Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko"— Prepis prezentácie:

1 Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko
Plán S a OpenAIRE Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko

2 Obsah Čo je cOALition S a Plán S? 10 princípov
Vybraný feedback OpenAIRE na Plán S Reakcia veľkých vydavateľov a financovateľov výskumu

3 Čo je cOALition S? Je konzorcium založené Európskou radou pre výskum a národnými výskumnými agentúrami a financovateľmi z 12 európskych krajín (Rakúsko, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Poľsko Slovinsko, Švédsko, UK) a 3 medzinárodnými organizáciami (Gates foundation, European Foundation Centre, Wellcome Trust)

4 Čo je Plán S? „S“ znamená „šok (z angl. shock)“
Iniciatíva vedeckého publikovania formou otvoreného prístupu, ktorú uvidla do činnosti Science Europe 4. septembra 2018 Plán vyžaduje od vedcov, ktorí pracujú pre štátom financované výskumné organizácie, aby publikovali ich prácu v OA repozitároch a časopisoch do 2020

5 10 princípov „Po 1. januári 2020 vedecké publikácie, ktoré sú výsledkom výskumu financovaného z verejných grantov alebo Európskou radou pre výskum, musia byť publikované vo vyhovujúcom Open Access časopise alebo na Open Access platforme.“

6 01 Autorom sú zachované ich autorské práva k publikáciám bez obmedzenia. Všetky publikácie musia byť publikované pod otvorenou licenciou, najlepšie Creative Commons Attribution License CC BY. Vo všetkých prípadoch by uplatňovaná licencia mala spĺňať požiadavky vymedzené v Berlínskej deklarácií.

7 02 Poskytovatelia finančných prostriedkov spoločne zabezpečia vytvorenie pevných kritérií a požiadaviek na služby, ktoré musia poskytovať vysokokvalitné časopisy s otvoreným prístupom a platformy s otvoreným prístupom, ktoré sú v súlade s týmito požiadavkami.

8 03 V prípade, že takéto vysokokvalitné časopisy alebo platformy s otvoreným prístupom zatiaľ neexistujú, poskytovatelia finančných prostriedkov koordinovane poskytnú stimuly na ich zriadenie a podporu. V prípade potreby sa poskytne podpora aj pre chýbajúcu infraštruktúru.

9 04 Tam, kde to prichádza do úvahy, poplatky za publikovanie v otvorenom prístupe sú financované poskytovateľmi finančných prostriedkov alebo univerzitami, nie jednotlivými výskumnými pracovníkmi. Všetci vedci by mali byť schopní zverejniť prácu v otvorenom prístupe, aj keď ich inštitúcie majú obmedzené prostriedky.

10 05 Keď sa uplatňujú publikačné poplatky za otvorený prístup, ich financovanie je štandardizované a limitované (v rámci Európy).

11 06 Poskytovatelia finančných prostriedkov požiadajú univerzity, výskumné organizácie a knižnice o zosúladenie svojich politík a strategií, najmä s cieľom zabezpečiť transparentnosť.

12 07 Vyššie uvedené zásady sa vzťahujú na všetky typy vedeckých publikácií, avšak je jasné, že časový harmonogram na dosiahnutie otvoreného prístupu pre monografie a knihy môže byť dlhší ako od 1. januára 2020.

13 08 Význam otvorených archívov a repozitárov pre hosťovanie výsledkov výskumu je uznaný z dôvodu ich dlhodobej funkcie archivovania a ich potenciálu pre inováciu.

14 09 „Hybridný“ model publikovania nie je v súlade s uvedenými princípmi.

15 10 Poskytovatelia finančných prostriedkov budú monitorovať dodržiavanie pravidiel a sankcionovať ich nedodržiavanie.

16 OpenAIRE privítalo nasledovné aspekty
Odporúčanie, že repozitáre majú byť v súlade s OpenAIRE Uznanie rozdielnych ciest a to najmä ukladanie vedeckých článkov v OA repozitároch Požiadavka na transparentnosť výdavkov a poplatkov za účelom podpory časopisov a platforiem Zámer cOALition S spoločne podporovať mechanizmy na zriadenie OA časopisov, platforiem, infraštruktúr atď. Definícia požiadaviek pre individuálne publikácie a pre časopisy, repozitáre atď. iniciujú dobrý smer pre budúcnosť

17 Vybraný feedback OpenAIRE na Plán S
Poplatky: Férové a primerané APC (fair and reasonable) – nepresný termín Licencie: Vyžadovanie otvorených licencií, iba odporúčanie CC licencií, nemalo by sa (nepresné vyjadrenie) používať ND, repozitár pod CC BY? OA repozitáre Využívanie Zenodo

18 Reakcia veľkých vydavateľov
„Naše časopisy môžeme prehodiť (na OA) iba vtedy, ak to všetci podpíšu. Takže najprv obehnite celý svet a vráťte sa o 20 rokov – potom sa môžeme znovu rozprávať.“ Robert-Jan Smits (EK, osobitný poradca pre OA a inovácie)

19 Reakcia financovateľov výskumu v Európe
Niektorí financovatelia výskumu si myslia, že Plán S zachádza priďaleko „My a mnohé nemecké organizácie si myslíme, že by sme nemali byť taký normatívny ako plán S.“ Wilhem Krull, generálny tajomník nadácie VW „Časový harmonogram je príliš tesný“ Estónska rada pre výskum

20 Silvia Horáková silvia.horakova@cvtisr.sk
Ďakujem za pozornosť! Silvia Horáková


Stiahnuť ppt "Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google