Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Vypracovali: Ivana Gregorová a Martina Ťažká

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Vypracovali: Ivana Gregorová a Martina Ťažká"— Prepis prezentácie:

1 Vypracovali: Ivana Gregorová a Martina Ťažká
ZVUK Vypracovali: Ivana Gregorová a Martina Ťažká

2 Obsah: Čo je to zvuk Čo je akustika Základné pojmy v akustike
Šírenie zvuku prostredím Vnímanie reči Vytváranie reči Formanty Vedci zaoberajúci sa akustikou

3 Čo je zvuk Zvuk - kmitavý pohyb molekúl vzduchu, je vyvolávaný pružným odporom prostredia. Kmitom hmotného bodu rozumieme pohyb bodu z rovnovážnej polohy do miesta nejväčšej výchylky - amplitúdy , odtial do druhej amplitúdy a späť do rovnovážnej polohy.

4 Základný tón je zvuk, ktorého zvukovú intenzitu môžeme v závislosti na čase popísať sínusoidou. Zložený tón (alebo len tón) je lineárna kombinacia základných tónov.

5 čo je akustika Akustika - veda, zaoberajúca sa skúmaním zvuku (z gréckeho "akustikos", tj. vztahujúci sa k počutiu). 16 Hz až Hz Pod hranicou 16 Hz hovoríme o infrazvuku 16000 Hz o ultrazuku molekulárna akustika (106 MHz) - hyperzvuk

6

7

8 Základné pojmy: Akustický tlak, p [jednotka: Pascal (Pa)]
Akustický výkon [jednotka: Watt (W)] Akustický intenzita, I Hladina hlasitosti [jednotka: fon (Ph)] Hlasitost [jednotka: son; 1 son = 40 Ph]

9 človekom subjektivne vnímaná hlasitosť rastie pri geometrickom náraste intenzity približne lineárne.
(Weberov-Fechnerov psychofyzikálny zákon)

10 Orientačné hodnoty: šepot - 10- 20 dB tlmený hovor 35- 45 dB
hovor strednej hlasitosti dB symfonický orchester dB rocková hudba dB

11 Tabuľka rýchlostí zvuku
Plyny: oxid uhličitý pri 0°C m/s kyslík pri 0°C m/s vzduch pri 0°C m/s vzduch pri 20°C m/s hélium pri 0°C m/s Kvapaliny: chloroform pri 20°C m/s etanol pri 20°C m/s ortuť pri 20°C m/s voda pri 20°C m/s Pevné látky: olovo m/s meď m/s sklo m/s oceľ m/s

12 Ultrazvuk: Je mechanické vlnenie s frekvenciou vyššou ako 16 kHz takže ho sluchom nevnímame. Ultrazvuk však má významné uplatnenie v technickej praxi. Infrazvuk: Je mechanické vlnenie s frekvenciou nižšou ako 16 Hz

13 Mechanizmus vnímania reči:
Zvuky vnímame sluchovým orgánom, ktorého časti sú: Ušnica-zachycujúca zvukovú energiu Zvukovod- ktorý vedie zachytenú zvukovú energiu k blane bubienku Ušný bubienok- ktorý sa rezonancou rozkmitáva a predáva ďalej kmity prostredníctvom kladivka nákovky a strmienku

14 kladivko, nákovka a strmienok
Eustachova trubica vedie zo stredného ucha do ústnej dutiny a vyrovnáva tak prípadne vzniknuté pretlaky. oválne okienko je jemná membrána tvoriaca prístup k vnútornému uchu

15 slimák (Cochlea) je ústroj tvaru ulity slimáka, obsahujíci Cortiho ústrojenstvo; je umiestnený v strednom uchu, ktoré je zaplnené vodnatým mokom. Cortiho ústrojenstvo obsahuje zhruba vlákienok veľkosti od cca 0,5 mm po cca 40 m.

16

17

18

19 Mechanizmus vytvárania reči
Ľudský hlas sa vytvára prostredníctvom hlasového ústrojenstva, které je umiestnené v hrtane. hlasivky vytvárajú úzku hlasovú štrbinu Frekvencia kmitania hlasiviek určuje základný hlasivkový tón.

20 Hlasivky sú zložené útvary v hrtane skladajúce sa z hlasivkového svalu, ktorým sa pripájajú na krhlovité chrupky a utvárajú hlas. Štrbinu (glottis) medzi hlasivkami ohraničujú aj vnútorné plochy krhlovitých chrupiek. Tieto chrupky ich svojimi pohybmi pri fonácii približujú alebo odďalujú.

21 Schéma ľudského hlasového ústrojenstva

22 Samohlásky: krátke samohlásky: a e i o u dlhé samohlásky: á é í ó ú dvojhlásky: ia ie iu ô

23 Formanty: Frekvencia kmitov hlasiviek charakterizuje základný tón ľudského hlasu, ktorý se pohybuje zhruba v rozmedzí Hz Vytváraný zvuk sa šíri dutinami hlasivkového traktu, kde dochádza v závislosti od nastavenia týchto dutín k rezonanciam zosilujúcim určité časti zvukového spektra. Tieto časti sa vo fonetike nazývajú formanty.

24 Formanty Formanty sú dôležité pre rozpoznávanie vokálov [samohlások].
F1 - vznikajúce pri rezonancii v  ústnej dutine F2 - v  hrdelnej dutine Okrem formantov F1 a F2 existujú ďalšie formanty, ktorých výskyt býva často individualny.

25 Formanty F1 a F2 pre slovenské samohlásky
a Hz Hz e Hz Hz i Hz Hz o Hz Hz u Hz Hz

26 Spektrum spoluhlások Na rozdiel od vokálov sú spoluhlásky dynamické deje, veľakrát veľmi silno závislé od kontextu a ich rozpoznávanie je podstatne ťažšie, ako rozpoznávanie zrozumiteľne vysloveného vokálu.

27 Hlásky s, š, z, ž (frekvence vzorkování 12000 Hz)

28 z ž

29 Artikulácia: Pod pojmom artikulácia sa rozumie modifikácia foném v rečovom kontexte. významne ovplyvňuje fonémy a spôsobuje tak často problémy pri rozpoznávaní reči.

30 Ukážka vplyvu artikulácie:
Správna artikulácia Nesprávna artikulácia

31 Dlhé a

32 Dlhé e:

33 Dlhé o:

34 Dlhé u:

35 Dlhé i:

36 Vedci zaoberajúci sa akustikou:
H. Helmholtz (1865) ako prvý podal ucelenú teoriu vnímania zvuku. J.R. Ewald (1898) - teória zvukových obrazov

37 KONIEC Ďakujeme vám za pozornosť...


Stiahnuť ppt "Vypracovali: Ivana Gregorová a Martina Ťažká"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google