Diecézna škola viery 6. KŇAZSTVO Sviatosť posvätného stavu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Anjelské chóry.
Advertisements

“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Dobrý pastier Žalm 23 (veršovaná parafráza - MBKB)
Úcta a poslušnosť Boh chcel, aby sme si po ňom ctili svojich rodičov, ktorým vďačíme za svoj život, a ktorí nám odovzdali poznanie Boha. Sme povinní ctiť.
Symboly Ducha Svätého.
Dokument pápežskej Rady pre rodinu Príprava na manželstvo
OUTPLACEMENT – PRÍPRAVA NA HĽADANIE NOVÉHO PRACOVNÉHO MIESTA
Pracovný list 16. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
III. Riadny snem ZVLD SR o.z Nižná nad Oravou
PodpornÉ skupinkY pre smútiacich
Naučila som sa ....
STRED BIBLIE.
Krížová cesta detí /:Bol si tam, keď kríž ťažký niesol Pán:/
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Meno označuje - patróna - vzor - pomocník.
Ako čeliť Zlému.
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
Pracovný list 13. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
Oslava kresťanských tajomstiev
Duchovné rozlišovanie
MERANIE Krvného TLAKU V ZÁVISLOSTI OD VEKU a námahy
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Autor: Anetka Bednárová 8.C
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Pracovný list 1. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Najväčšia osobnosť v dejinách ľudstva bol Ježiš Kristus.
Partnerské vzťahy a rodina
Porušuje 1. Božie prikázanie
Odkaz Jána Pavla ll. rodinám.
Úcta k Panne Márii.
Tommy's Window Slideshow
Pracovný list 16. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Pracovný list 9. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
DUŠE V OČISTCI Mária Simma.
Tommy's Window Slideshow
Sv. Ondrej.
Buď napojený na Ježiša inak budeš mimo
Sv. omša za účasti detí
16. apríla 1927 v Bavorskom mestečku Marktl sa narodil?
Viem, čím budem a prečo Milan Cák 4 . B.
Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci
DIECÉZNA ŠKOLA VIERY 2.TÉMA BIRMOVANIE.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Pracovný list 9. kapitola BIBLIA PRE VŠETKÝCH 2018
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
PRED SVIATOSŤOU ZMIERENIA: 1. Modlím sa k  "Príď, Duchu Svätý, a pomôž mi, aby som spoznal svoje hriechy, úprimne ich oľutoval, vyznal a naozaj sa.
Vlak „život“ Pred časom som čítal knihu, v ktorej bol život prirovnaný k ceste vlakom. Je to výnimočne zaujímavé čítanie, pod podmienkou že ho správne.
Čo je Eucharistia? Čo je Sviatosť Oltárna? Čo je sväté prijímanie?
BOH Eucharistia Dobrý dar Eucharistia grécke slová Eu – dobrý
B. Bystrica – Badín 2014 konferencia o pastorácii rodín vo farnosti
Meno označuje - patróna - vzor - pomocník.
Korene viery v zmŕtvychvstanie v Starom zákone
DIECÉZNA ŠKOLA VIERY 3. TÉMA: EUCHARISTIA..
Ján Vojtaššák.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Tradície na Slovensku- KRSTINY
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
“Ja riadim tvoje kroky“
4. SVIATOSŤ POKÁNIA.
Jánove pašie Jn 18‒19 kompozícia jednotlivých scén:
Sviatosť manželstva Diecézna škola viery.
Naše svetlá (hviezdy) – SV. Cyril a sv. Metod
Diecézna škola viery 5. POMAZANIE CHORÝCH
Príbeh o anjeloch.
(I. 1.) Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, (II. 2.) i v Ježiša Krista, jeho jediného Syna, nášho Pána, (II. 3.) ktorý sa počal z Ducha.
Prepis prezentácie:

Diecézna škola viery 6. KŇAZSTVO Sviatosť posvätného stavu

Schéma katechézy 1. sviatosť posvätného stavu 2. kňazstvo podľa radu Árona a podľa radu Melchizedecha 3. biskup – kňaz – diakon 4. matéria, forma, vysluhovateľ, prijímateľ, nezmazateľný znak záver 5. praktické otázky

1. Sviatosť posvätného stavu vzájomné prepojenie a súlad siedmich sviatostí: 3+2+2 (začlenenie + uzdravenie + služba posväcovaniu a životu) ordo = stav; vysviacka = viac, než len ustanovenie... Je to existenciálna udalosť, „úprava“ identity... slov.: kňaz – odvodené od knieža, vodca... lat.: sacerdos – odvodené od sacrum donum = posvätný dar gr.: hiereus – hieros znamená svätý, posvätný

