujmové činnosti pre talentovaných, Záujmová činnosť pre handicapovaných, osvetové činnosti – NOCKA Národné osvetové centrum

29 IUVENTA SLOVENSKÝ INŠTITÚT MLÁDEŽE
štátna inštitúcia, priamo riadená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Predmetom jej činnosti je: práca s mládežou mimo školy a rodiny a mládežnícka politika na Slovensku aj mimo neho. Cieľom aktivít je: implementácia štátnej politiky voči deťom a mládeži.

30 Školské výchovné a ubytovacie zariadenia
Domov mládeže – školský internát Škola v prírode

31 Školská zariadenia pre ústavnú a ochrannú výchovu
Diagnostický ústav: zariadenie pre deti, ktoré zo závažných dôvodov nemôžu vyrastať v rodine (dočasná starostlivosť). Detské domovy: zariadenie, kde sa umiestňujú deti bez závažných porúch správania, o ktoré sa rodiča nedokážu, nemôžu alebo nechcú postarať. Výchovný ústav: zariadenie pre deti od 15r. so závažnými poruchami správania, u ktorých bola nariadená ústavná výchova alebo uložená ochranná výchova.

32 Ďalšie subjekty, ktoré zabezpečujú výchovou vo VČ
Neštátne neziskové organizácie: Občianske združenia: SDA – Slovenská debatná asociácia Cirkev a náboženské spoločnosti: YMCA - Young Men's Christian Association Nízkoprahové zarazenia pre deti a mládež – sú určené pre deti a mládež, ktorá nemá zajem o pravidelné organizované voľnočasové aktivity. Navštevujú ich jedinci, ktorí majú osobné problémy s rodinou, partnerskými vzťahmi, vzdelávaním, pracovným uplatnením. Živnostenské podnikanie v oblasti voľného času Obce Dobrovoľníctvo

33 Výchovno-vzdelávacie činnosti v dobe mimo vyučovania
Činnosti odpočinkové a rekreačné Odpočinkové činnosti - pokojné, pohybovo i psychicky nenáročné činnosti. Rekreační činnosti - majú podobu pohybových aktivít. Oba druhy činností slúžia k odstráneniu únavy.

34 Príklady pre odpočinkové činnosti
pokoj na lôžku, koberci, spánok, pokojné hry (stolné, spoločenské hry), drobné individuálne záujmové činnosti (výtvarné, ručné práce, zberateľstvo), čítanie, počúvanie hudby, hra na hudobnom nástroji, sledovanie rozhlasových a TV relácií, práca s PC, rozhovory, prechádzky, relaxačné cvičenia s hudbou.

35 Príklady pre rekreačné činnosti
pohybové hry na ihrisku, v prírode, v mastnosti, v telocvični s využitím chôdze, behu, skoku, hádzania, chytania, turnaje, športové hry podľa ročného obdobia, uvoľňovacie cviky, zdravotná a kondičná gymnastika, vychádzky, činnosti spojené s ochranou životného prostredia, pestovateľské práce, tanec, hudba, spev.

36 Zájmové činnosti Je to cieľavedomé prebudenie, uspokojovanie a rozvíjanie záujmov a schopností. Záujmy a záujmové činnosti vieme triediť a usporiadať do kategórii: hovoríme o záujmoch - aktívnych (produktívnych) a receptívnych. Záujmy delíme – hlboké a povrchné, krátkodobé a dlhodobé, jednostranné a mnohostranné. Z hľadiska spoločenských noriem: žiaduce a nežiaduce.

37 Zájmové činnosti Podľa počtu účastníkov hovoríme o - individuálnych, skupinových, hromadných formách práce. Podľa miery organizovanosti rozlišujeme činnosti- organizované a spontánne. Podľa pravidelnosti - na pravidelné a príležitostné.

38 Zájmové činnosti Záujmy sa realizujú a rozvíjajú pri záujmových činnostiach. Rozdeľujeme ich na základe obsahu činností: spoločenskovedné, pracovno-technické, prírodovedno-ekologické, estetickovýchovné, telovýchovné a športové.

