Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?"— Prepis prezentácie:

1 Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?
Pokus Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Vypracovala: Andrea Hlaváčová 2.A, GSF v Žiline

2 Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?
Čas: 2 až 3 dni Cieľ: Poukázať na význam kys.chlorovodíkovej pre trávenie. Materiál a pomôcky: mäso, vajce, 4 sklenené nádobky, pohár, lyžička, nôž, striekačková odmerka(5ml), fixka, uč.Biológia- praktické cvičenia 8 Chemikálie: 0,2% roztok HCl, voda.

3 Princíp: Kyselina chlorovodíková vytvára v žalúdku silné kyslé prostredie, potrebné nielen na aktivovanie pepsínu, ale aj na ničenie choroboplodných zárodkov a ochranu niektorých vitamínov pred ich znehodnotením. V skúmavkách bez kys.chlorovodíkovej potrava začne hniť, čo sa prejaví hnilobným zápachom.

4 Postup: Najprv som označila nádobky.
Do dvoch nádobiek som dala kúsok mäsa a do ďalších dvoch 5 ml roztoku bielka. Do jednej nádobky s bielkom a jednej s mäsom som pridala 10 ml vody. Do zvyšných dvoch nádobiek som naliala 10 ml 0,2% kys.chlorovodíkovej. 2-3 dni som ich nechala postáť v miestnosti s izbovou teplotou. Čuchom som zisťovala zmeny, ktoré tu nastali.

5 Zistenie: 1.deň Mäso a bielko vo vode začalo trošku zapáchať a voda sa postupne zakalila Zriedená kyselina chlorovodíková s mäsom a bielkom ostala číra a bolo cítiť malý zápach (?)

6 Zistenie: 2. a 3.deň Mäso vo vode začalo hniť, čo sa prejavovalo aj nepríjemným zápachom, kým z HCl už nebol cítiť. HCl ostala stále číra a na mäse sa vytvorila biela vrstvička.

7 roztok HCl s bielkom- podobne ako s mäsom- mal len malý špecifický zápach, ktorý neskôr vyprchol, číra tekutina. voda s bielkom bola zakalená a nepríjemne zapáchala.

8 HCl má dôležitú úlohu pri trávení:
- umožňuje pôsobenie pepsínu - spôsobuje napúčanie väziva v mäse, a tým uľahčuje jeho trávenie - mení niektoré nerozpustné soli na rozpustné, a tým umožňuje ich využitie - usmrcuje mikróby a zabraňuje množeniu kvasiniek je pri trávení nenahraditeľná. Ak v žalúdočnej šťave chýba, môže to zapríčiniť poruchy trávenia. nadbytok kyseliny chlorovodíkovej spôsobuje nepríjemný pocit pálenia ( pálenie záhy ).

9 A čo tak v coca-cole? Mäso ponorené v coca-cole
nemalo nijaký zápach, no vytvorila sa na ňom čierna vrstvička a zrýchlil sa jeho rozkladný stav. Po dvoch dňoch táto čierno-hnedá tekutina zbledla.

10 Vlastné postrehy z pokusu :
Zistila som, že to, čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku, je vlastne kys.chlorovodíková, a že je pre trávenie veľmi dôležitá. Vo vode potrava hnila a zapáchala, pozorovaním som si všímala veľkosť a farbu potravy, ktoré sa nemenili. Zaujal ma prípad mäsa v coca-cole , ako sa zmenila farba tekutiny aj mäsa. Pokus nebol náročný na prípravu.

11 Ďakujem.


Stiahnuť ppt "Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google