Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Využitie ultrazvuku v medicíne

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Využitie ultrazvuku v medicíne"— Prepis prezentácie:

1 Využitie ultrazvuku v medicíne
Dominik Chammout

2 Čo je ultrazvuk ? Ultrazvuk je mechanické vlnenie.
Tieto vlny nedokáže náš sluch zachytiť. Najnižšia frekvencia ultrazvuku je 20kHz. Ultrazvuk sú mechanické kmity. Tieto vlny nedokáže náš sluch zachytiť. Najnižšia frekvencia ultrazvuku je 20kHz.

3 V medicíne.. Ultrasonografia
Najčastejšie sa používa sa pri gynekológii a gastrológii. Ultrazvukové vlny prechádzajú telom ale odrážajú sa od jednotlivých orgánov. Prvé využitie v roku 1944 ale iba terapeutické. Ultrasonografia Najčastejšie sa používa sa pri gynekológii a gastrológii. Ultrazvukové vlny prechádzajú telom ale odrážajú sa od jednotlivých orgánov. Odrazené vlny možno previesť do formy obrazu čo sa už klasicky zobrazuje na monitore.  Mäkké tkanivá sa chovajú ako tekutina takže sa na monitore zobrazia priehľadne. Prvé využitie v roku 1944 ale iba terapeutické. Využitie v pôrodníctve od 70.rokov min. storočia

4 Ultrazvuk v gastrológii
Realizuje sa v ľahi na lôžku. Pri mnohých ultrasonografických vyšetreniach v gastrológii je postačujúce lačnenie po dobu 8hodin pred vyšetrením. Vyšetrenie trvá od 5 do 25 minút. Realizuje sa v ľahi na lôžku aby bol vyšetrovany objekt v pokoji. Pri mnohých ultrasonografických vyšetreniach v gastrológii (napr. žlčník, žalúdok, pankreas) je postačujúce lačnenie po dobu 8hodin pred vyšetrením, pri vyšetreniach napr. močových ciest naopak potrebujete veľa piť. „Napitý“ močový mechúr kladne ovplyvňuje zretelnosť orgánu na monitore. Vyšetrenie trvá od 5 do 25 minút v závislosti od prehľadnosti.

5 Prenatálna diagnostika
Umožňuje prezrieť a skontrolovať plod v maternici ešte predtým ako sa narodí. Vyšetrenie ultrazvukom patrí k prenatálnej diagnostike ktorá sa teší veľkej obľúbenosti vďaka relatívnej dostupnosti a presnosti. Umožňuje prezrieť a skontrolovať plod v maternici ešte predtým ako sa narodí čo z neho vytvára

6

7

8 K nepresnosti dochádza pri USG aj v dalšich prípadoch.
Gél spájaný s týmto vyšetrením sa používa na lepšie kĺzanie ultrazvukovej sondy a zabezpečuje prenos ultrazvukových vĺn cez kvapalinu. K nepresnosti dochádza pri USG aj v dalšich prípadoch. Gél spájaný s týmto vyšetrením sa používa na lepšie kĺzanie ultrazvukovej sondy a zabezpečuje prenos ultrazvukových vĺn cez kvapalinu pretože vzduch je pre presné šírenie ultrazvukových vĺn značne deformačný za predpokladu že čakáme presnú odozvu. Ultrazvuková sonda je zariadenie pracujúce na princípe K nepresnosti dochádza pri USG aj v dalšich prípadoch ako je napr. aj nadmerná obezita tj. Priveľké množstvo tuku, viacero plodov v maternici alebo nadmerné množstvo plodovej vody.

9 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Využitie ultrazvuku v medicíne"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google