39 Zájmové činnosti - metódy
Pri vedení záujmových činností využívame rôzne metódy - slovné, názorné, praktické činnosti. rozprávanie, rozhovor, vysvetľovanie, výklad, popis, prednáška, demonštrácia, pozorovanie

40 Príklady záujmových činností
Záujmové krúžky, súbory (tanečné, hudobné) kluby, oddiely (skautský), kurzy.

41 Zájmové činnosti: spoločenskovedné
Ciele: poznávanie spoločenského diania, sledovanie a hodnotenie udalostí v spoločnosti, rozvíjanie vzťahu k vlasti, tradíciám národa, utváranie pozitívnych medziľudských vzťahov, rozvíjanie kultúrnych návykov.

42 Zájmové činnosti: spoločenskovedné
Okruhy činností: poznávanie významných objektov v mieste bydliska, školy, regiónu, zoznamovanie sa s históriou regiónu, poznávanie života a diel osobností, oslavy sviatkov, významných dní, udalostí, dodržovanie tradícií, zoznamovanie sa s filozofickými a náboženskými smermi, publicistické činnosti, štúdium jazykov, zberateľstvo.

43 Zájmové činnosti: pracovno-technické
Ciele: rozvíjanie pohybových, manuálnych zručností, rozvoj technického myslenia, formovanie pozitívneho vzťahu k manuálnej práci, upevňovanie vlastností - vytrvalosť a húževnatosť, zmysel pre estetiku, rozvíjanie spolupráce, rozhodovanie pri voľbe povolania.

44 Zájmové činnosti: pracovno-technické
Okruhy činností: práce s rôznym materiálom (papier, textil, kartón, drevo, kov, sklo, plasty, modelovacie hmoty, konštrukčné práce, modelárstvo, činnosti súvisiace s dopravnou výchovou, práce s PC, fotografovanie, varenie, besedy, exkurze, filmy.

45 Zájmové činnosti: prírodovedno-ekologické
Ciele: rozširovanie poznatkov o prírode, poznávanie prírody (podľa atlasu, kompasu, mapy), utváranie citového vzťahu k prírode, formovanie zodpovednosti za ochranu prírody, zvyšovanie fyzické zdatnosti, záujem o pestovateľské a chovateľské činnosti.

46 Zájmové činnosti: prírodovedno-ekologické
Okruhy činností: pozorovanie prírodných objektov živej a neživej prírody, pašovateľstvo, chovateľstvo, činnosti zamarené na ochranu a tvorbu životného prostredia, práce s odbornou a náučnou literatúrou, spolupráca s inštitúciami (múzeá, botanické a zoologické záhrady, hvezdárne, planetáriá, meteorologické stanice).

47 Zájmové činnosti: estetickovýchovné
Ciele: schopnosť vnímať krásu, výchova ku vkusu, utváranie vzťahu k umeniu, rozvíjanie a podpora fantázie, nápaditosti, tvorivosti, úprava zovňajšku a okolia.

48 Zájmové činnosti: estetickovýchovné
Okruhy činností: výtvarné záujmové činnosti, práce s výtvarnými prostriedkami (dekoratívne práce, modelovanie a organizácia priestoru, výtvarné práce s materiálom), poznávanie výtvarného umenia (návštevy výstav).

49 Hudobné záujmové činnosti
spev, hudobno-pohybové a tanečné hry, improvizácie pri hudbe, hra na hudobný nástroj, počúvanie hudby, zaobchádzanie so zvukovou technikou, besedy s umelcami, návšteva divadla, literárno-dramatické záujmové činnosti.

50 Zájmové činnosti: telovýchovné a športové
Ciele: zvyšovanie fyzickej zdatnosti, zlepšovanie kondície, zdravotného stavu, otužovanie, získavanie vedomostí o význame pohybu, o pravidlách športov, zdravý životný štýl.

51 Zájmové činnosti: telovýchovné a športové
Okruhy činností: pohybové hry, športové hry, atletika, gymnastika, tanec, kondičné cvičenia, turistika, lyže, vodné športy, bojové športy, návštevy športových súťaží.

52 Verejno - prospešné činnosti
Príklady: zhotovovanie darčekov pre blízke osoby, pomoc jednotlivcom, ktorí to potrebujú (mladšie deti, hendikepovaní, staršie osoby), staranie sa o najbližšie prostredie (trieda, škola), činnosti samosprávneho charakteru, participácia na aktivitách.

53 Verejno - prospešné činnosti
Činnosti spojené so životným prostredím - upratovanie verejného priestranstva, staranie sa o zeleň, zber lesných plodov, ochrana ohrozených rastlín a živočíchov, angažovanie sa (Červený kríž, Dobrovoľnícky hasičský zbor), zbierky.

