Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Paavo Nurmi.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Paavo Nurmi."— Prepis prezentácie:

1 Paavo Nurmi

2 Paavo Nurmi sa narodil vo fínskom Turku v roku necelý rok potom ako sa oficiálne otvorili Hry I. olympiády nového veku. Okolo jeho života sa vytvorilo toľko legiend, ako okolo žiadneho iného svetového športovca. Jeho športová kariéra sa začala napĺňať na jar v roku 1908, kedy mal malý Paavo desať rokov. Ľahká atletika už vtedy bola vo Fínsku dávno národným športom a venovali sa jej všetci - dospelí i deti. Na jar roku 1908 sa fínski športovci začali pripravovať na Hry IV. olympiády, ktoré sa konali v Londýne. Športovalo sa všade, a malí školáci sa chodili pozerať na výkony dospelých. Boli tak posadnutý behom, že do školy a zo školy nekráčali, ale bežali. Školáci zápolili medzi sebou, každý chcel byť najlepší. Všetci sa však museli skloniť pred malým Paavom Nurmim, ktorý bol šampiónom i idolom všetkých školákov . Na dráhe atletického klubu v Abo vo Fínsku sa konal atletický míting. Spolužiaci i kamaráti nabádali malého Paava, aby si zmeral svoje bežecké sily aj s dospelými. On súhlasil, a tak sa to títo malí bežci snažili vybaviť v atletickom klube v Abo s trénermi seniorov. Tí ich samozrejme odbili, a len ich pochválili za to, že majú radi beh, ale nedovolili im behať. Malému Paavovi, ktorý bol menšej chudej postavy, povedali, aby jedol veľa polievky a že o päť rokov môže prísť. Deti však boli veľmi neodbytné, až nakoniec dosiahli to, že desaťročný Paavo sa postavil na štart s dospelými. Tréneri a funkcionári súhlasili, že aspoň budú mať od nich pokoj, a len tak zo žartu si ten malý chlapec môže zabehnúť 1500 metrov.

3 Zo žartu, ako si funkcionári mysleli, sa nakoniec vykľul údiv
Zo žartu, ako si funkcionári mysleli, sa nakoniec vykľul údiv. Keď stál Paavo na štarte behu na 1500 metrov bol nedočkavý, chcel všetkým ukázať, že vie behať. A všetkým to ukázal! Keď dobehol do cieľa, časomerači od úžasu zmeraveli. Malý Paavo túto trať zabehol za 5:02 minúty. Svetový rekord bol vtedy 4:06 minúty a priemerní atléti ju behali za 4:20 minúty. Z tvárí dospelých atlétov sa dalo čítať uznanie aj údiv. Všetci sa pýtali, kto ten bežec je. Bol to Paavo Nurmi, ktorý sa neskôr stal najväčším a najslávnejším bežcom všetkých čias, ktorý vytvoril niekoľko svetových rekordov. Hovorili o ňom, že má dve srdcia a štvoro pľúc. Fenomén atletiky, ktorý pre atletiku žil a Fínsko žilo s ním. Takto netradične začal v desiatich rokoch atletickú kariéru, ktorá nemá obdobu v dejinách ľahkej atletiky. Paavo Nurmi mal od tohto atletického mítingu jediný sen - stať sa najlepším bežcom na svete. Na začiatku svojej bežeckej kariéry mal však problém, pretože mu zakázali oficiálne súťažiť skôr než dosiahne šestnásť rokov. Paavo však nemal vo svojich rokoch súpera, s ktorým by mohol trénovať, a porovnávať si tak čas i rýchlosť. Bol príliš malý pre veľkých a príliš veľký pre malých. Jeho otec to vyriešil veľmi elegantne a Paavo od neho dostal prvé hodinky, ktoré stále nosil pri sebe. Hodinky sa tak stali jeho najlepším trénerom i najvážnejším súperom. Pozeral sa na ne vždy pred behom a po behu, čo mu zostalo až do dospelosti. Dokonca aj na olympiáde bežal so stopkami v ruke. Podľa času si upravoval beh podľa vopred stanoveného plánu.

