Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Maďarsko náš južný sused.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Maďarsko náš južný sused."— Prepis prezentácie:

1 Maďarsko náš južný sused

2 vnútrozemský nížinatý štát (riekou Dunaj spojený s moriami)
nížiny: Veľká dunajská kotlina (na Z od Dunaja, preteká ňou Tisa ) a Malá dunajská kotlina (na V od Dunaja) pohoria len na severe: Bakonský les, Matra, Bukk, Zemplínske vrchy dôležité jazerá: Balaton, Neziderské jazero (na hraniciach s Rakúskom)

3 podnebie: vnútrozemské s dlhým horúcim a suchým letom
typy krajín: v pohoriach na S listnaté lesy, na nížinách pôvodne puszta (suchá step - najväčšia v Európe) na úrodných pôdach černozem, v súčasnosti viac ako polovica Maďarska = orná pôda Pre maďarskú pusztu sú typické vahadlové studňe Dunaj preteká na severe Maďarska pomedzi pohoria. V súčasnosti je veľká plocha puszty premenená na polia.

4 Ešte aj dnes sa dá na puszte obdivovať maďarská jazda.
Balaton je najväčšie jazero v Strednej Európe (prezývané aj Maďarské more) - centrum cestovného ruchu

5 Krátka história Maďari prišli zo Strednej Ázie do Strednej Európy (Avarské kmene), kde už vtedy žili Slovania po zániku Veľkej Moravy sa územie SR stáva na 1000 rokov súčasťou Uhorska (s Maďarmi máme spoločnú históriu v jednom štáte) po 2. svet. vojne bolo Maďarsko socialistický štát dnes Maďarsko člen EÚ a NATO mena nie je Euro ale forint Mapa Uhorska (Slovensko tvorilo jeho severnú časť)

6 počet obyv. klesá (veľmi nízka pôrodnosť)
Obyvateľstvo 10 mil. obyv. (národnostne homogénne) - Maďari (Ugrofínsky národ) tvoria aj veľké menšiny v susedných štátov počet obyv. klesá (veľmi nízka pôrodnosť) až 2/5 obyv. žijú v hlavnom meste Budapešť jazyk: maďarčina náboženstvo: katolíci Maďarsko má napäté vzťahy so susedmi (napr. aj so Slovenskom, Rumunskom...) Maďari žijú nielen v Maďarsku ale aj v okolitých štátoch. Maďari sú známi bohatým folklórom a hudbou.

7 Sídla hl.mesto Budapešť mil. obyv. (vzniklo zlúčením Budína - bývalé sídlo uhorských kráľov a Pešti) - priemyselné, politické a kultúrne centrum štátu sídlo vlády a parlamentu - cestovný ruch (veľké kúpele s termálnymi prameňmi, historické pamiatky) Budapešť na rieke Dunaj má mnohé historické pamiatky, ktoré sú zapísané aj v zozname UNESCO. Termálne kúpele v Budapešti

8 Debrecín Miškovec (Miskolc) Segedín Pécs (péč) Gyor (ďér) Hospodárstvo poľnohospodárstvo: veľa úrdonej pôdy a teplé a suché podnebie = pestovanie obilnín, slnečnice, kukurice teplomilná zelenina (papriky, paradajky, melóny, marhule, broskyne...) a vinič (oblasť na SV v Zemplínskych vrchoch je svetoznáma Tokaj - zasahuje aj do SR) nerastné suroviny: bauxit (na výrobu hliníka) - priemysel: strojársky (autá, vagóny, poľnohosp. stroje...), chemický (spracúvajú ropy dovážanú ropovodom Adria) potravinársky (známe maďarské špeciality)

9 Vinohradnícka oblasť Tokaj je jednou z najznámejších na svete, zasahuje do dvoch štátov Maďarska a Slovenska.

10 Maďarské špeciality

11 Ktoré slovenské mesto je s Ostrihom spojené mostom cez rieku Dunaj?
Cestovný ruch CR dôležitý pre hospodárstvo najnavštevovanejšia Budapešť, Balaton, oblasť Tokaj NP Hortobágy (puszta s mokraďmi) NP Aggtelek (jaskyne prepojené so Slov. Krasom) – jaskyňa Baradla (najvyšší stalagmit) Ostrihom (veľká bazilika) Ktoré slovenské mesto je s Ostrihom spojené mostom cez rieku Dunaj? Jaskyne Aggteleku Pozrite si krátke video o krásach Maďarska.

12 Začni zlepšovať slovensko-maďarské vzťahy : Prihlás sa do skupiny ešte dnes a pozvi aj priateľov! 

13 Opakovanie a úlohy Porovnajte povrch Maďarska s povrchom SR.
Ktorý európsky veľtok spája Maďarsko s Čiernym morom a aj Slovenskom ? Ktorá veľká rieka krátko pretekajúca východom SR, tečie cez značnú časť Maďarska, aby sa tam napokon vliava do Dunaja ? Čo je to puszta? Ako sa dnes využíva ? K akej jazykovej rodine patria Maďari ? V ktorých štátoch je veľká maďarská menšina ? Ako sa volá mena Maďarska ? Koľko obyvateľov žije v Maďarsku a ktoré je najväčšie mesto Maďarska ? Vymenuj a na mape ukáž najväčšie mestá Maďarska. Skús vypátrať v slovenčine používané slová, ktoré pochádzajú z maďarčiny.

14 Maďarský jazyk obsahuje takisto veľa slov slovenského pôvodu. ...
Čerešne sú ”cseresnye”, (čerešne), doska je ”deszka”, (deska), dvor je ”udvar”, (udvar), chyba je ”hiba”, (hiba), kačica je ”kacsa”, (kača), kľúč je ”kulcs”, (kulč), kosa je ”kasza”, (kasa), kráľ je ”király”, (kiráj), krčma je ”kocsma”, (kočma), krstiť je ”keresztelni”, (kerestelni), lopata je ”lapát”, (lapát), močiar je ”mocsár, (močár), obed je ”ebéd”, (ebéd), oblok je ”ablak”, (ablak), ponos je ”panasz”, (panas), potok je ”patak”, (patak), pusta je ”puszta”, (pusta), sekera je ”szekér”, (sekér), seno je ”széna”, (séna), slama je ”szalma”, (salma), stôl je ”asztal”, (astal), somár je ”szamár”, (samár), sukňa je ”szoknya”, (sokňa), sused je ”szomszéd”, (somséd), škola je ”iskola”, (iškola), tanier je ”tányer”, (táner), tehla je ”tégľa”, ( tégľa), ulica je ”utca” (utca), večera je ”vacsora”, (vačora), vidiek je ”vidék”, (vidék), vidly sú ”villa”, (villa) Maďarský jazyk obsahuje takisto veľa slov slovenského pôvodu. ...


Stiahnuť ppt "Maďarsko náš južný sused."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google