Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D."— Prepis prezentácie:

1 TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D

2 O OBLASTI Na severe, v Grónsku, pokrýva celú krajinu hrubá vrstva ľadu. Avšak sú lemované rozsiahlými pásmami tundry, kde pôda na leto trochu rozmŕza. Na juhu tundra prechádza cez škandinavské, sibírske, aljašské a kanadské lesy. Táto hranica- medzi pásmom lesa a tundry sa pokladá za hranicu polárných oblastí. Výrazným znakom tundry je trvalo zamrznutá pôda, v ktorej vrchná vrstva v lete rozmŕza. To umožňuje rastlinám zakoreniť sa, ale nemôže sa u nich vyvinúť hlboký koreňový systém, pretože v tom im bráni trvalo zamrznutá spodná vrstva pôdy. Kvitnúca tundra je bohatým zdrojom všetkých bylinožravých živočíchov. Medzi najväčšie patria sobi, ktoré sa presúvajú na sever. Veľa vtákov používa rovnakú stratégiu, lietajú na sever vo veľkých kŕdľoch. Ako sobi, tak aj vtáci sa rozmnožujú v tundre, ale keď prichádza zima, zase sa sťahujú na juh. Veľa živočíchov tam zostáva.

3 CHARAKTERISTIKA Tundra (z fín. tunturi - bezlesá, holá krajina) je vegetačný typ polárneho a subpolárneho pásma. Ročná priemerná teplota je v tundrách nižšia ako 0°C, chatakteristické sú preto dlhodobo zamrznuté pôdy - permafrost.

4 RASTLINSTVO tundry je chudobné
RASTLINSTVO tundry je chudobné. Rastú tam machy, lišajníky, trávy, kroviny a medzi nimi zakrpatené druhy vŕb a brezy, nižšie ako 1 m. Vo vnútrozemí Grónska a Antarktídy vystupuje pevný povrch len miestami z večného snehu. Vyskytujú sa na ňom iba machy a lišajníky. Rastliny v tundre sa prispôsobili drsným podmienkam. Sú nízke a majú plytké korene. Môžu využívať len najvrchnejšiu tenkú vrstvu pôdy, ktorá počas krátkeho leta rozmŕza. Rastú vo vankúšikovitých tvaroch, ktoré ich chránia pred silnými mrazmi. Flóra tundry je nepestrá. Rastliny sú plytko zakorenené, dosahujú vysoký vek, vzhľadom na pomalý rast (kríky až do 200 rokov). Smerom k hranici lesa prechádza tundra do lesotundry.

5 FAUNA Živočíchy sa pred chladom chránia hustými kožušinami – ľadový medveď, polárna líška, zajac snežný, tučniak los, sob. Alebo perím – hus snežná, sova snežná. Alebo hrubou vrstvou podkožného tuku – tuleň, mrož. Väčšina zvierat má bielu farbu. Maskuje sa tak na snehu pred nepriateľom.

6 Pôda Pôda polárnych oblastí je dlhodobo zamrznutá. V tundre v lete rozmŕza len tenká vrstva pôdy na povrchu. Tieto územia sú najmenej zaľudnené. Tundry sa využívajú na lov zveri a pasenie sobov. Sú bohaté na nerastné suroviny. Eskimáci a iní potomkovia pôvodných obyvateľov sú buď lovci, alebo pastieri. Tradične lovia kožušinovú zver, tulene, soby a ryby. Udomácnené soby využívajú ako hospodárske zvieratá. Poskytujú mäso, mlieko a kožu. Okrem toho ich zapriahajú do saní a jazdia na nich. V tundre je len málo trvalých sídel. Sú to malé sídla miestnych lovcov a pastierov. Eskimáci vedia stavať príbytky zo snehu, ktoré sa nazývajú iglu. V polárnych oblastiach vedci skúmajú prírodu. Vybudovali tam mnohé výskumné stanice.

7 OBRÁZKY

8

9 OTÁZKY V ktorom polárnom pásme sa nachádzajú tundry?
Subpolárne, polárne pásmo Akú má tundra flóru? Nepestrú BONUSOVÁ OTÁZKA Ako sa volá zamrznutá pôda? Permafrost

10 ĎAKUJEM ZA POZORNOST


Stiahnuť ppt "TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google