4 Paavo Nurmi svoju olympijskú kariéru začal v roku 1920 v Antverpách
Paavo Nurmi svoju olympijskú kariéru začal v roku 1920 v Antverpách. Tu získal tri zlaté medaily a ešte jednu striebornú. Dominoval však na Olympijských hrách v Paríži o štyri roky, ktoré boli ôsme v poradí. Tu všetkým ukázal, kým je a akú krajinu reprezentuje. Stal sa hviezdou olympijských hier. Získal päť zlatých medailí, z toho dve v rozpätí necelých dvoch hodín. Po tom ako vyhral beh na 1500 metrov sa o hodinu postavil na štart behu na 5000 metrov. Napokon aj zvíťazil a stal sa najslávnejším bežcom histórie. K Parížu sa viaže aj jeden zaujímavý olympijský príbeh, ktorý napísal sám Paavo Nurmi. Na týchto olympijských hrách mohol získať ešte o jednu medailu viac, a to na metrov, lenže fínsky zväz na tento vytrvalostný beh nepochopiteľne nominoval Paavovho najväčšieho súpera Villeho Ritolu. Vraj Nurmi už mal päť zlatých! Ritola síce tento beh vyhral v novom svetovom rekorde 30:23 minúty, ale Nurmi v tom istom čase, kedy preteky prebiehali, dosiahol v teplákoch na vedľajšom štadióne čas 29:58 minúty. Mohol teda získať svoju šiestu medailu. Po štyridsiatich rokoch si na Paava Nurmiho spomenul legendárny austrálsky vytrvalec Ron Clarke, ktorý povedal, že „aj keby tá legenda nebola pravdivá, muž, ktorému ju pripisujú, jej bol hoden". Na ďalších Olympijských hrách v Amsterdame Paavo rozšíril svoju zbierku o jednu zlatú a dve strieborné medaily. V tom čase sa stal najúspešnejším jednotlivcom na olympijských hrách, keď získal deväť zlatých a tri strieborné medaily. Dostal sa na olympijský trón, na ktorom je teraz fenomenálny plavec Michael Phelps, ktorý na ňom neohrozene začal vládnuť. Phelps má už štrnásť zlatých a dve bronzové medaily, a to má ešte len 23 rokov.

5 Paavo Nurmi však chcel svoju zbierku medailí ešte rozšíriť o štyri roky na Olympiáde v Los Angeles, ale nebolo mu to umožnené, pretože porušil amatérske predpisy. Bol obvinený z profesionalizmu za to, že si vzal za štarty na rôznych športových akciách štartovné, a mal zakázané všetky medzinárodné štarty, teda aj ten olympijský. V tom čase mal Paavo Nurmi už tridsaťpäť rokov, mal na konte dvadsaťdva svetových rekordov a chýbal mu už len jeden nesplnený sen. Chcel zakončiť svoju kariéru zlatou olympijskou medailou za maratón - táto jediná medaila mu chýbala. Tento sen sa mu už nikdy nesplnil. Športová česť mu bola vrátená po dvadsiatich rokoch v jeho rodnej krajine. V roku 1952 sa v Helsinkách konali olympijské hry a tento fínsky národný hrdina tu na štadióne zapaľoval olympijský oheň. Paavo Nurmi bol na verejnosti uzavretý, mlčanlivý a nikdy sa neusmial, v súkromí bol však veselý. Médiám neposkytoval žiadne rozhovory. Raz sa to podarilo jedným americkým novinám. Novinár mu dal sedem otázok, Nurmi však na ne odpovedal len siedmimi slovami. Trikrát povedal áno, trikrát nie a na poslednú neviem. Paavo Nurmi zomrel 2. októbra v roku 1973 ako sedemdesiatšesťročný a Fínsko mu urobilo štátny pohreb. V Helsinkách mu postavili pomník a dokonca jeho portrét sa dostal na fínsku bankovku nominálnej hodnoty 10 fínskych mariek. Pre všetkých Fínov a pre celé Fínsko bol národným hrdinom. V roku 2006 vyhral spolu s oštepárkou Tiinou Lillakovou anketu, ktorú vyhlásila Fínska atletická federácia pri príležitosti 100. výročia od svojho založenia. Obidvaja sa stali najlepšími atlétmi za uplynulých sto rokov.

6 Bývalý fínsky prezident Urho Kekkonen pri jeho pohrebe povedal: „Nurmi sám o sebe kedysi prehlásil, že bol vlastne psychicky veľmi krehký. Pokiaľ to je pravda, potom tým viac musíme oceniť všetky jeho úspechy, pretože cesta k nim určite nebola ľahká." Viete ešte aká bola posledná otázka amerického novinára, po ktorej dal Paavo Nurmi jednoslovnú odpoveď "neviem"? Ste najlepším bežcom na svete?

7 Paavové hodinky, ktoré dostal od otca a jeho topánky.

8 Paavo ide zapáliť olympijský oheň.


Stiahnuť ppt "Paavo Nurmi."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google