Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia:. Veronika Valentíková & Lenka Cabanová 2005/2006

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Prezentácia:. Veronika Valentíková & Lenka Cabanová 2005/2006"— Prepis prezentácie:

1 Prezentácia:. Veronika Valentíková & Lenka Cabanová 2005/2006
Kambodža Prezentácia:. Veronika Valentíková & Lenka Cabanová 2005/2006

2  Úvod Starobilé chrámy, ľudoprázdne pláže, mohutné rieky, nekonečné lesy… a (s výnimkou Angkoru) iba hŕstka turistou. Kambodža sa prebúdza k životu po niekoľko desiatkach vojen a izolácii, kedy sa stala symbolom krutosti, utečencov, chudoby a politickej nestability. Magické chrámy Angkoru znova lákajú návštevníkov a Kambodža sa tak definitívne vracia na turistickú mapu juhovýchodnej Ázie. Kambodža – nástupnícky štát mocného impéria Červených kmérov vládnucich na území väčšom, než má dnešný Vietnam, Laos a Thajsko dohromady – sa môže pochváliť bohatou kultúrou, hlavným mestom s koloniálnou architektúrou z francúzskeho obdobia a nádhernou prírodou. Mier tu síce netrvá dlho je však relatívne stabilný a turistický ruch sa postupne rozvíja. V súčasnej dobe pomaly dobieha susedný Vietnam. Nesmieme však zabudnúť dodať, že kruté obdobia poznačili rozvoj tejto krajiny a Kambodža obsadzuje prvé miesta vo svete v počte nakazených a umierajúcich ľudí na choroby tretieho sveta.

3 Rozdelenie: História Kmérskej ríše Pol Potova genocída

4 História Kmérskej ríše Angkor, Kambuja alebo jednoducho Kmérska ríša nadobudla význam samostatného štátu už v deviatom storočí nášho letopočtu. Vtedy sa Kméri pod vedením Jayavarmana II. oslobodili spod nadvlády Jávskej ríše. Jayavarman sa nechal brahmským mníchom korunovať za boha-kráľa a položil tým základy v budúcnosti mocného a vplyvného impéria. Podobne ako on, aj jeho nasledovníci svojou neobmedzenou autoritou zvládali vedenie veľkého počtu ľudí, ktoré im umožnilo vybudovať pokročilú a prosperujúcu poľnohospodársku spoločnosť. Systém zavodňovacích kanálov a jednoduchých hydraulických zariadení umožňoval zber úrody až trikrát do roka. Vznikla tak dostatočná nadvýroba potrebná k rozmachu stavebných prác v hlavnom meste. V nasledovných storočiach sa k hinduizmu ako hlavnému náboženstvu sa pripojil aj budhizmus.

5 Pol Potova genocída Od 1970 do 1975 – za 5 rokov jeho vlády zomrelo približne – ľudí (spolu s Hitlerom a Musolinim patrí k najväčším despotom v historií)

6 Geografia Štátne zriadenie: konštitučná monarchia Hlavné mesto: Pnom Penh, obyv. Rozloha: km2 Počet obyv.: (1997) Hustota zaľudnenia: 57,9 obyv./km2 Úradný jazyk: khmérčina Mena: riel (1 riel = 100 senov) Štátny sviatok: 9. nov. (Deň nezávislosti) Rasové a národnostné zloženie: Kméri (89 %), Vietnamci (7 %), Číňania (2 %), Thajčania (1 %), iné (1 %) Náboženstvo: štátne náboženstvo je budhizmus; budhizmus (92 %), islam, (suniti 2,4 %), iné (5,6 %) Urbanizácia: 22 % Priemerná dĺžka života: 54 rokov Dojčenská úmrtnosť: 167 ‰ Analfabeti: 65 % Nezamestnanosť: bez údajov(neoficiálne dáta 30–70 %) HDP: 300 USD/obyv.

7 Dôležité informácie pre návštevníkov
Dôležité informácie pre návštevníkov!!! Povinné očkovania: -žiadne pri priamom prílete z Európy;       (pobyt výlučne vo veľkých mestách a turistických centrách s európskymi štandardmi)  -   proti ŽLTEJ ZIMNICI pri pricestovaní z infekčných oblastí Odporúčané očkovania: TETANUS, DIFTÉRIA, HEPATITIS A, POLIO Odporúčané očkovania pri zvýšenom riziku: TÝFUS, HEPATITIS B, BESNOTA, JAPON. ENCEFALITÍDA

8 Malária: Výskyt malárie:       celoročne;       • vysoké riziko vo väčšine častí krajiny, extrémne vysoké na severe a západe (pohraničná oblasť s Thajskom a Laosom - multirezistencie !);       • stredné riziko na juhovýchode, v ryžových oblastiach okolo Tonle Sap, Siem Reap a v roztrúsených chrámoch Angkor Wat;       • žiadne, resp. nízke riziko v a okolo Phnom Penhu. Predchádzanie malárii:         Zodpovedná ochrana proti komárom vo večerných a nočných hodinách znižuje výrazne riziko nakazenia maláriou. Ako doplnok je evtl. odporúčaná medikamentózna chemoprofylaxia, avšak len po lekárskom odporúčaní.

9 ČREVNÉ INFEKCIE: Riziko HNAČKOVÝCH OCHORENÍ v celej krajine; CHOLERA nebola už dlhšiu dobu hlásená. Venovať pozornosť hygiene pri zaobchádzaní s potravinami a pitnou vodou.       HORÚČKA DENGUE: Chrípke podobné vírusové ochorenie. Vysoké riziko prenosu počas obdobia dažďov (máj-október). Počty ochorení boli už pred samotnou sezónou nezvyčajne vysoké. Je potrebné dbať na dôslednú ochranu pred cez deň aj v noci aktívnym bodavým hmyzom.       SLINTAČKA A KRÍVAČKA: Táto zvieracia nákaza je v Kambodži značne rozšírená. S miestnymi výskytmi treba vždy počítať. Samotní ľudia ochorejú zriedkavo, môžu však vírus preniesť na iné zvieratá. Vyhýbať sa kontaktom so zvieratami.       BESNOTA: Moderné očkovacie látky a imunoglobín sú v krajine ťažko dostupné. Cestujúci s predpokladaným rizikom styku so zvieratami by mali byť preventívne zaočkovaní.       Medicínske zásobovanie je v celej krajine zvlášť nedostatočné. Odporúča sa zodpovedajúco vybaviť cestovnú lekárničku a poistenie liečebných nákladov v zahraničí (s krytím nákladov na spätný letecký transport).

10 AIDS/HIV Každú hodinu je v Kambodži nakazený jeden človek vírusom HIV.
Každú hodinu v Kambodži ďalší človek zomrie na AIDS. Každú hodinu sa v Kambodži v dôsledku HIV/AIDS z dieťaťa stáva sirota.

11 Ďakujeme za Vašu pozornosť.
Koniec prezentácie:. Ďakujeme za Vašu pozornosť.


Stiahnuť ppt "Prezentácia:. Veronika Valentíková & Lenka Cabanová 2005/2006"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google