Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ostrov strieborných pláží

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ostrov strieborných pláží"— Prepis prezentácie:

1 Ostrov strieborných pláží
Tenerife Ostrov strieborných pláží

2 Poloha a začlenenie ostrova
Kanárske ostrovy sa tiahnu v šírke 500 a v dĺžke 200 km. Sú vzdialené iba 100 km od Afrika a až 1000 km od materského Španielska, ku ktorému politicky patria. Administratívne sú rozdelené do 2 provincií: východnú s hlavným ostrovom Grand Canaria a západnú s hlavným ostrovom Tenerife. Názov Tenerife sa odvodzuje od slova TENER=hora a IF=biely. Tene, ako ho volajú domáci je najväčším ostrovom Kanárskej oblasti. O ostrove Tenerife mnohé cestopisy a príručky hovoria ako o Ostrove strieborných pláží, resp. ako o Ostrove večnej jari a majú naozaj pravdu. Celé Kanárske ostrovy ležia v Atlantickom oceáne prúdi cez ne studený Kanársky prúd. Let trvá z Bratislavy 5 hodín a časový posun je mínus 1 hodina.

3 Reliéf V Národnom parku Las Caňadas nájdete aj najvyšší vrchol nielen na tomto ostrove, ale Pico del Teide, (3 718 m), je aj najvyšším vrcholom celého Španielska. Tento vrchol má celosvetovú raritu v tom, že vrhá pri západe slnka najdlhší tieň, údajne je to 200 km!! Okrem tohoto vrchola sa na ostrove nachádza aj pohorie TENTO, v ktorom sa nachádza vysoko v horách aj osada s názvom Masca. Zvrásnený reliéf ostrova a rozdielne klimatické podmienky tvoria bohato rozčlenenú krajinu pokrytú kameňmi vulkanickej činnosti, údolia s hustou vegetáciou, pláže so skalnatými útesmi a mŕtvymi púštnymi pásmami.

4 Klíma Tenerife leží na rovnakej úrovni ako len 300km vzdialená Sahara, ale namiesto neznesiteľného tepla a vyprahlej púšte nás aspoň na severe obklopuje sýta zeleň Kanárske ostrovy unikli len vďaka pasátom osudu pustatiny vyprahnutej slnkom a tiež vďaka Kanárskemu morskému prúdu V severnej časti sa husté mraky zachytávajú vo výške 300 m a zásobujú ostrov vlahou. Južná strana ostrova ostáva v oblasti suchého vzduchu. Tieto rozdielne klimatické zóny na tak malom území sú dovodom, prečo sa Tenerife nazýva "ostrov večnej jari".

5 Fauna A Flóra Na ostrove je veľmi bohatá a jedinečná flóra. Bolo tu napočítaných vyše 1300 druhov rastlín-medzi nimi až 135 endemických, čo znamená, že rastú len na Tenerife. Návšteva na Tenerife sa ľahko môže premeniť na botanickú exkurziu. Darí sa tu olivám a divokému pomarančovníku, vo veľkom tu rastú strelície ( ako burina ) Od 1000 až 2000 metrov rastie kanárska borovica s extra dlhým a jemným ihličím Fialka rastúca v okolí Teide je považovaná za botanickú raritu, ktorá sa vyskytuje len na suchých pemzových svahových skalách Teide. Tak ako je bohatá flóra Tenerife, tak chodobná je jeho fauna. Až na muflóna ktorý sem bol dovezený, väčšie stavovce vo voľnej prírode nežijú. O niečo viac je plazov, medzi nimi gekon a kanárska jašterica. Z vtákov je asi najznámejší divý kanárik.

6 Hospodárstvo Chýbajúce nerastné bohtstvo a priaznivé klimatické podmienky, ktoré umožňujú celoročné pestovanie najrôznejších rastlín, odjakživa uprednostňovali poľnohospodárstvo. V dobe dobytia ostrova Španielmi zaujímal predné miesto obchod s voľne rastúcim lišaníkom orchilla, ktorý existoval už od doby Fenijčanov. Neskôr bol význam tohto červeného farbiva predbehnutý cukrovou trstinou.V 15 stor. sa rozrástol obchod s vínnou révou Veľký úspech sa dosavil aj pri pestovaní chutného malého banánu, ktorý sa stal poznávacou značkou ostrova. Najväčšia časť španielskej banánovej produkcie pripadá na Gran Canariu a Tenerife. Výťažok z jedného hektáru patrí k jednému z najväčších zo všetkých krajín vyvážajúcich tento druh ovocia. Rozšírené je aj pestovanie citrusov.

7 Santa Cruz de Tenerife Najväčšiemesto Tenerife, kde žije viac než obyvateľov Život sa tu odohráva na uliciach s početnými obchodmi, kaviarňami, na pestrých trhoch s hlučnými obchodníkmi, na impozantných námestiach a v zelenýchparkoch ale predovšetkým v prístavoch. Santa Cruz bolo ideálnym operačným bodom obchodného trojuholníka Európa-Amerika-Afrika. K tomu prispieval výhodný predaj kanárskeho vína do Francúzska a Anglicka. Bohatstvo obyvateľov neustále rástlo a s ním tiež význam mesta. Vroku 1723 sa stalo Santa Cruz po La Lagune sídlom ostrovnej vlády. V roku 1778 obdržalo mesto od španielskeho kráľa ako jediné španielske mesto výsadné právo obchodovať s Amerikou.