54 Sebaoblužné činnosti Návyky:
osobná hygieny, ochrana pred infekciou, chorobami, kazmi zubov, kultúrne stolovanie, účelné a vkusné obliekanie, staranie sa o odev a obuv, čistota a udržovanie poriadku, spoločenské návyky.

55 Súčasné trendy a problémy vo výchove vo VČ

56 Súčasné trendy v oblasti rešpektovania požiadaviek na výchovu vo VČ
Základné požiadavky sú formulované v Dohovore o právach dieťaťa (je to medzinárodne platný dokument). Vymedzuje právo detí na odpočinok, voľný čas, účasť v hre. Výchova vo VČ si kladie za požiadavku: dobrovoľná účast na aktivitách. Kladie sa dôraz na pestrosť a príťažlivosť činností, odpočinkové, rekreačné a záujmové zamarenie.

57 Súčasné trendy v oblasti foriem výchovy vo VČ
Najvhodnejšia je skupinová forma práce, snaha o individuálne výchovné pôsobenie, menej často sa odporúčajú hromadné formy práce, trend je vytváranie rôznorodých, heterogénnych výchovných skupín, snaha o integráciu, ponuka spontánnych aktivít.

58 Súčasné trendy v oblasti výchovných postupov
Jedným z výchovných postupov, ktorý sa v rámci pedagogického ovplyvňovania VČ uplatňuje, je animácia. Hlavnými znakmi tohoto postupu je - nedirektivita, čo nejemnej zákazov a príkazov a povzbudzovanie vlastnej aktivity. S animáciou súvisí participácia. Významným trendom v oblasti výchovy vo VČ je výchova zážitkom - pedagogika zážitku.

59 Súčasné trendy v oblasti výchovných postupov
Pedagogická a sociálna práce v teréne - streetworkeri. Ide o výchovné činnosti v oblasti pedagogiky voľného času, sociálnej pedagogiky, sociálnej práce. Podstatou je, že sa títo pracovníci snažia kontaktovať deti a mládež v ich prirodzenom prostredí, kde sa združujú do neformálnych sociálnych skupín.

60 Súčasné trendy v oblasti výchovných postupov
Z výchovných postupov sa považujú za žiaduce spoločné aktivity rodičov pri organizácii rekreačných pobytov (tábory pre rodičov s deťmi). Vo VČ je vhodné využívať tvorivú dramatika, osobnostne-sociálnu výchovu, ekologickú a globálnu výchovu.

61 Súčasné trendy v oblasti vzťahu vyučovania a výchovy vo VČ
Utváranie profesijnej orientácie. Voľba budúceho povolania.

62 Súčasné trendy v oblasti profesijnej prípravy vychovávateľov a pedagógov VČ
Veľká náročnosť tejto práce vedie k snahe o zvyšovanie kvalifikácie. Vychovávatelia a pedagógovia VČ by postupne mali mať úplné vysokoškolské vzdelanie v obore.

63 Problémy v praxi VČ Spoločenské nedocenenie výchovy vo VČ a práca pedagógov, nevyhovujúce priestory a materiálne vybavenie, deti s výchovnými problémami, motivácia detí k aktivitám.

64 Praktická časť

65 OBČIANSKE ZDRUŽENIE SDA
SDA – Slovenská debatná organizácia. Čomu sa venuje? Analýza debaty. Argumentácia – tvorba argumentačnej línie. Z čoho sa skladá argument? Tvorba argumentov. Metóda 635. Panelová diskusia.

66 ÚLOHA Metóda 635 6 účastníkov 3 nápady 5 minút

67 Čo by bolo keby? 1. skupina 2. skupina 3. skupina 4. skupina
Čo by sa stalo, ak by MŠ SR zrušilo maturitu zo Sj? 2. skupina Čo by sa stalo, ak by MŠ SR znížilo podiel prijatých žiakov na gymnáziá? 3. skupina Čo by sa stalo, ak by sa zaviedla povinná maturita z občianskej náuky a dejepisu? 4. skupina Čo by sa stalo, keby sa učiteľom zvýšil plat o 100%?


Stiahnuť ppt "Pedagogika voľného času Mgr. Barbora Jaslovská, PhD"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google