2. ...podľa radu Árona a podľa radu Melchizedecha áronské kňazstvo: Mojžišov brat, Léviho kmeň... úloha: prinášať obety a organizovať kult ceremoniálne kňazstvo Melchizedek: kňaz Salema, „priniesol chlieb a víno“ (Gn 14,18) Ž 110,4: JKR kňaz podľa radu Melchizedechovho Melchizedech: chlieb a víno, výklad Abrahámovho víťazstva, požehnáva porov. Ž 40,7-8; Oz 6,6 kresťanstvo spočíva na Novej zmluve, ktorej základom je odpustenie hriechov, viera a poznanie Pána (porov. Hebr 10 – 11)

Dôsledky rozlišovania áronského a Melchizedechovho kňazstva praktické dôsledky pre duchovný život zvnútornenie kultu: najkrajšia bohoslužba je služba Bohu celým srdcom, v otvorenosti voči bratom a sestrám celý náš život má byť kultom Tento ľud ma uctieva perami, ale ich srdce je ďaleko odo mňa. (Mk 7,6; porov. Iz 29,13) Kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce. (Mt 6,21) Boh je duch a tí, čo sa mu klaňajú, musia sa mu klaňať v Duchu a v pravde. (Jn 4,24)

3. Biskup – kňaz – diakon iba Ježiš Kristus je pravý kňaz NZ, ostatní veriaci sú jeho služobníci s dvojakou účasťou na jeho kňazstve: spoločné (krstné) kňazstvo služobné (hierarchické) kňazstvo

Episkopát 12 apoštolov: nie kmene Izraela, ale plnosť apostolos = poslaný kritériá: očité svedectvo, normatívna pozícia kolégia apoštolov vkladanie rúk, konsekračná modlitba dar Ducha Svätého: viesť a brániť Cirkev, preferencia chorých, chudobných a núdznych ohlasovanie, vzor stáda, stotožniť sa s Kristom, život za veriacich podstatná úloha: jednota diecézy; k tomu: plnosť moci a jurisdikcie jednota s pápežom a kolégiom biskupov

Presbyterát a diakonát možno sz-model (Sk 4,8), ale ustanovenie: od apoštolov presbyteri vždy podriadení biskupom Tridentský snem bránil kňazstvo (nezmazateľný znak) a Eucharistiu rozmanité kňazské služby opis ustanovenia diakonov: Sk 6; nie na kňazstvo, ale na službu rozličné služby (nižšie a vyššie svätenia)

Matéria a forma vysviacok matéria biskupskej, kňazskej a diakonskej vysviacky: vkladanie rúk na hlavu svätenca forma: príslušná konsekračná modlitba, ktorou sa vyprosuje milosť Ducha Svätého a darov príslušných službe, pre ktorú je kandidát svätený vysviacka: predstavenie kandidáta (kandidátov), príhovor biskupa, otázky kladené kandidátom, litánie k všetkým svätým doplňujúce obrady: biskup: krizma, evanjeliár, prsteň, mitra, palica kňaz: paténa a hostia, kalich a víno diakon: kniha evanjelií

Vysluhovateľ a prijímateľ vysluhovateľom ... je konsekrovaný biskup (kán. 1012) prijímateľ: pokrstený muž (vysviacka žien nie je možná) na posvätný stav nejestvuje nárok celibát pre Božie kráľovstvo výnimka: aj ženatý muž (východné katolícke cirkvi) neporušená viera, správny a trvalý úmysel zasvätiť sa Božej službe, nevyhnutné vzdelanie, dobrá povesť, mravný a čnostný život, fyzické a psychické danosti (kán. 1026-1032)

Nezmazateľný znak, v osobe Krista Hlavy, v mene Cirkvi vysviacka = konsekrácia; nielen určenie, ustanovenie... (kán. 1008) vysviacka: raz a navždy, nemožno opakovať, je možné zakázať vykonávanie, nehodnosť neprekáža platnosti (ak kňaz má úmysel) v osobe Krista Hlavy: v službe vysväteného služobníka je prítomný Kristus ako Hlava, Pastier, Veľkňaz, Učiteľ prítomnosť Krista sa stáva viditeľnou v mene celej Cirkvi: biskup, kňaz, diakon nie sú delegátmi Cirkvi, ale jej súčasťou. Konajú v mene Cirkvi a spolu s ňou; sú služobníkmi Krista, ale aj Cirkvi.

Záver Matthias Josef Scheeben /+1888/, Tajomstvá kresťanstva: Ako je slnko vo vzťahu k zemi, tak je Ježiš Kristus pre ľudí... Ja všetko pritiahnem k sebe (Jn 12,32) Kristovo kňazstvo nie je úrad, ale prvok, na ktorý sa máme napojiť a dať Bohu chválu, po akej On túži...

Praktické otázky kompetencie biskupa, kňaza, diakona môžu aj laici vykonávať funkcie vyhradené kňazom a diakonom? „nepotrebujem kňazov, ani kostol, pomodlím sa sám v prírode...“(?) je dnes potrebný kňaz, keď máme psychológov, psychiatrov, terapeutov...? OBRÁTENE: prosba kňazov na adresu rodičov: Pamätajte, že prvým seminárom povolaní je rodina.