8 Doprava Skoro okolo celého ostrova ( s výnimkou hornamej severozápadnej časti ) vedie štvorprúdová diaľnica s maximálnou povolenou rýchlosťou 120 km/h. Zvyšok cestnej siete je tvorený asfaltovými cestami. Dopravné značenie je mimo mesta dobré, v mestách mizerné. Autá sa tu nekradnú, ale len vykrádajú. Majú lepšie a kvalitnejšie cesty ako my Slováci. varovanie: nezľaknite sa keď sa začne z ničoho nič trúbiť. Niektoré cesty sú tak kľukaté, že vodiči si dávajú výstražné znamenia aby sa náhodou nezrazili. V hlavnom meste majú veľmi pilnú a dosť drahú odťahovú službu tak POZOR.

9 Letecké nešťastie Vôbec najtragickejšou katastrofou v dejinách aviatiky bola zrážka dvoch Boeingov 747 na kanárskom ostrove Tenerife, ktorú 27. marca pred 30 rokmi neprežilo 583 cestujúcich a členov posádky. Ku katastrofe viedla predovšetkým zlá komunikácia medzi kontrolnými vežami a posádkami a tiež nepripravenosť zastaralého letiska na Boeing 747. Obaja aktéri tragédie - Boeing 747 spoločnosti Pan Am a rovnaké lietadlo patriace holandskej spoločnosti KLM - sa totiž na letisku Los Rodeos na Tenerife vôbec nemali objaviť. Leteli do Las Palmas na susednom ostrove Gran Canaria. To však prerušilo prevádzku kvôli hrozbe bombového útoku. Odpočítavanie katastrofy začalo v okamžiku, kedy posádka Pan Amu dostala príkaz k opusteniu dráhy na výjazde číslo 3. Odbočky však neboli číselne označené a pilot lietadla si neuvedomil, že výjazd číslo jedna už medzitým minul. Namiesto výjazdu číslo tri išiel až k výjazdu číslo štyri. Keby odbočil o jeden výjazd skôr, so štartujúcim lietadlom KLM by sa nestretol. Medzitým pilot KLM začal štartovať. Lietadlá sa zrazili čelne.

10 Karneval Na Tenerife sa koná jeden z najväčších karnevalov na svete. Začína sa ním štyridsaťdňový pôst a končí sa na Popolcovú stredu. Domáci sa na tento karneval pripravujú dlho a počas neho sa neveľmi venujú svojej práci. Treba počítať s nepravidelnými otváracími hodinami v obchodoch a na poštách. Najvyšší súd Kanárskych ostrovov zakázal tradičné karnevalové sprievody v administratívnom centre ostrova Teneriffa v Santa Cruze. Sudcovia tak dali za pravdu obyvateľom, ktorí sa sťažovali na to, že karnevalový sprievod ruší ich nočný pokoj a oberá ich o spánok. Sudcovia najvyššieho súdu nariadili, že po h nesmie zvuk na ulici prekročiť intenzitu 55 decibelov. Takúto podmienku však podľa karnevalového výboru nemožno splniť keďže je to približne o 120 decibelov menšie číslo ako namerali na poslednom karnevale.

11 Top Las Caňadas- národný park v Pico del Teide so sopečným pôvodom 2. Pláže v Puerto de la Cruz- jedinečná krajina s morskými bazénmi a zelenými pásmami na severnom pobreží 3. Masca- osada v pohorí Teno, kam serpentínová horská cesta priniesla život 4. Garachico- pôvabné mestečko na severnom pobreží5. Los Cristianos- biela osada na juhu ostrova 6. Las Teresitas- púštna pláž v San Andrés, s pieskom dovezeným zo Sahary 7. Taganana- romantická dedinka na severe, kde sa človek uprostred grandióznej krajiny môže stretnúť ešte s pôvodným životom 8. Candelaria- miesto, kde sa konajú púte k zázračnej soche Panny Márie 9. Vilaflor- čarovný kvetinový raj 10. La Orotava- úrodné údolie, kde obyvatelia stále žijú v duchu svojich tradícií 11. Loro Parque – nádherná zoologická záhrada v ešte krajšom prostredí s pravidelými zvieracími predstaveniami. Odporúčam hlane delfíniu show, tuleniu show a show papagájov, pričom si uvedomíte, že čo ak nie ste najrozumnejší a najšikovnejší tvor.

12 Delfínia show v Loro Parque

13 Národný Park Pico de Teide

14 Kradnutie ( oberanie bez opýtania ) je veľmi náročná vec

15 Gűimar – aztécka pevnosť

16 Las Teresitas – so Saharským pieskom

17 Výstúpenie papagájov v Loro Parque Nádherné prostredie v ZOO
Budova Loro Parque Nádherné prostredie v ZOO

18 Kaktusové stáne ( skrčila som sa len aby som sa zmestila do záberu )

19 Pobrežie Playa de las Americas

20 Pri všetkom sa dá odfotiť Zľava: banánovník, olivy, mangovník

21 Taganana

22 Prístav v Los Cristianos

23 Strelícia

24 Husté kvetné porasty

25 Candelaria


Stiahnuť ppt "Ostrov strieborných pláží"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google