Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
Miroslava Kmeťová Romana Maľová Zuzana Lichá Michaela Gáliková 2010
2
Chlieb a jeho základné vlastnosti
Chlieb sa vyrába bežne na celom svete, no rozdiely medzi našimi druhmi chleba a chlebom vyrábaným v iných štátoch sú dosť veľké. Za hlavné druhy môžeme považovať ražno-pšeničný a pšenično-ražný a pšeničný chlieb.
3
Suroviny na výrobu chleba
Pšenica Na Slovensku patrí pšenica medzi tradičné obilniny. - Pšenica špaldová Ľuľok zemiakový Pôvodnou oblasťou výskytu zemiakov sú podhorské a horské oblasti Ánd v dnešnom Peru. V súčasnosti sa pestuje takmer na celom svete s výnimkou trópov, arktických a subarktických oblastí.
4
Materskou krajininou tejto plodiny je Čína
Ryža Materskou krajininou tejto plodiny je Čína - Červená ryža - Ryža guľatozrnná natural - Ryža dlhozrnná natural - Ryža pestrofarebná Jačmeň nahý V súčasnosti je štvrtou najpestovanejšou obilninou na svete.
5
Pohánka V Rusku sa bežne konzumuje ako príloha. Pohánkové cestoviny sú známe aj v Taliansku, Francúzsku a Slovinsku. Raž Ovos ovos
6
Druhy chleba - Miešaný chlieb - Sendvič - Toastový chlieb
Druhy chleba vyrábané na Slovensku: bežné konzumné druhy chleba, výberové druhy chleba, doplnkové druhy chleba. - Miešaný chlieb - Sendvič - Toastový chlieb - Ražný chlieb
7
- Cibuľový chlieb - Orechový chlieb - Ženský chlieb - Ryžový chlieb
U nás možno úzkoprofilovým tovarom, u našich juhozápadných susedov celkom bežným sortimentom. Ide o miešaný ražný chlieb tmavšej farby s prísadou upraženej cibuľky - Orechový chlieb - Ženský chlieb - Ryžový chlieb
8
- Slnečnicový chlieb - Olivový chlieb
Ďalší z radov BIO produktov so šťavnatou chuťou. Obsahuje celé slnečnicové jadierka. Pochádza zo slnečných južných oblastí. - Olivový chlieb S touto špeciálnou lahôdkou v chlebovom sortimente si prinesiete domov kúsok Stredozemného mora. Má nezabudnuteľnú ovocnú vôňu olivového oleja a mierne pikantnú chuť čiernych olív. - Športový chlieb
9
V jadre našej práce sme sa zamerali najmä na tieto oblasti :
- Konzumácia chleba - Skúsenosti s chlebom v zahraničí - Kvalita chleba - Špeciálne druhy chleba - Domáci chlieb
10
Vzorka verejnosti Oslovili sme: 54 ľudí
Pomer žien a mužov : približne 1:1 Vekové kategórie: - muži do 20 rokov muži od 21 do 30 rokov muži od 31 do 50 rokov muži nad 50 rokov ženy do 20 rokov ženy od 21 do 30 rokov ženy od 31 do 50 rokov ženy nad 50 rokov
11
Konzumácia chleba konzumácia chleba – 100 % Chuť chleba
Tmavý / svetlý chlieb Mesto / vidiek Viete si predstaviť život bez chleba? 75% mužov, 92% žien nie
12
Graf percentuálne vyjadruje približne ako často konzumujeme chlieb
- konzumácia chleba denne - 64% - konzumácia chleba viackrát za deň – 14% - konzumácia chleba približne každý druhý deň – 17% - konzumácia chleba menej ako každý druhý deň – 5%
13
Skúsenosti s chlebom v zahraničí
- Až 89,3% mužov a 80,8% žien malo možnosť ochutnať chlieb aj v zahraničí. - Zahraničný chlieb chutí viac ako slovenský len necelým 30% populácie. „Všade dobre, doma najlepšie.“
14
A v ktorej krajine chutil našim respondentom chlieb najviac?
Pohlavie/ krajina muži ženy spolu % Veľká Británia 1 2,2 Grécko 4 6 10 22.2 Taliansko 2 9 Chorvátsko 8 17 37,6 Španielsko 4,5 USA Rusko Susedné štáty 5 13,3 iné A v ktorej krajine chutil našim respondentom chlieb najviac? Chorvátsko (37,6%) Grécko (22,2%) Susedné štáty (13,3%) Taliansko (9%) Španielsko/Rusko (4,5%) Poradie krajín zároveň zodpovedá aj výsledkom prieskumov mnohých cestovných kancelárií, v ktorých sa uvádza, že práve tieto dovolenkové destinácie navštevujeme najviac.
15
Kvalita chleba - finty výrobcov - Zloženie si číta 61.5% žien, 17 % mužov ,2% opýtaných dôveruje kvalite chleba - cca 1/5 už objavila v obchode plesnivý chlieb - kvalite chleba viac dôverujú tí, čo nakupujú v menších obchodoch
16
Špeciálne druhy chleba
Dostupnosť tohto chleba v zahraničí Dostupnosť tohto chleba na Slovensku Cca 33% resp. si myslí, že je dostupný Cena
17
Domáci chlieb 31,5% resp. si pečie doma chlieb Je zdravší? Chutnejší?
65% resp. rado experimentuje s druhmi a surovinami
19
Ďakujeme za pozornosť
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.