Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C."— Prepis prezentácie:

1 Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C

2 Arktída

3 - Arktída je oblasť okolo severného pólu Zeme, oproti Antarktíde, ktorá sa nachádza v okolí južného pólu. Arktída zahŕňa Severný ľadový oceán (obklopuje severný pól) a časti Kanady, Grónska (súčasť Dánska), Ruska, USA (Aljaška), Islandu, Nórska, Švédska a Fínska. - Arktická oblasť sa skladá z ľadom pokrytého oceánu (niekedy je považovaný za severné rameno Atlantického oceánu)obklopeného permafrostom bez stromov. V posledných rokoch poklesol nárast morského ľadu. Život v Arktíde zahŕňa organizmy žijúce v ľade, zooplanktón, fytoplanktón, ryby, morské cicavce, vtáky, zvieratá žijúce na pevnine, rastliny a ľudí. - Arktída je unikátnou oblasťou medzi ekosystémami Zeme. Kultúry sa tu adaptovali na extrémne studené podmienky života. - V súčasnosti sa arktická oblasť kvôli globálnemu otepľovaniu zmenšuje. Jednou z hlavných príčin tohto zmenšovania je strata morského ľadu. Predpokladá sa, že k úplnému roztopeniu morského ľadu dôjde medzi rokmi 2040 a 2100. -Nedá sa určiť najväčší vrch keďže sa nachádza prevažne na mori.

4

5 - Arktická klíma je charakteristická studenými zimami a chladnými letami. Zrážky sa väčšinou prejavujú vo forme snehu. Ročné zrážky sú menej ako 50 cm. Priemerné zimné teploty sú okolo −40 °C, pričom najnižšia nameraná teplota bola −68 °C. Pobrežná arktická klíma je ovplyvňovaná oceánom, čo je dôvodom vyšších teplôt a častejšieho sneženia ako vo vnútorných oblastiach. - Arktída je oblasťou tundry. Darí sa tu krom, tráve, bylinám, lišajníkom a machom. Stromy tu nerastú, len v najteplejších oblastiach môžu kry dosiahnuť výšku dvoch metrov. V chladnejších oblastiach je Arktída bez porastu. Čo sa týka zvierat, žije tu napríklad polárny zajac, lumík, pižmoň severský a sob. Medzi dravce patrí líška a vlk, medveď biely. Medzi morské cicavce patrí tuleň, mrož a niekoľko druhov veľrýb Nachádzajú sa tu rozsiahle zdroje plynu, ropy a minerálov a zásobáreň asi jednej pätiny pitnej vody na svete. Významný je tu rybolov a vzrastá aj počet turistov, pretože ide o jednu z posledných neprebádaných oblastí na svete. Pôvodným obyvateľstvom sú Inuiti, ktorí vytlačili z územia tzv. Tunitov.

6

7

8 Antarktída

9 - Antarktída alebo zastarano Antarktis (z gréčtiny, to je „opak Arktídy“, resp. „protiľahlá voči Arktíde“) je najjužnejší svetadiel nachádzajúci sa okolo južného pólu Zeme. Je takmer celá trvalo zaľadnená a zaberá plochu 13,2 mil. km². Obklopujú ju okrajové moria Atlantického oceánu, Tichého oceánu a Indického oceánu. Je to najchladnejší svetadiel, má spomedzi všetkých svetadielov najväčšiu priemernú nadmorskú výšku (2 280 m n. m.) a najnižšiu priemernú vlhkosť vzduchu. Nemá žiadne stále obyvateľstvo. Antarktída je medzinárodnou oblasťou (Antarktída je nedotknuteľná od roku 1959 a nebude nikdy nikomu patriť. Je to neutrálne pásmo, kde sa nemôže vyvíjať vojenská technika a nesmú sa konať jadrové skúšky alebo skúšky zbraní. Táto zmluva chráni aj živočíchy a zakazuje lovenie tuleňov a veľrýb. Prirodzene ochraňuje aj faunu) , iba na ostrovoch majú niektoré štáty meteorologické alebo rybárske základne. - Antarktída má niekoľko svojich prvenstiev. Je to najchladnejší, najhornatejší, najjužnejší a najveternejší kúsok našej matky zeme. Z 90% je pokrytý ľadom

10

11 - Kedysi bola Antarktída miestom s obrovským nerastným bohatstvom a so zvieratami, ktorých lov prinášal obrovské zisky. Napríklad od roku 1904 (Nóri vynašli strieľajúcu harpúnu) do roku 1966 bolo v moriach okolo Antarktídy zabitých neuveriteľných veľrýb. Toto lovenie neprestalo ani dnes. Rybárske člny, prevažne japonské, každoročne ulovia asi tristo veľrýb. Antarktída v sebe ukrýva aj obrovské nerastné bohatstvo uhlia, ropy a minerálov. Od roku 1991 je však akákoľvek ťažba našťastie zakázaná. - Podnebie tohoto kontinentu je veľmi suché (150 – 200 mm zrážok ročne), čiže drvivú väčšinu územia tvorí polárna púšť. Taktiež tu bola nameraná aj najnižšia teplota na Zemi, konkrétne −89,2 °C, ktorú namerali na ruskej (vtedy sovietskej) výskumnej stanici Vostok. Sú tu dve ročné obdobia, dlhá a studená zima a krátke (max. 1 mesiac), studené (max. denné teploty do 7 °C) leto.

12

13 - Arktída zaberá územie okolo severného pólu a Antarktída zas územie okolo južného pólu. Aj jej názov, ktorý pochádza z gréčtiny prezrádza, že je Arktíde protiľahlá. - Prvým dobyvateľom severného pólu bol Robert Peary v roku O dva roky Roald Amundsen dosiahol južný pól. - Arktída je územie patriace až ôsmym štátom, Antarktída nepatrí nikomu. Nesmie sa na nej ťažiť a loviť. Arktída je pritom ozajstnou zásobárňou nerastných surovín a miestom vhodným na rybolov. - Typickým živočíchom Antarktídy je tučniak, ktorý má prednosť aj na cestách. Arktídu zas vystihuje ľadový medveď. - Obe, aj keď tak rozdielne krajiny, sú najchladnejšími miestami na zemi vôbec. - Prechádzajú nimi všetky poludníky a vyskytujú sa polárne noci a dni.

14

15 Zdroje

16 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Arktída a Antarktída Marek Kopecký IV.C."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google