Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Renesancia umení a remesiel

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Renesancia umení a remesiel"— Prepis prezentácie:

1 Renesancia umení a remesiel
Vitráže boli stredobodom záujmu umelcov Arts and Crafts Movement. Prvé vitráže boli vyrobené už v stredoveku, v období, v období, ktoré inšpirovalo vznik tohto hnutia. Vitráž na obrázku navrhol Louis Comfort Tiffany ( st.).

2 V roku 1970 Josiah Wedgwood vytvoril keramickú kópiu slávnej Portlandskej vázy, ktorá bola vyrobená približne v polovici storočia pravdepodobne v Alexandii. Originá je vyrobený z tmavomodrého skla, na ktorom sú naukladané figúrky z bieleho opálového skla. Antická figurálna scéna na váze plne vyhovovala vkusu z konca 18. storočia. Sériovo vyrábana kópia bola predzvesťou vzniku prvej vzorkovej formy v priemyselnej výrobe – umenia využitého v priemysle. Americá keramika okolo roku Zľava: Newcomb Potter, Rookwood Pottery a Van Briggle a Grueby Faience.

3 V roku 1859 navrhol Philip Webb pre Williama Morrisa dom nazvaný Red House ktorý sa stal vo Velkej Británii symbolom hnutia Domestic Revival. Architektúra vyjadruje snahu obnoviť staré hodnoty. Dom projektovaný Voyseym v Pyrford Common predstavuje jednu z množstva verzií cottage.

4 Strieborné hodiny približne z roku 1900, vyzdobené keltským motívom Cymric, ktorý špeciálne pre kolekciu predávanú londýnskou firmou Liberty vypracoval Archibald Knox. Jeho cínové výrobky mali svoj vlastný vzor – tudric. Elektronický budíček, ktorého design vytvoril Gino Valle v roku 1966 pre firmu Solari v Udine.

5 Stolová lampa z pracovne Dirka Van Erpa z roku 1910
Stolová lampa z pracovne Dirka Van Erpa z roku Nie je produkt priemyselnej výroby. Lampa Cobra, ktorú navrhol Enrique Franch Miret a ktorú vyrába od roku 1970 firma STOA v Barcelone.

6

7 Ford T z roku 1909 Motorka Cota 247 – design: L. Milá (1968) Porshe model Tapiro Sport (1972) Tatra 77

8 Večný kalendár –Enzo Mari(1967-firma Danese v Miláne)
Syntetizované rádio Autovox-Rudolf Bonett(1969). Gramorádio RR 126 Brion Vega-E.Castiglioni (1966)

9 Skrinka Matrioška (1998) – skupina Olgoj Chorchoj – Michal Froněk a Jiří Némeček
Knižnica “One Way or Another Way” (1993) – Ron Arad

10

11


Stiahnuť ppt "Renesancia umení a remesiel"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google