Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Zjednotenie a krása fyziky

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Zjednotenie a krása fyziky"— Prepis prezentácie:

1 Zjednotenie a krása fyziky
Žilina, Zjednotenie a krása fyziky Ivan Melo Katedra fyziky, FElT, Žilinská univerzita

2 Platón: cieľom vzdelávania je naučiť nás milovať to, čo je krásne
(Republika, 375 pr. Kr.)

3 Óda na Grécku urnu John Keats:
"Krása je pravda, pravda krása," – to je všetko, čo poznáš na zemi a všetko, čo potrebuješ poznať Jesus Zamora Bonilla rozdeľuje vedcov a filozofov vedy na 1. Platonisti (konečné vysvetlenie vesmíru musí obsahovať krásu) 2. Skeptici (veda nemá nič do činenia s krásou) Fyzici častíc a matematici Ostatní vedci

4 Stúpenci krásy Krása rovnako dôležitá ako pravda
Henri Poincare: “Vedec neskúma prírodu, pretože to je užitočné. Skúma ju, pretože ho to baví a baví ho to preto, pretože tam je krása.” Richard Feynman: “Pravdu spoznáte podľa jej krásy a jednoduchosti. Zvyčajne z nej dostanete viac než do nej vložíte” Frank Wilczek: “Mojou celoživotnou snahou bolo sformulovať krajšie zákony.” Hermann Weyl: “Vždy som sa snažil zjednotiť pravdu s krásou, ale keď som si musel vybrať medzi nimi, zvyčajne som si vybral krásu” Paul Dirac: “Je dôležitejšie, aby v rovniciach bola krása, než aby boli v zhode s experimentom” Krása rovnako dôležitá ako pravda Krása dôležitejšia ako pravda?

5 Kritériá krásy Frank Wilczek:
1. Produktivita: “Z rovnice dostanete viac, než ste do nej vložili." Teória je tým krajšia, čím viac javov dokáže vysvetliť pri čo najmenšom počte rovníc. 2. Symetria. Podľa Wilczeka je to zmena bez zmeny. “Urobíte zmenu v zákone, ktorá by ho mohla zmeniť, ale nezmení.”

6 Kruhová symetria a Newtonova teória
Kepler: obežné dráhy planét nie sú kruhové! Gréci: obežné dráhy sú kruhové Newtonov gravitačný zákon Dôležitá lekcia: kruhová symetria sa netýka obežných dráh (teda riešení gravitačného zákona), ale zákona samého.

7

8 Anomálna precesia perihélia Merkúru
Čierne diery Všeobecná teória relativity

9 Maxwellove rovnice elektrina optika magnetizmus

10 Mendelejevova periodická tabuľka

11 19 voľných parametrov (hmotnosti častíc a sila 3 interakcií)

12 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

13 Supersymetrie Superstruny
S. Weinberg: It’s just a guess, but I think that we’ll get to the final theory. And that will be really quite a remarkable turning point in the intellectual history of the human race Supersymetrie Superstruny E8 teória Garrett Lisi

14 Okno gotickej katedrály
Jackson Pollock: Rytmus jesene Philip Ball: “podľa Platóna práve nedostatok symetrie (a teda zrozumiteľnosti) upiera umeniu prístup ku skutočnej kráse.”

15 Okno gotickej katedrály
Garrett Lisi: E8 teória

16

17 Artistic beauty Joachim Schummer: by redefining beauty as symmetry one deviates from the dominant tradition in artistic theory. “There’s a reason why our galleries are not filled with paintings of perfect spheres”. Ernst Gombrich said that too much symmetry ensures that “once we have grasped the principle of order ... it holds no more surprise”. Artistic beauty, Gombrich believed, relies on a tension between symmetry and asymmetry. Philip Ball adds “the field of physics has always been heir to Platonism – the mystical conviction of an orderly cosmos. ... for Plato it was precisely art’s lack of symmetry (and thus intelligibility) that denied it access to real beauty. Art was just too messy to be beautiful.”


Stiahnuť ppt "Zjednotenie a krása fyziky"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google