Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Výslovnosť.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Výslovnosť."— Prepis prezentácie:

1 Výslovnosť

2 Logopédi sa riadia istými kritériami:
→ do 3 rokov by dieťa malo správne vyslovovať hlásky n, m, p, h, t, k vo všetkých postaveniach v slove → medzi 3. a 4. rokom hlásky f, v, g, b, j, d vo všetkých pozíciách v slove → medzi 4. a 7. rokom všetky ostatné hlásky vo všetkých postaveniach v slove → najťažšie hlásky slovenského jazyka sú r, l, ale aj tzv. sykavky s, z, c, dz, š, ž, č, dž Väčšina detí dosiahne správnu výslovnosť najneskôr do 7. roka, potom už hovoríme o poruche výslovnosti (dyslálii).

3 Správna výslovnosť sa rozvíja dvoma spôsobmi:
Nepriame prístupy nevyžadujú od dieťaťa, aby opakovalo správnu výslovnosť, stačí, ak mu poskytujeme správny rečový vzor. Tieto metódy sú vhodné pre deti do 4 rokov, prípadne pri slabej SZ, poruchách reči a porozumenia, ... Priame prístupy vyžadujú od dieťaťa správnu výslovnosť, sú vhodné pre deti staršie ako 4 roky. Počas štruktúrovaných cvičení sa postupuje podľa vopred naplánovaného a zdôvodneného programu.

4 Ako učiť výslovnosť najťažších hlások
ostré (s, z, c, dz) a tupé sykavky (š, ž, č, dž) r, l s – š z – ž c – č dz – dž c – dz, č – dž

5 Postupnosť sluchové rozlišovanie lokalizácia hlásky nácvik výslovnosti
samostatne a v slabikách v slovách v podobných slovách lokalizácia hlásky na začiatku slova na konci slova v strede slova a vo všetkých pozíciách nácvik výslovnosti XXX – X – x v slabikách, x v slovách (na začiatku – na konci – v strede)

6 Sluchové rozlišovanie Z – Ž
Ak má dieťa problém so znelosťou (Z vyslovuje ako S, Ž ako Š), precvičujeme najskôr sluchové rozlišovanie týchto hlások (S – Z, Š – Ž). samostatne: Na obrázku je nakreslená včielka. Vieš, ako bzučí včielka? Bzučí ZZZ. Znova zopakujem ZZZ. A teraz krátko Z. Akú hlásku počujeme? Počujeme Z. Na ďalšom obrázku je nakreslený čmeliak. Ten tiež bzučí, ale trochu inak ako včielka. Čmeliak bzučí ŽŽŽ. Znovu zopakujem ŽŽŽ. A krátko Ž. Počujeme hlásku Ž. obr. včely obr. čmeliaka Ak má dieťa problém so znelosťou (Z vyslovuje ako S, Ž ako Š), precvičujeme najskôr sluchové rozlišovanie týchto hlások (S – Z, Š – Ž).

7 Sluchové rozlišovanie Z – Ž
v slabikách: D len počúva, priraďuje k obr. včely a čmeliaka hlásky na začiatku slabiky ZO, ŽE, na jej konci (u hlások Z a Ž nie, pretože dochádza k spodobovaniu), v strede AZE, IŽO v slovách Teraz ti pomenujem obrázky. Dobre počúvaj. Niekde počuješ Z, vtedy obrázok priraď včielke. Niekde počuješ Ž, vtedy obrázok priraď čmeliakovi. hláska na začiatku, na konci (!), v strede žihadlo, záhon, Žofia, ruže... v podobných slovách: koza, koža, vázy, váži

8 Lokalizácia hlásky Z – Ž
ukáž na obrázok, kde počuješ hlásku Z a Ž: ak na začiatku slova: O______ ak na konci slova: ______O ak v strede slova: ___O___

9 Nácvik výslovnosti Teraz už sám skúsiš napodobňovať včielku a čmeliaka: Na obrázku je nakreslená včielka. Vieš, ako bzučí včielka? Bzučí ZZZ. Teraz ty: ZZZ. A teraz krátko Z. Na ďalšom obrázku je nakreslený čmeliak. Ten tiež bzučí, ale trochu inak ako včielka. Čmeliak bzučí ŽŽŽ. Teraz ty: ŽŽŽ. A krátko Ž. Teraz budeme hovoriť slabiky. Ja poviem slabiku a ty ju po mne zopakuješ. obr. včely obr. čmeliaka

10 Nácvik výslovnosti Ak sa D výslovnosť Z a Ž nedarí, postupujeme takto:
hlásky Z, Ž vyvodíme z hlások S, Š pridaním hlasu (Z, Ž sú na rozdiel od S, Š znelé) Z: Usmej sa a zúbky priblíž k sebe. Špičku jazýčka daj za dolné zúbky. Teraz skús bzučať ako včielka ZZZ. Jazyk ti nemôže utiecť medzi zúbky. Ž: Vyskúšame napodobniť čmeliaka. Našpúľ ústa a zúbky priblíž k sebe. Špičku jazýčka opri o ďasienko za hornými zúbkami. Teraz skús bzučať ako čmeliak ŽŽŽ.

11 Ide vláčik, ide ťažko, vezie samých smiešnych šaškov: šaša Jaša, šaša Vaša, šaša Meša, Semeteša. Šašovia sa tešia, tešia... A s nimi sa teším tiež ja. Úloha Pripravte si nácvik výslovnosti hlások S a Š: D. Hevier: Šašovláčik

12 Nácvik výslovnosti S – Usmej sa a zúbky priblíž k sebe. Špičku jazýčka daj za dolné zúbky. A teraz skús syčať ako had. SSS. Jazýček ti nemôže utiecť medzi zúbky. Š – Našpúľ ústa a zúbky priblíž k sebe. Špičku jazýčka opri o ďasienko za hornými zúbkami. Teraz skús napodobniť vlak ŠŠŠ. Jazýček ti nemôže utiecť medzi zúbky.


Stiahnuť ppt "Výslovnosť."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google